Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΚΟΥ.-- Ο Ι. Αλίεφ επανεξελέγη Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στις εκλογές της Τετάρτης, με 92% των ψήφων, ανακοίνωσε χτες η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Η συμμετοχή ανήλθε στο 67,7%. Ο Αλίεφ είναι Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν εδώ και δυο δεκαετίες, ενώ οι υπόλοιποι 6 υποψήφιοι δεν αποτελούσαν σοβαρούς αντιπάλους καθώς τον «είχαν υποστηρίξει στο κοντινό παρελθόν», σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συνεχάρη τον Αλίεφ για την επανεκλογή του.

ΕΛΣΙΝΚΙ.-- Ο β' γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται την Κυριακή στη Φινλανδία μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού, Αλ. Στουμπ, που επικράτησε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 27,2% και του πρώην ΥΠΕΞ, Π. Χααβίστο, που πήρε 25,8%. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις για τον β' γύρο, ο Στουμπ προηγείται με 54% έναντι 46% του Χααβίστο.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Σε τουλάχιστον 90 συλλήψεις προχώρησαν οι αρχές στην Τουρκία, ερευνώντας την επίθεση που έγινε την Τρίτη στο Δικαστικό Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι δύο δράστες, μετά από την επέμβαση της αστυνομίας. Οι δράστες της επίθεσης και οι συλληφθέντες φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο» (DHKP/C) που θεωρείται «τρομοκρατική».

ΤΟΚΙΟ.-- Διαρροή ραδιενεργού ύδατος εντοπίστηκε προχτές στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Η διαχειρίστρια εταιρεία, «Tepco», υποστήριξε ότι δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη μόλυνσης εκτός των εγκαταστάσεών. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η διαρροή (5,5 κυβικών μέτρων νερού) σημειώθηκε σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές το 2011, αλλά οι αρμόδιοι τη σταμάτησαν περίπου 20 λεπτά μετά τον εντοπισμό της. Το νερό αυτό μπορεί να περιέχει ραδιενεργά ισότοπα, όπως καίσιο 137 και στρόντιο 90, όπως είπε εκπρόσωπος της «Tepco».

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-- Επιβεβαιώθηκε χτες ο θάνατος 5 Αμερικανών πεζοναυτών στη διάρκεια συντριβής ελικοπτέρου τύπου CH-53E Super Stallion το βράδυ της Τρίτης, ενώ επέστρεφε στην αεροπορική βάση Μιραμάρ στο Σαν Ντιέγκο. Το ελικόπτερο πραγματοποιούσε εκπαιδευτική πτήση στη διάρκεια σφοδρής καταιγίδας.

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.-- Πέντε εργαζόμενοι σε υπηρεσίες προστασίας δασών (συγκεκριμένα στην Ταξιαρχία Ασφαλείας των Προστατευόμενων Περιοχών, BSAP, που έχει ταχθεί ανοικτά κατά της κυβέρνησης) σκοτώθηκαν προχτές σε συγκρούσεις με την αστυνομία της Αϊτής, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις με αίτημα την αποχώρηση της κυβέρνησης Ανρί. Με βάση συμφωνία του Δεκέμβρη του 2022, ο Ανρί όφειλε να οργανώσει εκλογές και να παραδώσει την εξουσία στις 7/2/2024. Στην Αϊτή έχουν να γίνουν βουλευτικές εκλογές από το 2016, ενώ η προεδρία της φτωχότερης χώρας στην Καραϊβική παραμένει κενή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ