Τρίτη 29 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Εκτεταμένες καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που χρησιμοποιούν τον βρετανικό εναέριο χώρο προκλήθηκαν χθες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω τεχνικού προβλήματος. Η Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (NATS) της Βρετανίας ανακοίνωσε αργότερα ότι «εντόπισε και επιδιόρθωσε» το τεχνικό πρόβλημα, και σταδιακά άρχισε να επανέρχεται η κανονική λειτουργία.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Το ιρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι Τεχεράνη και Βαγδάτη κατέληξαν σε συμφωνία με την οποία «ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις» στο ιρακινό Κουρδιστάν «θα αφοπλιστούν και θα μετεγκατασταθούν τον επόμενο μήνα».

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία της Νόσου των Λεγεωνάριων, που πλήττει την πόλη Ζέσουφ στη νοτιοανατολική Πολωνία, αυξήθηκε σε 11, ενώ όσοι έχουν μολυνθεί αυξήθηκαν σε 144. Οι νεκροί, ηλικίας 64 έως 95 ετών, υπέφεραν όλοι από χρόνια νοσήματα. Η λεγιονέλλα είναι βακτηρίδιο που αναπτύσσεται στο νερό ή στα κλιματιστικά και προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Επί του παρόντος εξετάζεται η μόλυνση του δικτύου παροχής ζεστού και κρύου νερού.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- 2 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 41 εξακολουθούσαν χτες να νοσηλεύονται (οι 6 διασωληνωμένοι) μετά από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στη Ρουμανία, σε σταθμό ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πόλη Κρεβεντία. Ορισμένοι τραυματίες κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθούν σε Ιταλία, Βέλγιο και Γερμανία. Δημοσιεύματα εμφάνιζαν ως αιτία των εκρήξεων - με βάση τις πρώτες έρευνες - τεχνικό πρόβλημα σε ένα από τα δεξαμενόπλοια που χρησιμοποιούνταν για τη μεταφόρτωση του αερίου. Σημειωτέον, η άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου σταθμού είχε λήξει από τον Οκτώβρη του 2020.

ΑΝΟΪ.-- 4 εργάτες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν στοές ανθρακωρυχείου στην επαρχία Κουάνγκ Νιν στο βόρειο Βιετνάμ το περασμένο Σάββατο. Το ορυχείο διαχειρίζεται η εταιρεία «Vang Danh», του κρατικού ομίλου «Vinacomin». Τον Μάρτη είχε σημειωθεί κατάρρευση και σε άλλο ανθρακωρυχείο της «Vang Danh», ενώ ο όμιλος «Vinacomin» ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 17 εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε ορυχεία το πρώτο 9μηνο του 2022.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η εκλογική επιτροπή της Ζιμπάμπουε ανακοίνωσε την επανεκλογή του 80χρονου Εμερσον Μανανγκάγκουα (υποψηφίου του κυβερνώντος ZANU-PF) στην προεδρία της χώρας, αναφέροντας ότι έλαβε το 52,6% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, έναντι 44% που έλαβε ο Νέλσον Τσαμίσα (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας Πολιτών για την Αλλαγή - CCC). Ο Τσαμίσα ωστόσο κατήγγειλε «κραυγαλέα και γιγάντια νοθεία» και δήλωσε ότι το CCC θα σχηματίσει δική του κυβέρνηση. Παρατηρητές του περιφερειακού οργανισμού SADC (Κοινότητας για την Νοτιοαφρικανική Ανάπτυξη) έκαναν λόγο για μεροληπτική κάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας από τα ΜΜΕ, καθώς και για απαγόρευση συγκεντρώσεων. Στις βουλευτικές εκλογές, που έγιναν μαζί με τις προεδρικές, το ZANU-PF έλαβε 136 από τις 209 έδρες.

ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Γκαμπόν το Σάββατο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και ανέστειλε την πρόσβαση στο διαδίκτυο «για να αποτραπεί η διάδοση εκκλήσεων σε βία». Μερικές ώρες νωρίτερα ο Αλμπέρ Οντό Οσά, βασικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης έναντι του Προέδρου Αλί Μπονκγό Οντιμπά, ο οποίος διεκδικεί τρίτη θητεία, κατήγγειλε «ενορχηστρωμένη νοθεία» από την κυβέρνηση.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε ότι «δεν θα επιτρέπεται πλέον να φοριέται η αμπάγια (σ.σ. μακρύ φόρεμα που χρησιμοποιούν μουσουλμάνες) στο σχολείο», καθώς όπως είπε «ο κοσμικός χαρακτήρας» της Εκπαίδευσης «είναι μια ελευθερία, για χειραφέτηση μέσα από το σχολείο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ