Πέμπτη 26 Οχτώβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Αντ. Αλμπανίζ, υποδέχτηκε χτες στον Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για συνομιλίες για την αμυντική στρατηγική των δύο κρατών και την αντιμετώπιση της Κίνας. Η επίσκεψη αναμένεται να καταλήξει σε συμφωνίες όπως η έναρξη ενός έργου υποθαλάσσιου καλωδίου διαδικτύου και επενδύσεις σε υποδομές θαλάσσιων αποβάθρων που έχουν σχεδιαστεί «για να ωφελήσουν και να προσελκύσουν τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού, η βοήθεια των οποίων μπορεί να χρειαστεί σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση για την Ταϊβάν ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Σήμερα, στο μεταξύ, ξεκινά η διήμερη επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ, Γουανγκ Γι, στην Ουάσιγκτον.

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Διορίστηκε χτες η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρ. Φίτσο στη Σλοβακία, που αποτελείται από το σοσιαλδημοκρατικό SMER-SSD, το «κεντροαριστερό» HLAS και το εθνικιστικό SNS. «Θα δείτε μια κυρίαρχη εξωτερική πολιτική», είπε ο Φίτσο, ο οποίος προεκλογικά υποσχόταν να τερματίσει τη στρατιωτική βοήθεια της χώρας προς την Ουκρανία, ενώ είχε επικρίνει και τις αντιρωσικές κυρώσεις.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Πέντε άνθρωποι πιστεύεται πως είναι νεκροί μετά τη σύγκρουση δύο φορτηγών πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα την Τρίτη, σε απόσταση περίπου 22 χλμ. νοτιοδυτικά του γερμανικού νησιού Χέλγκολαντ. Δύο άνθρωποι διασώθηκαν, ένας ναυτικός ανασύρθηκε νεκρός, ενώ οι 4 αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί μετά την παύση των ερευνών χτες. Στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 6 μποφόρ, με τα κύματα να φθάνουν τα 3 μέτρα σε ύψος. Το πλοίο «Verity» που βυθίστηκε εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Γερμανία προς την Αγγλία μεταφέροντας χάλυβα και είχε 1.300 κυβικά μέτρα ντίζελ, που διέρρευσαν στη θάλασσα.

ΣΑΝ ΦΡΑΝΣΙΣΚΟ.-- Περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν προσφυγή εναντίον της εταιρείας «Meta», κατηγορώντας την ότι οι εφαρμογές Facebook και Instagram βλάπτουν «την ψυχική και σωματική υγεία των νέων». «Η "Meta" εκμεταλλεύεται τις ισχυρές και πρωτοφανείς τεχνολογίες της για να προσελκύσει και τελικά να παγιδεύσει τους νέους και τους εφήβους προκειμένου να έχει κέρδος», αναφέρουν οι γενικοί εισαγγελείς των πολιτειών στην προσφυγή που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Οι ιρανικές αρχές ανέφεραν ότι απαγορεύθηκε σε τουλάχιστον 12 γυναίκες ηθοποιούς να εργαστούν διότι εμφανίστηκαν δημοσίως χωρίς να φορούν την υποχρεωτική ισλαμική μαντίλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ