Τρίτη 16 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΕΤΟΡΙΑ - ΜΟΣΧΑ.-- Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του νοτιοαφρικανικού στρατού βρίσκεται από χτες σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, που επικαλούνται τα πρακτορεία TASS και «Interfax», ο αντιστράτηγος Λόρενς Μπάθα και η αντιπροσωπεία του συζήτησαν με τους Ρώσους συναδέλφους τους «θέματα στρατιωτικής συνεργασίας» ώστε «να αυξηθεί η προετοιμασία στη μάχη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

ΤΖΕΝΤΑ.-- Ο Σύρος υπουργός Οικονομικών Μοχάμεντ Σαμίρ αλ Χαλίλ απηύθυνε χτες έκκληση στους ομολόγους του από τον Αραβικό Σύνδεσμο, στο πλαίσιο συνόδου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, να επενδύσουν στη χώρα του, που υποφέρει από τον 12ετή πόλεμο και έχει τεράστιες ανάγκες ανοικοδόμησης. Ο Σαουδάραβας ομόλογός του, Μοχάμεντ αλ Τζαντάν, χαιρέτισε την επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, λέγοντας ότι αδημονεί να συνεργαστούν.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Φιλοκυβερνητική δύναμη στην Τρίπολη της Λιβύης ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πήρε θέση στη Ζαουίγια της δυτικής Λιβύης, για να παρεμβληθεί ανάμεσα σε τοπικές ένοπλες ομάδες που αναμετρώνται εδώ και βδομάδες σε συνοικίες της πόλης. Νέες μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά τον θάνατο μέλους μίας από τις ένοπλες ομάδες της πόλης που ανταγωνίζονται για επιρροή. Δεν έχει δοθεί μέχρι τώρα κανένας επίσημος απολογισμός των θυμάτων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας - Κονγκό έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους σε σύνολο περίπου 100 κρουσμάτων από την αρχή του 2023 στο Ιράκ, ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας. Η ιογενής ασθένεια μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσιμπήματα παράσιτων ή την επαφή με μολυσμένα ζώα. Ο ιός έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται μεταξύ 10% έως και 40% των κρουσμάτων.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Πλημμύρες στην κεντρική Σομαλία, τις οποίες προκάλεσε η ξαφνική υπερχείλιση του ποταμού Σαμπέλ, εκτόπισαν περίπου 200.000 ανθρώπους στην πόλη Μπαλαντουένε της περιφέρειας Χιράν.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Σε πλήρη εξέλιξη παραμένουν δεκάδες πυρκαγιές που εδώ και μιάμιση βδομάδα αποτεφρώνουν τεράστιες δασικές εκτάσεις στον δυτικό Καναδά, μετά από παρατεταμένο θερμό και ξηρό κλίμα. Μέχρι χτες είχαν καεί πάνω από 5 εκατ. στρέμματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ