Τετάρτη 24 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 8 Ιουνίου αναφορικά με διάφορες κατηγορίες που αντιμετωπίζει (μεταξύ άλλων για διαφθορά, σύνδεση με «τρομοκράτες» κ.τ.λ.). Θυμίζουμε ότι, αντιδρώντας στη σύλληψή του στις αρχές Μάη, οπαδοί του κόμματός του (ΡΤΙ) οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά τους οι αρχές συνέλαβαν διάφορα στελέχη του ΡΤΙ, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες ακροβολίστηκαν σε πολλές μεγαλουπόλεις και στη διάρκεια συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα.

ΜΙΝΣΚ. -- Προεδρική χάρη έλαβε προχτές ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στη Λευκορωσία αφού οι λευκορωσικές αρχές υποχρέωσαν αεροσκάφος της «Ryanair», στο οποίο επέβαινε, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Ο Προτασέβιτς αφέθηκε ελεύθερος ενώ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών και «ευχαρίστησε προσωπικά» τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στέγης γηπέδου σε σχολείο της επαρχίας Πίσιτ στην Ταϊλάνδη. Η κατάρρευση έγινε αφού η περιοχή επλήγη από καταιγίδα, ενώ εκείνη την ώρα διάφορα παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών αθλούνταν στο γήπεδο, με κοινό να παρακολουθεί.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Το σπίτι του 23χρονου μέλους της παλαιστινιακής «Χαμάς», Μοάταζ Χαουάτζα, κατεδάφισαν χτες στην πόλη Ναάλιν (βορειοδυτικά της Ραμάλας στη Δυτική Οχθη) οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, εφαρμόζοντας το απαράδεκτο μέτρο της συλλογικής τιμωρίας μετά την επίθεση του νεαρού στο Τελ Αβίβ, που είχε αποτέλεσμα τον Μάρτιο τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων δύο Ισραηλινών.

ΡΙΑΝΤ.-- Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, βρίσκεται από χτες ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, όπου συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Αμπντουλαζί μπιν Σαούντ. Σε βάρος του Κολοκόλτσεφ έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις, τις οποίες δεν εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λίβανος ενημερώθηκε χτες προφορικά από τη Γερμανία για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ «με κατηγορίες για διαφθορά, πλαστογραφία... και ξέπλυμα χρημάτων και κατάχρηση». Μια δεύτερη πηγή, που γνωρίζει το θέμα, επιβεβαίωσε στο «Ρόιτερς» την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο Σαλαμέχ αρνείται όλες τις κατηγορίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ