Παρασκευή 9 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στο Χαρτούμ μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), γύρω από το σημαντικότερο στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα της χώρας. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν εκεί μία μέρα αφότου οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν ότι το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους. Επίσης, τη νύχτα Τετάρτης προς Πέμπτη αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν έναν πολύ δυνατό κρότο, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε μία από τις δεξαμενές της πετρελαϊκής εγκατάστασης Αλ Σαζάρα, κοντά στο Γιαρμούκ. Η αιτία της έκρηξης δεν έγινε γνωστή άμεσα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ενας 31χρονος Σύρος επιτέθηκε χτες με μαχαίρι σε παιδική χαρά στην πόλη Ανεσί της Γαλλίας, προκαλώντας τον τραυματισμό 6 ατόμων, μεταξύ τους 4 παιδιών 22 έως 36 μηνών. Ο άντρας συνελήφθη και σύμφωνα με τις αρχές είχε φτάσει στη Γαλλία πριν από οκτώ μήνες, από τη Σουηδία όπου ζούσε προηγουμένως, και δεν του είχε χορηγηθεί το άσυλο που είχε αιτηθεί. «Παιδιά και ένας ενήλικας βρίσκονται μεταξύ ζωής και θανάτου. Το έθνος είναι σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε μέσα σε τζαμί στο βόρειο Αφγανιστάν, στη διάρκεια κηδείας αντικυβερνήτη επαρχίας ο οποίος σκοτώθηκε είχε σκοτωθεί σε βομβιστική επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους» την περασμένη Τρίτη.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Ο Νιγηριανός Πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου υπεραμύνθηκε της απόφασης τερματισμού των κρατικών επιδοτήσεων στα καύσιμα, ύψους 9,5 δισ. δολαρίων, για τους φτωχότερους πολίτες της χώρας, μολονότι αυτό θα ανεβάσει περαιτέρω το κόστος μεταφοράς σε συγκοινωνίες και εμπορεύματα. Τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ισχυρίστηκε, θα πάνε για την ανακούφιση δεκάδων εκατομμυρίων φτωχότερων Νιγηριανών. Αυτά ενώ η Νιγηρία παράγει σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, αλλά εξακολουθεί να είναι δέσμια των ξένων μονοπωλίων σε ό,τι αφορά τα προϊόντα διύλισης, καθώς η χώρα στερείται επαρκή αριθμό διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα να εισάγει το διυλισμένο πετρέλαιο που παράγει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ