Πέμπτη 14 Σεπτέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενας ανθρακωρύχος σκοτώθηκε και άλλοι 6 τραυματίστηκαν από κατάρρευση που σημειώθηκε σε ορυχείο στην επαρχία Ζονγκουλντάκ της Τουρκίας. Το δυστύχημα συνέβη 450 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, την ώρα που 280 εργάτες δούλευαν στο ορυχείο, ανέφερε ο κυβερνήτης της περιοχής, χωρίς να διευκρινίσει τα αίτια της κατάρρευσης. Το ανθρακωρυχείο Αρμουτσούκ ανήκει στο κρατικό Τουρκικό Ινστιτούτο Λιθάνθρακα (TTK). Τον Οκτώβρη του 2022 πάνω από 40 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη σε ορυχείο του ΤΤΚ στην περιοχή Αμάσρα, ενώ τον Νοέμβρη του 2022 νέα έκρηξη είχε τραυματίσει εργάτες σε ορυχείο του ΤΤΚ στην επαρχία Ζονγκουλντάκ.

ΤΟΚΙΟ.-- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φ. Κισίντα, με αλλαγές σε κομβικά υπουργεία, όπως των Εξωτερικών και της Αμυνας. Ο Κισίντα βρίσκεται στην εξουσία από το 2021, ωστόσο δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη δημοτικότητά του να υποχωρεί σημαντικά (εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, διαφόρων σκανδάλων κ.ά.), γεγονός που αποδυναμώνει τη θέση του ως προέδρου του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) ενόψει των εσωκομματικών εκλογών, που είναι προγραμματισμένες για του χρόνου.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Ο νέος πρέσβης της Κίνας παρουσίασε χθες τα διαπιστευτήριά του στον πρωθυπουργό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, με την Κίνα να γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που προχωρά σε διορισμό νέου πρέσβη στο Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν ανακατέλαβαν την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021. Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από καμία ξένη κυβέρνηση, ούτε από το Πεκίνο. Οι περισσότερες «δυτικές» χώρες έχουν κλείσει τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, ωστόσο η Κίνα, η Ρωσία, το Πακιστάν και άλλες χώρες διατηρούν διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Αφγανιστάν.

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ υπέγραψε συμφωνία «συνεργασίας για τις εκλογικές δραστηριότητες» με τη Ρωσία. Αντιπροσωπεία αξιωματούχων της Μιανμάρ επισκέφτηκε τη Ρωσία και «μελέτησε τις ρωσικές εκλογικές μεθόδους», ενώ η Μόσχα προσκάλεσε τη χούντα να παρακολουθήσει τις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την άνοιξη. Αξιωματούχοι κομμάτων που συνεργάζονται με τη χούντα είχαν δηλώσει ότι εκλογές στη Μιανμάρ θα διοργανωθούν πιθανώς το 2025. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία διεξαχθεί υπό το στρατιωτικό καθεστώς θα είναι «παρωδία».

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Την ολοκλήρωση γεμίσματος του τέταρτου και τελευταίου ταμιευτήρα νερού στο Φράγμα Μεγάλης Αιθιοπικής Αναγέννησης (GERD), επί του Γαλάζιου Νείλου, ανακοίνωσαν οι αιθιοπικές αρχές, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-- Ο 88χρονος Πολ Λάντις, πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ο οποίος βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζον Κένεντι όταν εκείνος δολοφονήθηκε το 1963, σε βιβλίο που κυκλοφορεί μετά από 6 δεκαετίες υποστηρίζει ότι άκουσε «μπαράζ» πυροβολισμών και είδε μια σφαίρα να χτυπά από πίσω τον Κένεντι. Ο Λάντις αμφισβητεί την ουσία του επίσημου πορίσματος της επιτροπής, που αποφάνθηκε ότι υπήρχε μόνο ένας εκτελεστής, ο οποίος έριξε 3 σφαίρες, εκ των οποίων η μία εξήλθε από το σώμα του Κένεντι, τραυματίζοντας και τον κυβερνήτη του Τέξας, Τζον Κόναλι.

ΜΕΜΦΙΣ.-- Κατηγορίες απαγγέλθηκαν χτες από ομοσπονδιακό δικαστήριο εναντίον 5 πρώην αστυνομικών στο Μέμφις των ΗΠΑ για την παραβίαση των δικαιωμάτων του Τάιρ Νίκολς, ενός Αφροαμερικανού τον οποίο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου για τροχαία παράβαση και στη συνέχεια προσπάθησαν να καλύψουν τα στοιχεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ