Τετάρτη 10 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΝΙΛΑ - ΤΟΚΙΟ.-- Υποθαλάσσιος σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες λίγο πριν από τις 6 μ.μ. τοπική ώρα, περίπου 60 χιλιόμετρα δυτικά του νησιού Σάντο, στα ανοικτά της κεντρικής Ιαπωνίας, την ίδια περιοχή που την 1η Γενάρη επλήγη από 7,5 Ρίχτερ, με πάνω από 200 θύματα και εκατοντάδες ακόμα αγνοούμενους. Στο μεταξύ, σεισμός σημειώθηκε χτες στον Ειρηνικό και νοτιότερα, στα ανοιχτά της νήσου Σαρανγκάνι, στις νότιες Φιλιππίνες. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας της χώρας, το μέγεθός του ήταν 7,1 Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε ανατολικά της Σαρανγκάνι, με εστιακό βάθος στα 76 χιλιόμετρα. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα ή σοβαρές ζημιές από τους δύο σεισμούς.

ΝΤΑΚΑ.-- Σχολιάζοντας τις βουλευτικές εκλογές (7/1) στο Μπαγκλαντές, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως «οι ΗΠΑ μοιράζονται την άποψη άλλων παρατηρητών ότι αυτές οι εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες και εκφράζουμε τη λύπη μας που δεν συμμετείχαν όλα τα κόμματα». Θυμίζουμε ότι το κόμμα της Σέιχ Χασίνα (πρωθυπουργός από το 2009), ο Λαϊκός Σύνδεσμος, εξέλεξε τους 222 από τους 298 βουλευτές, ενώ μεταξύ άλλων δυνάμεων απείχε και η αξιωματική αντιπολίτευση, το BNP (Εθνικιστικό Κόμμα του Μπαγκλαντές). Συγχαρητήρια στον Λαϊκό Σύνδεσμο για την επικράτησή του εξέφρασε το κινεζικό ΥΠΕΞ, μιλώντας για «επιτυχημένη διεξαγωγή» των εκλογών.

ΚΙΤΟ.-- Ο νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος του Ισημερινού, Ντάνιελ Νομπόα, κήρυξε τη Δευτέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη χώρα, ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να έχουν «όλη την πολιτική και νομική υποστήριξη στις ενέργειές τους», μετά από αρκετές ταραχές εν μέσω αύξησης της βίας στις φυλακές, στα σωφρονιστικά κέντρα και της απόδρασης του επικεφαλής συμμορίας διακίνησης ναρκωτικών Χοσέ Αδόλφο Μασίας, με το ψευδώνυμο «Φίτο». Με διάταγμα εξουσιοδοτείται ο στρατός να επιχειρήσει για την επιβολή της τάξης στους δρόμους και στις φυλακές, ενώ τίθεται σε ισχύ απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ