Παρασκευή 1 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΞΑΣ.-- Τουλάχιστον μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της από τις μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται από την Τρίτη στο βόρειο Τέξας, και μέχρι χτες είχαν κάψει περισσότερα από 4.040.000 στρέμματα. Ο κυβερνήτης του Τέξας έθεσε 60 κομητείες σε κατάσταση καταστροφής, ενώ λόγω της πυρκαγιάς τέθηκε την Τρίτη προσωρινά εκτός λειτουργίας μονάδα παραγωγής πυρηνικών όπλων κοντά στο Αμαρίλο. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και ο Λευκός Οίκος είναι σε επαφή με τις αρχές του Τέξας, όπως ανακοινώθηκε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δικαστής στην πολιτεία Ιλινόις αποφάσισε να απαγορευτεί να συμπεριληφθεί το όνομα του Ντ. Τραμπ στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων στην εσωκομματική διαδικασία για ανάδειξη υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενη τον ρόλο του κατά την αιματηρή εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Γενάρη 2021. Ανέστειλε όμως την εφαρμογή της ετυμηγορίας, ωσότου αποφανθούν ανώτερα δικαστήρια. Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε προχτές να εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας που επικαλείται ο Τραμπ, αναβάλλοντας περαιτέρω τη διεξαγωγή της ομοσπονδιακής δίκης του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με 267 υπέρ έναντι 50 κατά, η γαλλική Γερουσία συμφώνησε ότι το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Είχε προηγηθεί έγκριση από την Κάτω Βουλή, ενώ σε κοινή τους συνεδρίαση τα δύο Σώματα θα αποφανθούν οριστικά την επόμενη βδομάδα. Η άμβλωση είναι νόμιμη στη Γαλλία από το 1974 αλλά όχι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Αν εγκριθεί από τα 3/5 της κοινής συνόδου του Κοινοβουλίου δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

ΟΥΕΛΙΝΓΚΤΟΝ.-- Η κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος στη Νέα Ζηλανδία ακύρωσε νόμους που απαγόρευαν την πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Κέισι Κοστέλο, δήλωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση κινούνταν προς ένα αδοκίμαστο καθεστώς το οποίο δεν λάμβανε υπόψη πόσο καλά λειτουργούσαν οι πρωτοβουλίες για το κόψιμο του καπνίσματος ούτε την εν δυνάμει αρνητική πλευρά της υιοθέτησης μιας απαγορευτικής προσέγγισης για τους καπνιστές ή για τους λιανοπωλητές και το έγκλημα». Το Εργατικό Κόμμα (που πλέον είναι αντιπολίτευση) έκανε λόγο για «υποχώρηση μπροστά στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ