Πέμπτη 20 Ιούλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Εντεκα οικοδόμοι σκοτώθηκαν χτες τα ξημερώματα μετά την κατάρρευση τμήματος του εξωτερικού τοίχου λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων εν μέσω μουσώνων, κοντά σε μια υπό κατασκευή γέφυρα στα περίχωρα της πρωτεύουσας του Πακιστάν. Ο τοίχος έπεσε ενώ οι εργάτες κάθισαν μέσα στις σκηνές τους στην άκρη του δρόμου στο εργοτάξιο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές τραυματίστηκαν χτες από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια διαδήλωσης για την αύξηση του κόστους ζωής, μετά από κάλεσμα κομμάτων της αντιπολίτευσης για τριήμερες κινητοποιήσεις σε όλη την Κένυα με στόχο να αποσυρθεί η νέα βαριά φορολογία στα λαϊκά στρώματα.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Τον τραυματισμό δύο Σύρων στρατιωτών προκάλεσε ισραηλινή επιδρομή μετά τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη. Τα ισραηλινά αεροσκάφη έριξαν τους πυραύλους τους από τα κατεχόμενα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν βάζοντας στο στόχαστρο περιοχές εντός και πέριξ της Δαμασκού. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε αρκετούς από τους ισραηλινούς πυραύλους. Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι ρωσικό μαχητικό Su-35 την Κυριακή πέταξε πολύ κοντά σε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου MC-12 πάνω από τη Συρία.

ΟΤΑΒΑ.-- Εννιάχρονο παιδί στην καναδική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας πέθανε χτες από κρίση άσθματος λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις καταστροφικές πυρκαγιές που αποτεφρώνουν εκατομμύρια στρέμματα δασών από τα τέλη Απρίλη σε όλη τη χώρα.

ΡΙΑΝΤ.-- Με τον Γάλλο προεδρικό απεσταλμένο για τον Λίβανο (πρώην υπουργό Εξωτερικών), Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, συναντήθηκε την Τρίτη στην Τζέντα ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκιπας διάδοχος, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο φόντο του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στη Βηρυτό για την εκλογή νέου Προέδρου και κλιμάκωσης της άσχημης οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται από το 2019.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Τα συνδικάτα σεναριογράφων, Writers Guild of America (WGA), και ηθοποιών, SAG-AFTRA, υπέβαλαν έγγραφη διαμαρτυρία στον εθνικό φορέα εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ (NLRB) κατά της εταιρείας κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών «Comcast's NBC Universal», κατηγορώντας την ότι εμπόδισε την πραγματοποίηση πικετοφορίας διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων των απεργών έξω από στούντιο της εταιρείας στην Καλιφόρνια.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Νέα οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχθηκε χτες στην Καλιφόρνια όταν ένα τρίχρονο αγοράκι πυροβόλησε θανάσιμα τη 12μηνη αδελφή του «παίζοντας» με όπλο που βρήκε στο σπίτι της οικογένειάς του. Από την αρχή του 2023 έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 66 θάνατοι από ακούσιους πυροβολισμούς παιδιών σε σύνολο 186 περιστατικών με δράστες παιδιά στις ΗΠΑ.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Μεγάλες ΜΚΟ σε ΗΠΑ και Μεξικό κατήγγειλαν χτες τεράστια διαρροή πετρελαίου, σε έκταση 400 τ.χλμ. στον Κόλπο του Μεξικού, κοντά σε εξέδρα άντλησης αερίου όπου έκρηξη και πυρκαγιά στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους στις 7 Ιούλη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Επιστολή από τον ειδικό εισαγγελέα, Τζακ Σμιθ, με την οποία του γνωστοποιείται ότι είναι στόχος ομοσπονδιακής έρευνας για την επίθεση της 6ης Γενάρη του 2021 στο Καπιτώλιο και για απόπειρες ανατροπής του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2020, δήλωσε χτες ότι έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τον εισαγγελέα του υπουργείου Δικαιοσύνης «παράφρονα», με ανάρτησή του στο Truth Social Media, Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης που του ανήκει.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την ανέγερση εργοστασίου (κόστους 5,2 δισ. δολαρίων), που θα κατασκευάζει ηλεκτρικές μπαταρίες για αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε χτες η ινδική εταιρεία αυτοκινήτων «Tata», προαναγγέλλοντας πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ