Πέμπτη 4 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Δημοσκόπηση του YouGov σε περισσότερα από 3.000 άτομα δείχνει πως το 64% των Βρετανών δεν ενδιαφέρεται διόλου για την προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο, 6 Μάη, στέψη του βασιλιά Καρόλου. Από την άλλη, το 33% των ερωτηθέντων δείχνει από λίγο έως πολύ ενδιαφέρον. Αλγεινές εντυπώσεις προκαλεί και το τεράστιο κόστος της ανούσιας τελετής ενός αναχρονιστικού θεσμού, που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια λίρες, σε μία περίοδο κατά την οποία τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν από τον πληθωρισμό, την ακριβή στέγη και την ενεργειακή κρίση. Σύμφωνα με αποκλειστική δημοσκόπηση της «Mirror», το 84% των Βρετανών φορολογούμενων θα επιθυμούσε φθηνότερη στέψη εξαιτίας της οικονομικής πίεσης που βιώνει η χώρα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τουλάχιστον εννιά εργάτες σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη σε χημικό εργοστάσιο στην Κίνα, ενώ ένας ακόμα εξακολουθούσε να αγνοείται. Η έκρηξη έγινε την Δευτέρα το πρωί σε εργοστάσιο υπεροξειδίου του υδρογόνου στην πόλη Λιαοτσένγκ, στην ανατολική επαρχία Σαντόνγ, που διαχειρίζεται η εταιρία Luxi Chemical Group, μέλος της κινεζικής κρατικής κοινοπραξίας Sinochem.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Νέες νεκροψίες που διενεργήθηκαν σε κάποια από τα πτώματα των 109 ανθρώπων που βρέθηκαν το περασμένο 15ήμερο σε δάσος της Κένυας, όπου συγκεντρώνονταν μέλη αίρεσης που νήστεψαν μέχρι θανάτου, έδειξαν ως βασική αιτία θανάτου τη λιμοκτονία. Υπήρχαν ωστόσο αρκετές περιπτώσεις (ειδικά παιδιών) που στραγγαλίστηκαν ή πέθαναν από ασφυξία. Τα θύματα ήταν μέλη της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης (Good News International Church) που νήστεψαν μέχρι θανάτου «για να συναντήσουν τον Ιησού», όπως τους καλούσε ο πάστορας Πολ Μακένζι.

ΑΤΛΑΝΤΑ.-- Ενας ένοπλος άνδρας άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σε νοσοκομείο της Ατλάντα χτες βράδυ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό τριών άλλων. Το τοπικό κανάλι WSB ανέφερε ότι το κτίριο όπου σημειώθηκε η επίθεση ανήκει στο νοσοκομείο Νορθσάιντ.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες χώρες της Ευρώπης για τον εντοπισμό μελών της Ντρανγκέτα (πτέρυγας της ιταλικής μαφίας) έγινε χτες, μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. Στο Βέλγιο έγιναν πάνω από 10 τέτοιες επιχειρήσεις, ενώ στην Ιταλία οι συλληφθέντες ξεπέρασαν τους 100.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Λευκός Οίκος είχε προγραμματίσει χτες βράδυ συνάντηση της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και άλλων αξιωματούχων με τους επικεφαλής προηγμένων εταιρειών στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) όπως τα μονοπώλια Google, Microsoft, OpenAI και Anthropic. Στόχος της συζήτησης ανακοινώθηκε πως θα ήταν μία «ειλικρινής συζήτηση για τους κινδύνους» που συνδέονται με τις τεχνολογίες αυτές. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επίσης ανακοίνωσε πως θέλει να εξεταστούν «τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για να μειωθούν οι κίνδυνοι αυτοί και άλλους τρόπους συνεργασίας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός επωφελείται των προόδων στην Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ παράλληλα τον προστατεύουμε από τους κινδύνους».

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ελπίδες για καλύτερη φαρμακευτική αγωγή στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ υπόσχεται νέο πειραματικό φάρμακο της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «Eli Lilly», επειδή επιβράδυνε τη γνωστική υποχώρηση κατά 35% σε μια δοκιμή τελευταίου σταδίου. Πέρσι, τα αποτελέσματα δοκιμών του φαρμάκου «Leqembi» των «Eisai» και «Biogen» είχαν δείξει μείωση της εξέλιξης κατά 27% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ