Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά σε εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης, την Κυριακή το απόγευμα, από την επίθεση 22χρονου Δανού, οπλισμένου με τουφέκι και μαχαίρι. Ο δράστης παραδόθηκε στους αστυνομικούς που επενέβησαν, ενώ εκτιμάται ότι δεν είχε συνεργούς. «Η εκτίμησή μας είναι ότι τα θύματα επιλέχτηκαν στην τύχη, ότι (η επίθεση) δεν είχε κίνητρο το φύλο ή κάτι άλλο», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας της δανέζικης πρωτεύουσας. Οι αρχές εστιάζουν στην ψυχική κατάσταση του 22χρονου.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ - Αμπντολαχιάν, δήλωσε από την Δαμασκό ότι «οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική δράση στη βόρεια Συρία θα ήταν αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή», προσθέτοντας παράλληλα ότι το ταξίδι του στη Συρία «έχει κυρίως ως στόχο την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας». Υποδεχόμενος τον Ιρανό διπλωμάτη, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπ. αλ Ασαντ, απέρριψε τα σχετικά προσχήματα που επικαλείται η Αγκυρα, προσθέτοντας ότι ο τουρκικός στρατός «επιτίθεται στο συριακό έδαφος μόλις ο συριακός στρατός επιτυγχάνει πρόοδο εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων».

ΡΩΜΗ.-- Ενα τεράστιο κομμάτι πάγου αποσπάστηκε την Κυριακή από τον παγετώνα της Μαρμολάντα στις Αλπεις, στη βόρεια Ιταλία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 7 άνθρωποι, ενώ άλλοι 14 άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται χτες. Εξαιτίας της τραγωδίας, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χτες συνάντηση ανάμεσα στον Ιταλό πρωθυπουργό, Μ. Ντράγκι, και τον ηγέτη του «Κινήματος των Πέντε Αστεριών», Τζ. Κόντε, για το «ξεκαθάρισμα» της κατάστασης στην ιταλική κυβέρνηση.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Καθημερινές κινητοποιήσεις εναντίον του πραξικοπήματος συνεχίζονται τις τελευταίες μέρες στο Σουδάν, μετά τη μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Χαρτούμ την περασμένη Πέμπτη και την άγρια καταστολή της. Εννιά διαδηλωτές σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίστηκαν και εκατοντάδες άλλοι συνελήφθησαν, στην 3η επέτειο των μαζικών κινητοποιήσεων που οδήγησαν στην ανατροπή του τότε δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ. Συνολικά από το πραξικόπημα του Οκτώβρη του 2021 μέχρι σήμερα 114 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν την τελευταία βδομάδα δύο επιστήμονες στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας, με την κατηγορία της «προδοσίας». Πηγές που επικαλείται το TASS αναφέρουν ότι οι συλληφθέντες παρέδωσαν «δεδομένα που είναι κρατικά απόρρητα». Για τον έναν από τους δύο αναφέρεται ότι τα δεδομένα αυτά σχετίζονταν με την υπερηχητική τεχνολογία, ο άλλος συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ