Τρίτη 13 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΚΟΠΙΑ.-- Παύουν να ισχύουν από σήμερα τα διαβατήρια με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» και όσοι πολίτες της χώρας δεν έχουν αντικαταστήσει τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα με νέα που γράφουν «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν εκτός συνόρων. Αυτό προβλεπόταν στη Συμφωνία των Πρεσπών (12/2/2019) που επανέρχεται το τελευταίο καιρό ως «παράδειγμα προς μίμηση» για διάφορες ευρωατλαντικής κοπής νέες διευθετήσεις που εξετάζονται, στο όνομα της «σταθερότητας των Βαλκανίων».

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας, Καταλίν Νόβακ, ανακοίνωσε την παραίτησή της μετά τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχθηκε για την απόφασή της να δώσει χάρη σε έναν κατάδικο εμπλεκόμενο σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε οικοτροφείο. Η απονομή χάριτος σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε ως συνεργός στη συγκάλυψη της υπόθεσης προκάλεσε αγανάκτηση και σημειώθηκαν διαμαρτυρίες την Παρασκευή στη Βουδαπέστη, με αίτημα την παραίτηση της Νόβακ.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην απέλαση στη Ρουάντα των μεταναστών που φτάνουν «παράτυπα» στη Βρετανία είναι «ασύμβατο» με τις υποχρεώσεις της χώρας στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποφάνθηκε χτες κοινοβουλευτική επιτροπή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, που πάσχει από καρκίνο του προστάτη, μεταβίβασε τις εξουσίες του την Κυριακή στην υφυπουργό Κάθλιν Χιξ, μετά την εισαγωγή του σε νοσοκομείο εξαιτίας «επείγοντος προβλήματος στην ουροδόχο κύστη».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Τους 68 φτάνουν οι νεκροί από την κατολίσθηση που σημειώθηκε την περασμένη βδομάδα στην πόλη Μάκο της φιλιππινέζικης επαρχίας Νταβάο ντε Ορο, κοντά σε χρυσωρυχείο. Οι αγνοούμενοι συνέχιζαν χτες να ξεπερνούν τους 30, ενώ το έργο των σωστικών συνεργείων δυσχεραίνουν η συνεχιζόμενη βροχόπτωση, ο όγκος της λάσπης και η απειλή νέων κατολισθήσεων.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες το πρωί στο μεγαλύτερο πάρκο αναψυχής της Σουηδίας, στο Γκέτεμποργκ, με τις φλόγες να εξαπλώνονται στο θαλάσσιο πάρκο Liseberg Oceana, ενώ 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η αστυνομία προχώρησε στην εκκένωση ενός ξενοδοχείου και γραφείων που βρίσκονται δίπλα στο θαλάσσιο πάρκο. Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα από τα αξιοθέατα στο εξωτερικό του κτιρίου και κατόπιν εξαπλώθηκε στο σύνολο του κτιρίου ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμού.

ΠΟΡΤ-ΟΦ-ΣΠΕΪΝ.-- Πετρελαιοκηλίδα στο Τρίνινταντ και Τομπάγκο εξαιτίας ναυαγίου «άγνωστου» πλοίου την περασμένη βδομάδα συνεχίζει να «μην έχει τεθεί υπό έλεγχο», προειδοποίησε την Κυριακή ο επικεφαλής της κυβέρνησης του αρχιπελάγους της Καραϊβικής. «Οι εργασίες καθαρισμού και αποκατάστασης δεν μπορούν να ξεκινήσουν παρά μόνο αφού η κατάσταση τεθεί υπό έλεγχο. Για την ώρα, δεν είναι», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κιθ Ρόουλι, κηρύσσοντας επίσημα κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο 24χρονος Κενυάτης δρομέας Κέλβιν Κίπτουμ, που κρατάει το παγκόσμιο ρεκόρ μαραθωνίου από τον Οκτώβρη του 2023, σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα την Κυριακή, μαζί με τον προπονητή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ