Παρασκευή 15 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-- Απήργησαν χτες - για πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια - οι δημοσιογράφοι στην Πορτογαλία καταγγέλλοντας χαμηλούς μισθούς και εργασιακή ανασφάλεια. Νωρίτερα αυτήν τη βδομάδα ένας από τους βασικούς δημοσιογραφικούς ομίλους της χώρας, ο «Global Media», ανακοίνωσε νέο σχέδιο απολύσεων περίπου 20 εργαζομένων, εκ των οποίων περίπου 10 δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι διεκδικούν μισθολογικές αυξήσεις και αποζημιώσεις για την υπερωριακή απασχόληση. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Λισαβόνα, Πόρτο και Κοΐμπρα.

ΙΚΟΝΙΟ.-- Εκπαιδευτικό αεροσκάφος της τουρκικής μοίρας επιδείξεων «Τουρκικά Αστέρια» συνετρίβη στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, χτες, λίγο πριν τη 1 μ.μ., στο Ικόνιο της κεντρικής Τουρκίας. Ο πιλότος του αεροσκάφους διασώθηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, καθώς πρόλαβε να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό εκτίναξης. Ωστόσο, το αεροσκάφος συνετρίβη σε εργοτάξιο, όπου γίνονταν έργα επισκευής του διαδρόμου αποπροσγείωσης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας χειριστής κατασκευαστικού οχήματος. Τα αίτια της συντριβής ερευνώνται.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πύραυλος «Starship» της SpaceX «χάθηκε» κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα, ενώ επέστρεφε στη Γη, στο τέλος της τρίτης δοκιμαστικής πτήσης του, ανακοίνωσε η εταιρεία. Το αρχικό πλάνο προέβλεπε προσθαλάσσωση στον Ινδικό Ωκεανό. Πάντως ο «Starship» σε αυτήν την πτήση έφτασε μακρύτερα από οποιαδήποτε προηγούμενη δοκιμή.

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.-- Ενας 37χρονος εργαζόμενος σκοτώθηκε προχτές μετά από κατάρρευση τμήματος μεταλλείου χρυσού, στην πολιτεία Βικτόρια της Αυστραλίας (νοτιοανατολικά), ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε σοβαρά. Σύμφωνα με τις αρχές, 28 εργάτες βγήκαν σώοι αλλά δύο άνθρωποι εμφανίζονταν και χτες να έχουν παγιδευτεί. Το δυστύχημα σημειώθηκε στο χρυσωρυχείο Μάουντ Κλίαρ, κοντά στην πόλη Μπέλαρατ (125 χιλιόμετρα δυτικά της Μελβούρνης).

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα στα σύνορα Μαυροβουνίου και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Το επίκεντρο ήταν περίπου 30 χλμ. από το όρος Νίξιτς, με εστιακό βάθος μόλις 7,6 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της ευρύτερης περιοχής. Δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή τραυματίες.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Δημοσκόπηση έδειξε πως ο Τζ. Μπάιντεν έχει οριακό προβάδισμα 1 ποσοστιαίας μονάδας έναντι του Ντόναλντ Τραμπ (39% έναντι 38%) ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. Πολλοί ψηφοφόροι παραμένουν αναποφάσιστοι, με το 11% να υποστηρίζει ότι θα ψήφιζε άλλους υποψηφίους, το 5% ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες και το 7% να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τι θα ψήφιζε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ