Παρασκευή 10 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν μετά από υπόγεια κατάρρευση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης σε ορυχείο ποτάσας στη βορειοανατολική Ισπανία. Οι εργάτες είχαν εγκλωβιστεί σε βάθος 900 μέτρων σε ορυχείο στην Καταλονία, το οποίο εκμεταλλεύεται η «Iberpotash» και ανήκει στην «ICL Iberia», ισπανική θυγατρική της ισραηλινής εταιρείας ICL. Το ορυχείο είχε περάσει τον τελευταίο έλεγχο ασφαλείας, που διενεργήθηκε πριν από τρεις βδομάδες, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters», επικαλούμενο αξιωματούχο της καταλανικής κυβέρνησης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ.-- Ο αργεντίνικος δορυφόρος «Nusat-17», που εκτοξεύτηκε το 2020 και ανήκει σε ένα σμήνος δέκα δορυφόρων οι οποίοι καταγράφουν συνεχώς εικόνες και γεωδεδομένα από την επιφάνεια της Γης, απείλησε χτες τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, με αποτέλεσμα το κέντρο ελέγχου του να δώσει εντολή στο πλήρωμα να θέσει σε λειτουργία τον μηχανισμό κίνησης του σταθμού και να τον ανεβάσει ψηλότερα από το σημείο όπου βρισκόταν, σε πιο ασφαλή περιοχή, για να αποφευχθεί σύγκρουση.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ομοσπονδιακής Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απέρριψε αργά το βράδυ της Τετάρτης νομοσχέδιο που προωθούσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Ματ Γκατζ για την απόσυρση των περίπου 900 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία. Υπέρ του νομοσχεδίου αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων ψήφισαν 103 και 321 κατά. Από τους 103 που ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης, οι 57 ήταν Δημοκρατικοί και οι 47 Ρεπουμπλικάνοι.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Περίπου 200.000 άνθρωποι στην Ταϊλάνδη εισήχθησαν την τελευταία βδομάδα στο νοσοκομείο, λόγω προβλημάτων υγείας που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το υπουργείο Υγείας αναγνώρισε ότι πάνω από 1,3 εκατ. άνθρωποι έχουν αρρωστήσει από τις αρχές του 2023 λόγω της ρύπανσης του αέρα.

ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ - ΡΙΑΝΤ.-- Οι αρχές των ΗΠΑ άφησαν χτες έναν Σαουδάραβα, που είχαν κρατούμενο στο κολαστήριο του Γκουαντάναμο επί 21 χρόνια, να επιστρέψει στην πατρίδα του. Πρόκειται για τον Γάσαν Αμπντούλα αλ Σάρμπι, που εκτιμήθηκε ότι «δεν εγείρει πλέον απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια». Ο σήμερα 48χρονος Σαουδάραβας σπούδαζε μηχανικός και είχε συλληφθεί μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, χωρίς ποτέ να του απαγγελθούν κατηγορίες. Στη φυλακή παραμένουν άλλοι πέντε κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες απόφαση για την ανανέωση του διεθνούς εμπάργκο όπλων σε βάρος του Σουδάν, λόγω άσκησης κρατικής βίας σε βάρος αυτοχθόνων της δυτικής επαρχίας Νταρφούρ. Την απόφαση ενέκριναν 13 από τα 15 μέλη του ΣΑ, καθώς Κίνα και Ρωσία απείχαν από την ψηφοφορία, με το επιχείρημα ότι σήμερα δεν γίνεται πόλεμος στο Νταρφούρ.

ΡΩΜΗ.- Σεισμική δόνηση 4,4 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες λίγο μετά τις 4 μ.μ. στην κεντρική Ιταλία, κοντά στην Περούτζια. Οι κάτοικοι της περιοχής Ουμπέρτιντε βγήκαν στον δρόμο για προληπτικούς λόγους, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός και σε Τοσκάνη και Μάρκε. Νέα δόνηση, 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε και λίγο μετά τις 8 μ.μ., πάλι με επίκεντρο κοντά στην Περούτζια. Οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν σοβαρές ζημιές ή τραυματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ