Πέμπτη 7 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Η ισραηλινή επιτροπή έρευνας για ένα ποδοπάτημα που προκάλεσε τον θάνατο 45 ανθρώπων στη διάρκεια εβραϊκού προσκυνήματος στο Ορος Μερόν τον Απρίλιο του 2021 κατέληξε πως υπάρχει «προσωπική ευθύνη» του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χτες. Μεταξύ άλλων τονίζεται πως ο Νετανιάχου «γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει πως η εγκατάσταση (...) δεν είχε συντηρηθεί καλά επί χρόνια» και μπορεί να αποτελούσε «κίνδυνο για τους πολλούς συμμετέχοντες» στο προσκήνυμα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο για την εβραϊκή γιορτή Λαγκ Μπαόμερ.

ΜΟΣΧΑ.-- Η υπηρεσία οικονομικής παρακολούθησης της Ρωσίας, Rosfinmonitoring, συμπεριέλαβε τον 60χρονο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού Γκάρι Κασπάροφ, στον κατάλογο των «τρομοκρατών και εξτρεμιστών», όπου εντάσσονται όσοι χαρακτηρίζονται πράκτορες ξένων δυνάμεων. Ο Κασπάροφ, που έχει φύγει από τη Ρωσία από το 2014, θα αντιμετωπίσει περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές του. Σύμφωνα με στοιχεία που διαρρέουν, ο συγκεκριμένος πολιτικός αντίπαλος του Προέδρου Πούτιν διώκεται γιατί είχε συμμετάσχει σε χρηματοδότηση ομάδας Ρώσων ενόπλων που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την απόφαση της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ, να αποσυρθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Η Νούλαντ, που είχε παίξει μεταξύ άλλων σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα ανατροπής του Ουκρανού Προέδρου το 2014 και στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, αναμένεται να αποχωρήσει έως το τέλος τρέχοντος μηνός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ