Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση έγινε την Κυριακή στη Βαρσοβία, έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, με τη συμμετοχή ανθρώπων από όλη την Πολωνία, καθώς εντείνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις ενόψει των εκλογών που θα γίνουν φέτος στη χώρα. Οι διαδηλωτές - κρατώντας σημαίες της Πολωνίας και της ΕΕ - ανταποκρίθηκαν σε έκκληση του επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Πλατφόρμα Πολιτών» (PO), του πρώην επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, για να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια και «υπέρ των ελεύθερων εκλογών και της ΕΕ». Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο, συστήνεται μια κοινοβουλευτική επιτροπή που θα ερευνά πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για «ρωσική επιρροή», προκειμένου να αποκλειστούν πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος PiS.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Φονικές βροχοπτώσεις έπληξαν την Αϊτή το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ενώ άλλοι 11 αγνοούνται. Οι σφοδρές βροχές προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις σε επτά από τους δέκα νομούς της χώρας, που είναι ήδη βυθισμένη σε οξεία ανθρωπιστική κρίση τροφοδοτούμενη από τη βία των συμμοριών. Παράλληλα, χτες σεισμός 4,9 Ρίχτερ στη νότια Αϊτή προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και υλικές ζημιές.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024. Ο 64χρονος Πενς θα βρεθεί αντιμέτωπος στις προκριματικές του κόμματός του, μεταξύ άλλων και με τον πρώην Πρόεδρο, Ντ. Τραμπ.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Πρόστιμο ύψους 20 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει η «Microsoft» στις ομοσπονδιακές αρχές της Επιτροπής Εμπορίου για την παράνομη συλλογή και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων παιδιών που χρησιμοποιούσαν την κονσόλα παιχνιδιών «Xbox».

ΝΤΑΚΑΡ.-- Τουλάχιστον 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 500 συνελήφθησαν από την περασμένη Πέμπτη στη Σενεγάλη, όταν ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που διαμαρτύρονταν για την καταδίκη του 48χρονου ηγέτη τους, Ουσμάν Σόνκο. Ο Σόνκο καταδικάστηκε για «διαφθορά νεολαίας και ανήθικη συμπεριφορά».

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ - ΜΑΪΑΜΙ.-- «Πόλεμο» δηλώσεων έχει ανάψει ανάμεσα στις πολιτειακές κυβερνήσεις της Καλιφόρνια και της Φλόριντα η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου κυβερνήτη της δεύτερης, Ρον ΝτεΣάντις (υποψήφιος και για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές) να ναυλώσει ιδιωτικό αεροπλάνο και να μεταφέρει στην Καλιφόρνια 49 μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, που βρίσκονταν στο Τέξας έχοντας περάσει τα σύνορα με το Μεξικό. Με τους μετανάστες να γίνονται «μπαλάκι» στο «σόου» της κόντρας Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών, αυτή ήταν η δεύτερη μεταφορά μεταναστών από το Τέξας στην Καλιφόρνια μέσα σε 4 μέρες και ακολουθεί ανάλογες κινήσεις άλλων Ρεπουμπλικάνων κυβερνητών, που έστελναν μετανάστες με λεωφορεία σε πολιτείες με Δημοκρατικούς κυβερνήτες.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Νέα επίσκεψη στην Τυνησία προγραμμάτισε χτες η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, διαβεβαιώνοντας πως θα επιχειρήσει να βοηθήσει στο ξεμπλοκάρισμα πιθανού δανείου ύψους 1,9 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, με αντάλλαγμα στήριξη στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς την Ιταλία από τις τυνησιακές ακτές.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Ο παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. Σε εμβρυακή στάση, κουλουριασμένοι σε κόγχες σκαμμένες στο άκρο ενός δικτύου στενών στοών, καμιά τριανταριά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, οι μακρινοί «ξάδελφοι» του σύγχρονου ανθρώπου βρέθηκαν απολιθωμένοι στους τάφους τους στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2018. Οι παλαιότεροι τάφοι που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Κένυα, είναι ηλικίας περίπου 100.000 ετών και σε αυτούς ενταφιάστηκαν Homo sapiens. Οι τάφοι της Νότιας Αφρικής είναι 200.000-300.000 ετών.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Πάνω από 30 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε ανεξέλεγκτες στο Κεμπέκ του Καναδά, ενώ παράλληλα συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο άλλες 160 σε όλη τη χώρα, από 324 πυρκαγιές που ήταν σε εξέλιξη την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ