Πέμπτη 26 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

TOKIO.-- Οκτώ από τα μέλη πληρώματος του φορτηγού πλοίου «Jintian», που ανατράπηκε και βυθίστηκε στα ανοικτά της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας, εξακολουθούσαν χτες να αγνοούνται. Το ναυάγιο σημειώθηκε σε δυσπρόσιτη περιοχή, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά από τα απομακρυσμένα και ακατοίκητα νησιά Ντάντζο, στην Ανατολική Σινική Θάλασσα. Χτες το μεσημέρι, ήταν γνωστό ότι είχαν εντοπιστεί συνολικά 14 ναυτικοί, αλλά δεν ήταν σαφής η κατάσταση της υγείας τους.

ΟΥΡΟΥΜΤΣΙ.-- Ο αριθμός των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στην ημιαυτόνομη περιοχή (όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι Ουιγούροι, στη βορειοδυτική Κίνα) Σιντζιάνγκ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κίνας, αυξήθηκε κατά 43,4% στις 1.368 το 2022, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Οι τοπικές αρχές προχώρησαν στη συγκρότηση ενός ειδικού ταμείου, για να ενθαρρύνει την ανάπτυξη επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας στις αρχές του 2022, ενώ για πρώτη φορά αντάμειψε αυτές τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη (R&D).

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Οπως μετέδωσαν νοτιοκορεατικά ΜΜΕ, η Βόρεια Κορέα επέβαλε πολυήμερο «λοκντάουν» στην πρωτεύουσα εξαιτίας «αναπνευστικής νόσου». Οι κάτοικοι της Πιονγιάνγκ έλαβαν διαταγή να μείνουν στο σπίτι από χτες μέχρι και την Κυριακή και οφείλουν να θερμομετρούνται επανειλημμένα κάθε μέρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται κυβερνητικό έγγραφο. Στο κείμενο - σύμφωνα με την ίδια πηγή - δεν αναφέρεται η Covid-19, αλλά υποστηρίζεται πως το συνάχι είναι μεταξύ των νέων ασθενειών που διαδίδονται αυτή την περίοδο, κατά την οποία η θερμοκρασία πέφτει μέχρι τους -22 βαθμούς Κελσίου. Ερώτημα παραμένει το ποσοστό κάλυψης του εμβολιασμού των 25 εκατ. κατοίκων της Β. Κορέας κατά της Covid-19.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν χτες το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας στη Βαγδάτη για την πρόσφατη υποτίμηση του ιρακινού δηναρίου έναντι του δολαρίου. Κάλεσαν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη σταθεροποίηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νομίσματος.

ΚΑΪΡΟ.-- Συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο είχε τη Δευτέρα στο Κάιρο ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, με θέμα τη στενότερη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών. Συζήτησαν επίσης και την κατάσταση στη Λιβύη.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τουλάχιστον δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε χτεσινή επίθεση με μαχαίρι σε τρένο στο γερμανικό κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλσταϊν. Ο δράστης συνελήφθη στον σταθμό, ενώ μέχρι χτες το απόγευμα τα ακριβή κίνητρα της επίθεσης δεν είχαν εξακριβωθεί.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το Ιράν επέβαλε χτες κυρώσεις σε βάρος 25 προσώπων και οντοτήτων της ΕΕ και 9 του Ηνωμένου Βασιλείου ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ και τη Βρετανία τη Δευτέρα.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου Γασάν Οουεϊντάτ αποφάσισε να ασκήσει δίωξη κατά του δικαστή που διεξάγει την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020. Ο δικαστής Τάρεκ Μπιτάρ, ο οποίος αποφάσισε τη Δευτέρα να επαναλάβει την έρευνα για την έκρηξη, η οποία είχε διακοπεί επί περισσότερο από έναν χρόνο λόγω ασφυκτικών πολιτικών πιέσεων, διώκεται για «στάση κατά της δικαιοσύνης» και του επιβάλλεται απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πάνω από 10 απόρρητα κρατικά έγγραφα βρήκε δικηγόρος στο σπίτι του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς στην Ιντιάνα. Το γεγονός προκάλεσε νέα σχόλια για την τύχη απόρρητων κρατικών εγγράφων στα χέρια πρώην Προέδρων και αντιπροέδρων στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ