Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερεύνησε τα έκτροπα της 6ης Γενάρη 2021 στο Καπιτώλιο ζητά ομόφωνα να ανοίξει δικαστικά ο δρόμος σε βάρος του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ ώστε να αντιμετωπίσει 4 ποινικές κατηγορίες (όπως υποκίνηση εξέγερσης, παρεμπόδιση επίσημης διαδικασίας επικύρωσης εκλογικού αποτελέσματος). Δεν αποκλείονται ανάλογες κατηγορίες και σε βάρος πρώην συνεργατών και συμβούλων του που εμπλέκονται στην υπόθεση.

ΜΟΣΧΑ.-- Μια μονάδα πετρελαίου και συμπυκνώματος φυσικού αερίου στο κοίτασμα Markovsky στην περιοχή Ιρκούτσκ της Ρωσίας στη Σιβηρία έπιασε φωτιά την Κυριακή και προκλήθηκαν ζημιές σε μια περιοχή περίπου 1.000 τ.μ., αλλά τελικά τέθηκε υπό έλεγχο. Τουλάχιστον 5 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Το κοίτασμα ανήκει στην «Irkutsk Oil Company» (INK), έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς παραγωγούς πετρελαίου της Ρωσίας.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Ο Λίο Βαράντκαρ εξελέγη πρωθυπουργός της Ιρλανδίας για δεύτερη φορά, παίρνοντας τη θέση του Μίχολ Μάρτιν, στο πλαίσιο συμφωνίας εναλλαγής που επιτεύχθηκε με βάση τη συνεργασία συνασπισμού του 2020.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Παρά τις έντονες διεθνείς αντιδράσεις και τις αντιρρήσεις της Γαλλίας, το Ισραήλ απέλασε προχτές τον Γαλλοπαλαιστίνιο δικηγόρο και ακτιβιστή Σάλαχ Χαμούρι στη Γαλλία με το πρόσχημα ότι έχει επαφές με «τρομοκρατική οργάνωση», δηλαδή με την οργάνωση Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Χαμούρι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και έχει γαλλικό διαβατήριο.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Μόλις το 8,8% του εκλογικού σώματος προσήλθε να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στην Τυνησία. Τα περισσότερα πολιτικά κόμματα μποϊκόταραν την εκλογική διαδικασία που δρομολόγησε ο Πρόεδρος, Κ. Σαγιέντ, καταγγέλλοντας μια παρωδία που στοχεύει στην ενίσχυση της προεδρικής εξουσίας.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Παρά την εμπλοκή του σε σκάνδαλο απόκρυψης μεγάλου χρηματικού ποσού σε ιδιωτικό του αγρόκτημα, ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σ. Ραμαφόζα, επανεξελέγη στην ηγεσία του ANC (Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο) λαμβάνοντας 2.476 ψήφους έναντι 1.897 ψήφων που πήρε ο πρώην υπουργός Υγείας Ζουέλι Μχίζε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ