Τρίτη 27 Ιούνη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η «φθηνή, γρήγορη και εύκολη» παραγωγή συνθετικών ναρκωτικών μεταμόρφωσε εντελώς πολλές αγορές σε διεθνές επίπεδο, προειδοποίησε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας τις «καταστροφικές συνέπειες». Η φαιντανύλη, συνθετικό οπιοειδές 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη, «μεταμόρφωσε ριζοσπαστικά την κατανάλωση οπιοειδών στη βόρεια Αμερική», αναφέρει δελτίο Τύπου που συνοδεύει την ετήσια έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος. Το 2021, οι περισσότεροι θάνατοι από υπερβολική δόση σε αυτή την περιοχή αποδόθηκαν στη συγκεκριμένη ουσία.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ.-- Πυκνά σύννεφα αιθάλης έχουν καλύψει από την Κυριακή το κέντρο του Μόντρεαλ, εξαιτίας των εκατοντάδων πυρκαγιών που συνεχίζουν να είναι ενεργές στον Καναδά, καθιστώντας την πόλη ως το αστικό κέντρο με τον χειρότερο αέρα να αναπνέει κανείς στον κόσμο, σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία IQAIR, που ειδικεύεται στη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ισραηλινό drone που πετούσε στον νότιο εναέριο χώρο του Λιβάνου κατέρριψαν χτες μέλη της Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ένα από τα drone του «έπεσε σε λιβανικό έδαφος στη διάρκεια δραστηριότητας ρουτίνας» και πως «δεν υπάρχει κίνδυνος» απώλειας δεδομένων από αυτό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.-- Κατέρρευσε χτες στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τμήμα πολυκατοικίας 13 ορόφων, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Πυροσβέστες και διασώστες βρίσκονταν στο σημείο, ενώ ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς άγνωστος παρέμενε ο αριθμός των τραυματιών και των εγκλωβισμένων.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Νέα μεγάλη πετρελαιοκηλίδα της «Shell» στη Νιγηρία ρύπανε μεγάλη αγροτική έκταση και ποτάμι καταστρέφοντας οικονομικά κοινότητες αγροτών και ψαράδων στη γη της φυλής Ογκόνι (γνωστή ως Γκολντόνι). Κάτοικοι της πληγείσας περιοχής μίλησαν σε ΜΜΕ για καλλιέργειες πλημμυρισμένες με πετρέλαιο και ψάρια νεκρά που ξεπροβάλλουν από τα γεμάτα πετρέλαιο νερά στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το λιμενικό των ΗΠΑ ξεκινά έρευνα για τα αίτια της ενδόρρηξης του βαθυσκάφους «Titan», που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο των πέντε επιβατών του την ώρα που κατευθύνονταν προς το ναυάγιο του Τιτανικού. Η ανακοίνωση αυτή έγινε μία ημέρα αφού το Γραφείο Ασφάλειας των Μεταφορών του Καναδά (BST) επεσήμανε ότι άνοιξε «έρευνα για την ασφάλεια σχετικά με το θανάσιμο περιστατικό που αφορά το πλοίο Polar Prince», από το οποίο το βαθυσκάφος ξεκίνησε την κατάδυσή του προς το ναυάγιο του Τιτανικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ