Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Με το Νόμπελ Φυσικής 2022 τιμήθηκαν χτες ο Γάλλος Αλέν Ασπέ, ο Αμερικανός Τζον Κλάουζερ και ο Αυστριακός Αντον Τσάιλινγκερ. Βραβεύτηκαν για τις εργασίες τους σχετικά με την «κβαντική διεμπλοκή», ανακοίνωσε η επιτροπή του βραβείου Νόμπελ, έναν μηχανισμό όπου δύο κβαντικά σωματίδια είναι τέλεια συσχετισμένα, όποια κι αν είναι η απόσταση που τα χωρίζει.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Ρωσικό αεροσκάφος τύπου Αλμπατρος που είχε δοθεί το καλοκαίρι στον μαλινέζικο στρατό συνετρίβη χτες υπό ασαφείς συνθήκες στην πόλη Γκάο του βόρειου Μάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Ρώσος πιλότος. Ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το αεροσκάφος δέχθηκε πυρά τζιχαντιστών και ο πιλότος παρέμεινε εντός του μαχητικού έως το τέλος ώστε να το οδηγήσει μακριά από κατοικημένες περιοχές.

ΝΤΑΚΑ.-- Γενικευμένο μπλακάουτ σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο Μπαγκλαντές, με τουλάχιστον 130 εκατομμύρια κατοίκους να μένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η δημόσια επιχείρηση ηλεκτροδότησης έκανε λόγο για βλάβη, ενώ μέχρι αργά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έμενε στο σκοτάδι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ