Πέμπτη 25 Μάη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από πλημμύρες που έπληξαν το κεντρικό Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι πάνω από 100 σπίτια καταστράφηκαν, όπως και περίπου 2.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Δύο αρδευτικά κανάλια που πότιζαν τα περισσότερα χωράφια της περιοχής υπέστησαν μεγάλες ζημιές, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, περίπου 22,8 εκατομμύρια άνθρωποι (πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας) αντιμετωπίζουν οξεία «επισιτιστική ανασφάλεια» και 3 εκατομμύρια παιδιά κινδυνεύουν από υποσιτισμό.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον 6 άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση σε εγκαταστάσεις της ουγγρικής ενεργειακής εταιρείας MOL, για την οποία ανέλαβαν την ευθύνη οι Ταλιμπάν. Περίπου 50 ένοπλοι επιτέθηκαν στην εγκατάσταση της MOL στην περιοχή Χανγκού της επαρχίας Χάιμπερ Παχτούνχβα, με ελαφρά όπλα αλλά και ολμοβόλα. Για πάνω από μία ώρα σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών ενώ οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η αστυνομία ανάγκασε «τους μαχητές να τραπούν σε φυγή».

ΜΑΪΑΜΙ.-- Μέσω Twitter, παρουσία του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του, Ιλον Μασκ, επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων ο συντηρητικός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον Ντε Σάντις.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Ο Ιάπωνας συγγραφέας Χαρούκι Μουρακάμι τιμήθηκε χτες με το Βραβείο Λογοτεχνίας Πριγκίπισσα των Αστουριών, ένα από τα εγκυρότερα του ισπανόφωνου κόσμου, για το έργο του που κινείται ανάμεσα «στο πραγματικό και το ονειρικό». Ο 74χρονος συγγραφέας κατόρθωσε να συμφιλιώσει την ιαπωνική παράδοση και τη δυτική πολιτισμική κληρονομιά με έναν λόγο φιλόδοξο και καινοτόμο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Ενοπλοι απήγαγαν το Σάββατο περίπου 30 γυναίκες από την κοινότητα Κέντζομ Κέκου του δυτικού Καμερούν, μια από τις περιοχές όπου εδώ και 6 χρόνια μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αγγλόφωνων αυτονομιστών. «Βασανίστηκαν και τελικά απήχθησαν από ένοπλους τρομοκράτες», αναφέρει η ανακοίνωση των τοπικών αρχών, οι οποίες χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό «τρομοκράτες» για να αναφερθούν στους αυτονομιστές.

ΡΙΑΝΤ.-- Εναν άνδρα, που κατηγορήθηκε ότι εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων και εκρηκτικών σε «εχθρική χώρα», με σκοπό να «καταφέρει πλήγμα στην ασφάλεια του βασιλείου», εκτέλεσαν χτες οι σαουδαραβικές αρχές. Από την αρχή του Μάη οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία ανέρχονται σε 7. Οι περισσότερες στο ανατολικό τμήμα, όπου ζει η σιιτική μειονότητα. Το 2022 εκτελέστηκαν 147 άνθρωποι, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ανάμεσά τους, 81 καταδικασθέντες για «τρομοκρατία» εκτελέστηκαν την ίδια μέρα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, κατήγγειλε την «αποτυχία» της διεθνούς κοινότητας να «προστατεύει» τους αμάχους στις ένοπλες συρράξεις, καθώς ο αριθμός των θυμάτων των εχθροπραξιών και των ανθρωπιστικών συνεπειών τους αυξήθηκε κατά 50% και πλέον μεταξύ του 2021 και του 2022.

ΡΑΛΕΪ.-- Το Κοινοβούλιο της Νότιας Καρολίνας τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της άμβλωσης έπειτα από την 6η βδομάδα της εγκυμοσύνης, παρά τη σκληρή πολιτική μάχη εναντίον του κειμένου που έδωσαν οι μοναδικές 5 γυναίκες της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν αποπειραθεί επανειλημμένα να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο από την Ανω Βουλή αυτής της νοτιοανατολικής αμερικανικής πολιτείας, τα μέλη της οποίας είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία άνδρες και λευκοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ