Τρίτη 1 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ - ΟΤΤΑΒΑ.-- Εκτός ελέγχου μαινόταν και χτες σε εθνικό πάρκο της περιοχής Μοχάβι στην Καλιφόρνια τεράστιο πύρινο μέτωπο που τροφοδοτείται από σφοδρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Παράλληλα, στην πόλη Φοίνιξ της Καλιφόρνιας οι κάτοικοι υπέμειναν για 31η μέρα θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών Κελσίου, με τους φτωχότερους να αδυνατούν να δροσιστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, είτε γιατί δεν διαθέτουν κλιματισμό στα σπίτια τους. Ανάλογες δυσκολίες ζουν οι φτωχότεροι κάτοικοι του Ντένβερ (η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της πολιτείας Κολοράντο), αλλά και της Νέας Υόρκης που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος και στις υποδομές αντιμετώπισης παρατεταμένου καύσωνα. Στον Καναδά το βράδυ της Παρασκευής, όπου παραμένουν άσβεστες από τα τέλη Απρίλη δεκάδες μεγάλες πυρκαγιές, έχασε τη ζωή του και τρίτος πυροσβέστης στο καθήκον.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο γιος του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου της Κολομβίας Νικολάς Φερνάντο Πέτρο Μπούργκος συνελήφθη το Σάββατο στη χώρα, με τις κατηγορίες του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και του παράνομου πλουτισμού από παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με το ναρκεμπόριο. Επίσης για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και η πρώην σύζυγός του, Νταϊσούρις Βάσκες. Ο Κολομβιανός Πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε στεναχωρημένος για την κράτηση του γιου του ως πατέρας, αλλά ως Πρόεδρος ζητάει να εφαρμοστεί ό,τι προβλέπει ο νόμος.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Νέα περιστατικά με καύσεις αντιτύπων του Κορανίου σημειώθηκαν χτες σε Σουηδία και Δανία, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να εξετάζουν μέτρα περιορισμού τέτοιων ενεργειών για να αποκλιμακώσουν τις αυξανόμενες εντάσεις με μουσουλμανικές χώρες.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Σε παραίτηση υποχρεώθηκε μετά από πολύμηνες πιέσεις ο 73χρονος κεντρικός τραπεζίτης του Λιβάνου, Ριάντ Σαλαμέχ, που κατηγορείται για διαφθορά και για τον ρόλο του στη χρηματοπιστωτική κρίση που μαστίζει τη χώρα από το 2019.

ΜΑΪΑΜΙ.-- Ομοσπονδιακός δικαστής της Φλόριντας απέρριψε την αγωγή για δυσφήμιση που είχε καταθέσει ο Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου CNN και με την οποία ζητούσε αποζημίωση ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Τραμπ κατηγορούσε το CNN επειδή χρησιμοποιούσε την έκφραση «Το Μεγάλο Ψέμα» για να αναφερθεί στους ισχυρισμούς του ότι ο Τζο Μπάιντεν του «έκλεψε» τη νίκη στις προεδρικές εκλογές του 2020.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ