Τετάρτη 29 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η 51χρονη βουλευτής του κυβερνητικού συνασπισμού «Μαζί», Γιαέλ Μπράουν - Πιβέ, εκλέχτηκε χτες πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Σώματος που προέκυψε μετά τις πρόσφατες εκλογές. Σε σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να φουντώσουν προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβασμών, ώστε να εγκριθεί νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού ο συνασπισμός του Μακρόν δεν έχει πια απόλυτη πλειοψηφία.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε φθηνότερα διατροφικά προϊόντα στρέφονται οι Βρετανοί λόγω της εκτόξευσης του κόστους διαβίωσης. Ερευνα της NielsenIQ έδειξε άνοδο στις πωλήσεις κατεψυγμένου κοτόπουλου (12% σε ετήσια βάση), ρυζιού και δημητριακών (11%), των κονσερβοποιημένων φασολιών και ζυμαρικών (10%), του κονσερβοποιημένου κρέατος (9%) και των ζυμαρικών (31%). Ορισμένα νοικοκυριά σταματούν να αγοράζουν ορισμένα προϊόντα ή στρέφονται προς φθηνότερες γερμανικές αλυσίδες. Η άνοδος του κόστους διαβίωσης προκαλεί επίσης αύξηση κατά 7% των επισκέψεων στα σούπερ μάρκετ και μείωση κατά 12% των online αγορών.

ΑΜΜΑΝ.-- Τους 13 έφτασαν οι νεκροί από την έκρηξη χλωρίου στο λιμάνι Ακαμπα (Ερυθρά Θάλασσα) της Ιορδανίας, μετά από πτώση βυτίου μεταφοράς. Τα οκτώ από τα θύματα είναι ιορδανικής καταγωγής, τα άλλα 4 ασιατικής. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «αποφασίσαμε να απομονώσουμε τον τομέα για μερικές ώρες ακόμη», ισχυριζόμενη πάντως ότι δεν φοβάται διαρροή του αερίου σε άλλες περιοχές. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 250.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Νέο γύρο διαβουλεύσεων για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Αρμενία ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ. Ο 4ος κατά σειρά γύρος επαφών θα γίνει την 1η Ιούλη στη Βιέννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ