Τρίτη 20 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Η ευρωπαϊκή βιομηχανία «Airbus» ανακοίνωσε χτες ότι συμφώνησε για παραγγελία 500 νέων αεροσκαφών με τον ινδικό αερομεταφορέα χαμηλού κόστους «IndiGo». Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν μεταξύ 2030-2035. Η «IndiGo» εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν το 60% της ινδικής εγχώριας αγοράς.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κύμα καύσωνα αλλά και καταιγίδες πλήττουν από το Σαββατοκύριακο τις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, αυξάνοντας το ίδιο διάστημα τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων πυρκαγιών σε Αριζόνα και Νέο Μεξικό. Την Κυριακή έμειναν δίχως ρεύμα λόγω σφοδρών καταιγίδων άνω από 740.00 Αμερικανοί σε Οκλαχόμα, Τέξας, Λουιζιάνα, Αρκανσας, Μισισσιπί.

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.-- Χρήση δακρυγόνων έκανε η γαλλική αστυνομία το Σαββατοκύριακο, για να «αντιμετωπίσει» συγκεντρωμένους που διαδήλωναν κατά της κατασκευής της νέας γραμμής τρένου υψηλής ταχύτητας που θα μειώσει στις 2 (από 4) τη διάρκεια σύνδεσης της Λυών (Γαλλία) με το Τορίνο (Ιταλία). Για το έργο - που έχει τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 26 δισ. ευρώ - έχουν εκφράσει επανειλημμένα αντιρρήσεις διάφορες πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες, στο πλαίσιο και ενδοαστικών διεργασιών για τους όρους συνεργασίας των δύο πλευρών.

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Στις κάλπες κλήθηκαν την Κυριακή εκατομμύρια Μαλινέζοι ψηφοφόροι, προκειμένου να εγκρίνουν το νέο σχέδιο συντάγματος που συνέταξαν ειδικοί μετά από κάλεσμα του επικεφαλής της στρατιωτικής κυβέρνησης του συνταγματάρχη, Ασίμι Γκόιτα. Βάσει αυτού του συντάγματος, εάν εγκριθεί, θα διεξαχθούν οι εκλογές το 2024. Νωρίτερα το στρατιωτικό καθεστώς στην Μπουρκίνα Φάσο εξήρε το αίτημα του Μάλι να αποσυρθεί άμεσα η ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (MINUSMA) που υπέβαλε την Παρασκευή η κυβέρνηση του Γκόιτα.

ΑΜΑΝ.-- Συνομιλίες εκτυλίσσονται από την περασμένη Παρασκευή στο Αμάν της Ιορδανίας ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές της Υεμένης, υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), για να προετοιμαστεί το έδαφος ενόψει ενδεχόμενης ανταλλαγής αιχμαλώτων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΕΣ, οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται σε «ζητήματα που σχετίζονται (...) με τη μελλοντική επιχείρηση απελευθέρωσης» αιχμαλώτων.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Απαγόρευση ποτίσματος θα ισχύσει από τις 26 Ιουνίου στις περιοχές του Κεντ και του Σάσεξ στην Αγγλία, λόγω της λειψυδρίας και των συνθηκών ξηρασίας που αναμένεται να επικρατήσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Στις δύο αυτές περιοχές, οι πελάτες της South East Water δεν θα μπορούν να ποτίζουν τους κήπους τους από τις 26 Ιουνίου, ούτε να πλένουν τα αυτοκίνητά τους ή να γεμίζουν τις πισίνες τους.

ΝΤΟΧΑ - ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ.-- Οι κυβερνήσεις Κατάρ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αποκατέστησαν τις διπλωματικές σχέσεις με την επαναλειτουργία των πρεσβειών και των προξενείων τους από το περασμένο 24ωρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ