Τετάρτη 17 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε χτες την αμερικανική Πολιτεία της Αλαμπάμα να μην προχωρήσει στην πρώτη προγραμματισμένη εκτέλεση θανατοποινίτη με αέριο άζωτο αυτόν τον μήνα, με το αιτιολογικό ότι αυτό πιθανώς συνιστά βασανιστήριο και παραβιάζει τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Ο θανατοποινίτης, Κένεθ Σμιθ, έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην Αλαμπάμα στις 25/1 με τη μέθοδο αυτή, στο πλαίσιο της οποίας σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα του φορέσουν μια μάσκα που θα είναι συνδεδεμένη με έναν κύλινδρο ο οποίος θα απελευθερώνει άζωτο, στερώντας του έτσι το οξυγόνο.Το 1988 ένας άνδρας είχε προσλάβει τον Σμιθ και άλλον έναν για να σκοτώσουν την σύζυγό του. Παρά την αυτοκτονία του άνδρα, οι αρχές εντόπισαν τους δύο δράστες του φόνου.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Αντιπαραθέσεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας προκαλεί η πολιτική για τη μετανάστευση. Χτες οι βουλευτές Λι Αντερσον και Μπρένταν Κλαρκ - Σμιθ παραιτήθηκαν από αντιπρόεδροι των Συντηρητικών, καθώς αψήφησαν την κυβερνητική γραμμή και υπερψήφισαν μια τροπολογία στο «νομοσχέδιο Ρουάντα», για την απέλαση των αιτούντων άσυλο. Η τροπολογία, την οποία προωθούσαν οι δεξιοί «αντάρτες» των Συντηρητικών, απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, με ψήφους 529 έναντι 68. Σήμερα Τετάρτη είναι πιθανό να τεθούν προς ψήφιση και άλλες τροπολογίες, αλλά και το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Η χτεσινή τροπολογία προέβλεπε ότι οι «παράτυποι» μετανάστες δεν θα μπορούν να επικαλεστούν το Διεθνές Δίκαιο «για να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν» την απέλασή τους.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέα σύγκρουση αεροσκαφών σε αεροδρόμιο έγινε χτες στην Ιαπωνία, ευτυχώς αυτήν τη φορά χωρίς τραυματισμούς ή θύματα. Συγκεκριμένα, αεροσκάφος Α330 της «Korean Airlines» προσέκρουσε σε αεροσκάφος της «Cathay Pacific» στο αεροδρόμιο «Σαπόρο» (βόρεια). Η «Cathay» ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος της ήταν σταθμευμένο (χωρίς επιβάτες ή προσωπικό μέσα) και προσέκρουσε με «ένα A330 της "Korean Airlines" που κυκλοφορούσε στο έδαφος». Η δε «Korean Airlines» υποστήριξε ότι το αεροσκάφος της «ήρθε σε επαφή με αεροσκάφος της "Cathay" στη διάρκεια οπίσθιου βήματος στο αεροδρόμιο "New Chitose", όταν ένα όχημα χειρισμού στο έδαφος ενός τρίτου μέρους γλίστρησε λόγω σημαντικής χιονόπτωσης». Το νέο περιστατικό αναμοχλεύει τη συζήτηση για τους όρους λειτουργίας των αεροδρομίων και για τα συστήματα αποτροπής ατυχημάτων, μικρότερων ή μεγαλύτερων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ