Τρίτη 2 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε εξέλιξη είναι η έρευνα που διενεργούν οι αρμόδιες στρατιωτικές αρχές των ΗΠΑ μετά τη νέα φονική σύγκρουση δύο ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού τύπων «Black Hawk» και «Apache», με διμελή πληρώματα, την περασμένη Πέμπτη, πάνω από την Αλάσκα, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό ενός ακόμη. Η έρευνα αφορά το τέταρτο συμβάν σύγκρουσης στρατιωτικών ελικοπτέρων τέτοιου τύπου στο πλαίσιο εκπαιδευτικής πτήσης, από την αρχή του 2023, που είχαν ως αποτέλεσμα συνολικά τον θάνατο 14 στρατιωτών και τον τραυματισμό τριών άλλων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Κυριακή την αποπομπή του υπουργού Βιομηχανιών για κακοδιαχείριση, Ρεζά Φατεμί Αμίν, με 162 ψήφους υπέρ σε σύνολο 272 παρόντων βουλευτών. Πρόκειται για την έκτη αλλαγή στην κυβέρνηση του Προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, που ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Ιράν.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Την Κυριακή πραγματοποιήθηκαν προεδρικές εκλογές στην Παραγουάη, όπου κλήθηκαν στις κάλπες 4,5 εκατ. ψηφοφόροι. Αντιμέτωποι ουσιαστικά βρέθηκαν δύο μεγάλοι συνασπισμοί κομμάτων. Η Εθνική Ρεπουμπλικανική Ενωση (Asociacion Nacional Republicana), συμμαχία με κύριο κόμμα το νεοφιλελεύθερο Κολοράδο, που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή για δεκαετίες με υποψήφιο τον συντηρητικό Σαντιάγκο Πένια, που εκλέχτηκε Πρόεδρος με 42,7%. Ακολουθεί ο φιλελεύθερος Εφρέν Αλέγκρε με 27,48% της Εθνικής Σύγκλισης (Concertacion), ένα συνονθύλευμα φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, και τρίτος ήρθε ο ακροδεξιός Πάγιο Κούμπας με 22,92%. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν στο 63,24%.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Μακελειό με πέντε νεκρούς σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Κλίβελαντ του Τέξας, με δράστη τον 38χρονο Μεξικανό, Φρανσίσκο Οροπέζα, που πυροβόλησε και σκότωσε πέντε γείτονες μετανάστες από την Ονδούρα, ανάμεσά τους και ένα εννιάχρονο αγόρι και έναν έφηβο 18 ετών, επειδή του ζήτησαν να σταματήσει να κάνει ασκήσεις σκοποβολής στην αυλή του με τουφέκι τύπου AR-15.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ