Παρασκευή 17 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΤΑΒΑ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Συμφωνία διαμοιρασμού της μικροσκοπικής νήσου Χανς υπέγραψαν ο Καναδάς και η Δανία, με την οποία τερματίζεται μια διαμάχη σχεδόν μισού αιώνα αναφορικά με την κυριαρχία της. Η έκτασης 1,3 τ. χλμ. ακατοίκητη βραχονησίδα βρίσκεται περίπου 1.100 χιλιόμετρα νοτίως του Βορείου Πόλου, ακριβώς στη μέση των Στενών Nars, ενός καναλιού κρύας θάλασσας που χωρίζει τον Καναδά με τη Γροιλανδία. Πλέον ο Καναδάς απέκτησε χερσαία σύνορα πέραν των ΗΠΑ και με την ΕΕ, όπως είπε η Καναδή ΥΠΕΞ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τη μαζική ανταπόκριση εργαζομένων δεκάδων κλάδων του δημόσιου τομέα προκάλεσε χτες το απεργιακό κάλεσμα του συνδικάτου UGTT της Τυνησίας με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερους μισθούς και διαμαρτύρονται για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και την αύξηση του πληθωρισμού που επισήμως τρέχει με τουλάχιστον 7,5%.

ΚΑΪΡΟ.-- Τη συνέχιση της συνεργασίας και του συντονισμού στους τομείς των Ενόπλων Δυνάμεων και της ασφάλειας συμφώνησαν ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, και ο Εμιρατινός αρχηγός του Επιτελείου Στρατού, στρατηγός Χάμαντ Μοχάμεντ Θάνι αλ Ρουμάιθι, κατά τη συνάντηση που είχαν προχτές στο Κάιρο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αιγύπτιος υπουργός Αμυνας, στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκι, και ο πρέσβης των ΗΑΕ στην Αίγυπτο και μόνιμος εκπρόσωπος στον Αραβικό Σύνδεσμο, Μάριαμ Χαλίφα αλ Χαάμπι.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Εκρηκτική είναι η αύξηση της πείνας στην ανατολική και τη νότια Αιθιοπία τόσο εξαιτίας του πολέμου όσο και της ξηρασίας. Υπολογίζεται ότι λιμοκτονούν πάνω από 185.000 άνθρωποι και ότι πάνω από 1 εκατομμύριο έχουν άμεση ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στις επαρχίες Σομαλία, Ορόμια και στην Περιφέρεια των Λαών του Νότου.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Αίτηση για υπαγωγή στον πτωχευτικό κώδικα υπέβαλε χτες η αμερικανική εταιρεία καλλυντικών «Revlon». Η εταιρεία που έφτιαχνε κραγιόν και βαφές νυχιών εδώ και 90 χρόνια έχασε τις πρώτες θέσεις που κατείχε στην αγορά των ΗΠΑ από ανταγωνιστικές εταιρείες. Την Τετάρτη δικαστήριο εξέδωσε απόφαση για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων έως 10 δισ. δολαρίων για την πληρωμή χρεών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ