Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Ξεπερνούν τους 320 οι αγνοούμενοι στην κεντρική Ιαπωνία, που επλήγη από 7,6 Ρίχτερ ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Τα θύματα που έχουν καταγραφεί επίσημα είναι 168, ενώ πάνω από 2.000 άτομα φερόταν ακόμα να μένουν αποκλεισμένα, καθώς η πρόσβαση σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν δεν έχει διασφαλιστεί. Μόνο στην περιοχή Χοκουρίκου, το Σαββατοκύριακο υπήρχαν 23.000 σπίτια που συνέχιζαν να έχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Πέντε άτομα σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση που έγινε το Σάββατο στο προάστιο Νταστ-ι-Μπαρτσί της αφγανικής πρωτεύουσας, όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι σιίτες. Την ευθύνη ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος».

ΝΤΑΚΑ.-- Πέμπτη κατά σειρά θητεία στην πρωθυπουργία του Μπανγκλαντές εξασφάλισε η Σεΐχ Χασίνα στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή, με την αποχή όμως του μεγαλύτερου κόμματος (του Εθνικιστικού κόμματος - BNP) αλλά και άλλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή έφτασε μόλις το 40%, ενώ η (επικεφαλής του Λαϊκού Συνδέσμου) Χασίνα επέκρινε για την αποχή το ΒΝΡ, χαρακτηρίζοντάς το «τρομοκρατική οργάνωση». Τα τελευταία χρόνια το ΒΝΡ πρωτοστάτησε σε μεγάλες διαδηλώσεις, κατηγορώντας την Χασίνα για διαφθορά, παραβιάσεις δικαιωμάτων κ.τ.λ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν, μετά από σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία, κοντά στις πόλεις Κικαλενγκά και Μπαντούνγκ. Οι επιβάτες των δύο τρένων ήταν περίπου 500. Τα αίτια ερευνώνται ενώ το νέο δυστύχημα αναζωπύρωσε τη συζήτηση για το μεγάλο έλλειμμα ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο όλης της χώρας.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Εκτοξεύτηκε χτες το πρωί στις 9.18 το πρωί ο πύραυλος «Vulcan» από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με προορισμό τη Σελήνη, όπου αναμένεται να προσεδαφιστεί στις 23 Φλεβάρη. Είναι η πρώτη αμερικανική διαστημική αποστολή στη Σελήνη εδώ και μισόν αιώνα. Ο πύραυλος, που πήρε 10 χρόνια για να κατασκευαστεί, εάν καταφέρει να προσσεληνωθεί θα είναι ο πρώτος από την εποχή του «Apollo». Ο πύραυλος «Vulcan» είναι ο βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας «SpaceX», του Ιλον Μασκ και μεταφέρει 5 επιστημονικά όργανα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Σταμάτησε από την Κυριακή η παραγωγή στη μεγάλη πετρελαιοπηγή Ας Σαράρα της νοτιοδυτικής Λιβύης σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, (ΕΕΠ) εξηγώντας ότι διαδηλωτές εμποδίζουν τη δραστηριότητα στην εγκατάσταση. «Η ΕΕΠ κηρύσσει κατάσταση ανωτέρας βίας στην πετρελαιοπηγή Ας Σαράρα από την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 εξαιτίας του αποκλεισμού της εγκατάστασης από διαδηλωτές», ανέφερε η κρατική εταιρεία σε σχετικό δελτίο Τύπου.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν - ορισμένοι σοβαρά - από πυρκαγιά που ξέσπασε την Πέμπτη το βράδυ σε νοσοκομείο της γερμανικής πόλης Ούλτσεν, νότια του Αμβούργου, στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας. Τα αίτια της πυρκαγιάς ερευνώνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ