Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπέγραψε χτες διάταγμα με το οποίο δίνεται η ρωσική υπηκοότητα στον πρώην συνεργάτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ Εντουαρντ Σνόουντεν. Ο Σνόουντεν διέφυγε από τις ΗΠΑ και του δόθηκε άσυλο στη Ρωσία μετά τη διαρροή μυστικών αρχείων το 2013, τα οποία αποκάλυπταν τεράστιες εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις παρακολούθησης που διενεργούσε η NSA, όπου εργαζόταν. Οι αμερικανικές αρχές απαιτούσαν επί χρόνια την έκδοση του Σνόουντεν για να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Οι μαζικές επισκέψεις εκατοντάδων Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσα λόγω της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, που ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώνεται απόψε προκάλεσαν τις αντιδράσεις εκατοντάδων νεαρών Παλαιστινίων, οι οποίοι οχυρώθηκαν μέσα στο τέμενος πετώντας πυροτεχνήματα και πέτρες προς τις ομάδες των εποίκων για να αποτρέψουν την παρουσία τους. Η αστυνομία απάντησε με προειδοποιητικά πυρά και συγκρούστηκε στη συνέχεια με ορισμένους Παλαιστίνιους κοντά στην Πύλη των Λεόντων στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ προχωρώντας στη σύλληψη 4 ατόμων.

ΟΤΑΒΑ.-- Οι καναδικές αρχές κατέγραψαν το Σαββατοκύριακο τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τεράστιες υλικές ζημιές στο ανατολικό τμήμα της χώρας μετά το πέρασμα του κυκλώνα «Φιόνα». Παράλληλα η Φλόριντα στις ΗΠΑ και η Κούβα προετοιμάζονταν για την επικείμενη έλευση της τροπικής καταιγίδας «Ιαν» που αναμένεται ως απόψε να εξελιχθεί σε ισχυρό κυκλώνα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων ομάδων στη δυτική Λιβύη την Κυριακή προκάλεσαν τον θάνατο 5 ατόμων, μεταξύ των οποίων ένα 10χρονο κορίτσι, και τον τραυματισμό άλλων 13 στην πόλη Ζαουίγια.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στους 29 ανήλθαν το Σαββατοκύριακο τα συνολικά κρούσματα της χολέρας σε αρκετές επαρχίες της Συρίας. Το συριακό υπουργείο Υγείας και ο ΟΗΕ εκτιμούν ότι πρόκειται για τη χειρότερη επιδημία της ασθένειας αυτής στη χώρα εδώ και χρόνια. Σημειωτέον, 338 κρούσματα χολέρας έχουν καταγραφεί στη Συρία από τότε που πρωτοεμφανίστηκε η επιδημία στη χώρα, πριν από έναν μήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ