Τρίτη 25 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το σχέδιο της Βρετανίας να στείλει μετανάστες στη Ρουάντα είναι παράνομο, διότι η χώρα της ανατολικής Αφρικής δεν είναι ασφαλής χώρα, δήλωσαν χτες Βρετανοί δικηγόροι που εκπροσωπούν ομάδα αιτούντων άσυλο στο Εφετείο του Λονδίνου. Υποστηρίζουν ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης πως η Ρουάντα είναι «μια ασφαλής τρίτη χώρα» είναι προβληματικό. Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση για τη δημοτικότητα του θεσμού της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει μείωση του ποσοστού ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Σε δημοσκόπηση της YouGov το 58% θεωρεί πως πρέπει να διατηρηθεί η μοναρχία, αλλά το 26% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να έχει εκλεγμένο αρχηγό κράτους. Στις πιο μεγάλες ηλικίες (άνω των 65 ετών) η στήριξη προς τη μοναρχία είναι ευρύτερη φθάνοντας το 78%, πέφτει στο 67% στους ηλικίας 50-64 ετών και μειώνεται στο 32% στους Βρετανούς μεταξύ 18 και 24 ετών.

ΤΟΚΙΟ.-- Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντε Σάντις, που φέρεται έτοιμος να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, ξεκίνησε από το Τόκιο διεθνή περιοδεία, ενόψει και της αναμενόμενης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Εξήρε τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να ενισχύσει την άμυνά της, χαρακτηρίζοντας την περιοχή «δύσκολη γειτονιά».

ΤΥΝΙΔΑ.-- Η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανέσυρε χτες 31 πτώματα Αφρικανών μεταναστών που πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ιταλία. Μεταξύ των νεκρών που ανασύρθηκαν ανοικτά των πόλεων Σφαξ, Κερκένα και Μάχντια περιλαμβάνονται δύο γυναίκες και δύο παιδιά. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών τις τελευταίες βδομάδες έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των σαπιοκάραβων που αποπλέουν από την Τυνησία, μεταφέροντας μετανάστες που επιχειρούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δεκάδες είναι οι πιστοί της χριστιανικής αίρεσης «Διεθνής Εκκλησία Χαρμόσυνης Είδησης» (Good News International Church) στην Κένυα που έχασαν τη ζωή τους πιστεύοντας πως θα πάνε στον «παράδεισο» νηστεύοντας μέχρι θανάτου. Εως χτες το απόγευμα, η αστυνομία της Κένυας εντόπισε τα πτώματα 58 σε ομαδικούς τάφους στο δάσος Σακαχόλα στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται κοντά στην πόλη Μαλίντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ