Πέμπτη 13 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΤΣΑΤΚΑ.-- Μέχρι και 20 πόντους πάχος φτάνει σε ορισμένα σημεία η ηφαιστειακή τέφρα που καλύπτει το χωριό Κλούτσι, κοντά στο ηφαίστειο Σιβέλιτς, στη χερσόνησο Καμτσάτκα της ρωσικής Απω Ανατολής, που από προχτές βρίσκεται σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας. Οι αρχές εκφράζουν ανησυχία ακόμα και για την κίνηση των αεροσκαφών στην περιοχή, εκτιμώντας ότι μπορεί να εκτοξευθεί ηφαιστειακή τέφρα ακόμη και σε ύψος 15 χιλιομέτρων ανά πάσα στιγμή. Το ηφαίστειο, από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά στην Καμτσάτκα, έχει εισέλθει περίπου 60 φορές σε επικίνδυνη εκρηκτική δραστηριότητα τα τελευταία 10.000 χρόνια, πιο πρόσφατα το 2007.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Μία 56χρονη Κινέζα έγινε προχτές το πρώτο θύμα που καταγράφεται σε ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών Η3Ν8. Οπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, ο ιός αυτός κυκλοφορούσε από το 2002, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε προκαλέσει θάνατο ανθρώπου. Μέχρι πέρσι την άνοιξη είχαν καταγραφεί μόνο δύο άλλα κρούσματα σε ανθρώπους, μη θανατηφόρα, πάλι στην Κίνα. Η 56χρονη ασθένησε στις 22 Φλεβάρη και νοσηλεύτηκε με σοβαρή πνευμονία στις 3 Μάρτη, ενώ «είχε πολλά υποκείμενα νοσήματα».

ΙΝΔΙΑΝΑΠΟΛΗ.-- Πάνω από 2.000 κάτοικοι της ανατολικής Ιντιάνα στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν χτες να εγκαταλείψουν άρον άρον τα σπίτια τους εξαιτίας μεγάλης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο ανακύκλωσης και τις αναθυμιάσεις τοξικών αερίων από τη φωτιά. Η φωτιά αναμένεται να καίει ανεξέλεγκτα για μέρες με αποτέλεσμα καρκινογόνους τοξικούς ρύπους.

ΚΑΪΡΟ.-- Η κυβέρνηση του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση μετοχών κρατικών εταιρειών με στόχο την ιδιωτικοποίησή τους. Οι υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες είναι εταιρείες εμφιάλωσης νερού, ζυμαρικών, τσιμέντου, αλυσίδα βενζινάδικων και ιχθυοκαλλιέργειες, και το «πακέτο» αυτό είναι προϋπόθεση για δάνειο από το ΔΝΤ.

ΝΙΑΜΕΪ.-- Στην πρωτεύουσα του Νίγηρα έφτασαν χτες οι Γερμανοί υπουργοί Αμυνας Μπόρις Πιστόριους και Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, στο πλαίσιο αφρικανικής περιοδείας στο Σαχέλ και των πρόσφατων εντάσεων με το Τσαντ έπειτα από την απέλαση του Γερμανού πρέσβη.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Ο δικηγόρος 11χρονου κοριτσιού που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στο Μαρόκο, σε μια υπόθεση που προκάλεσε αγανάκτηση σε όλη τη χώρα, ζήτησε «να ενταθεί» η δημόσια συζήτηση για την προστασία των παιδιών απέναντι στη σεξουαλική βία, παραμονή μιας νέας δίκης των δραστών. Η 12χρονη Σαναέ, που ήταν 11 ετών την εποχή των γεγονότων, «βιάστηκε επανειλημμένα, κατόπιν απειλών» σε ένα χωριό κοντά στο Τιφέλτ, στην περιφέρεια του Ραμπάτ, και έμεινε έγκυος. Στις 20 Μαρτίου, το Κακουργιοδικείο του Εφετείου του Ραμπάτ καταδίκασε έναν από τους κατηγορουμένους σε φυλάκιση 2 ετών και άλλους δύο σε φυλάκιση 18 μηνών. Οι τρεις άνδρες, ηλικίας 25, 32 και 37 ετών, κατηγορούνταν για «αποπλάνηση ανηλίκου» και «προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκου με χρήση βίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ