Πέμπτη 21 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Με τη συμπλήρωση των 100 ημερών της διακυβέρνησης του λαϊκιστή νεοφιλελεύθερου Προέδρου της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι, έγιναν τη Δευτέρα μεγάλες διαδηλώσεις στο Μπουένος Αϊρες και σε άλλες πόλεις, ενάντια στη σκληρή πολιτική λιτότητας που έχει οδηγήσει στη φτώχεια το 40% του πληθυσμού. Το επόμενο διεκδικητικό κάλεσμα γίνεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το κίνημα των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μάη, την Κυριακή 24 Μάρτη, «Εθνική Μέρα μνήμης για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», με αφορμή την μαύρη 48η επέτειο της επιβολής της δικτατορίας του Χ. Βιντέλα.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Την παραίτησή του για προσωπικούς και πολιτικούς λόγους ανακοίνωσε χτες από το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael ο 45χρονος Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ. «Παραιτούμαι από την προεδρία και τη διεύθυνση του Fine Gael και θα παραιτηθώ από τη θέση του πρωθυπουργού μόλις ο διάδοχός μου θα είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντά του», ανακοίνωσε ο Λίο Βαράντκαρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην είσοδο του πρωθυπουργικού γραφείου. Εχει αναλάβει δύο φορές πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, εκ των οποίων την πρώτη από το 2017 ως το 2020 και τη δεύτερη από τον Δεκέμβρη του 2022 ως σήμερα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι 4 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας. Το υπουργείο σημείωσε ότι σημειώθηκαν αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων της οργάνωσης και καταστράφηκαν 27 στόχοι, σε Μετίνα, Ζαπ, Χακούρκ, Γκάρα και Καντίλ.

ΤΟΚΙΟ.-- Τη ζωή τους έχασαν 7 από τα συνολικά 11 μέλη του πληρώματος νοτιοκορεατικού δεξαμενόπλοιου που μετέφερε 980 τόνους ακριλικού οξέος και ναυάγησε, στα ανοιχτά της Ιαπωνίας. Οι έρευνες συνεχίζονταν για τον εντοπισμό 2 ακόμα ναυτικών που αγνοούνταν, ενώ οι πρώτες πληροφορίες δεν ανέφεραν διαρροή από το φορτίο ή τα καύσιμα. Το πλήρωμα ειδοποίησε την ιαπωνική ακτοφυλακή πως το πλοίο αναποδογύριζε, κοντά στη νήσο Μουτσούρε, στα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Ιαπωνίας.

ΑΝΟΪ.-- Ο 53χρονος Πρόεδρος του Βιετνάμ, Βο Βαν Θουόνγκ, υπέβαλε χτες την παραίτησή του, έναν χρόνο αφού ανέλαβε καθήκοντα. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο VNA, ο Βο δήλωσε ένοχος για «παραβάσεις και παραλείψεις» που «ήταν απεχθείς από την κοινή γνώμη, επηρεάζοντας τη φήμη του Κόμματος, του κράτους και του ιδίου». Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Εθνοσυνέλευση, που θα επικυρώσει την παραίτηση.

ΠΟΤΣΝΤΑΜ.-- Η Γερμανία εξέδωσε απαγόρευση εισόδου για τον Αυστριακό ακροδεξιό Μάρτιν Ζέλνερ, κεντρικό πρόσωπο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβρη στο Πότσνταμ με στελέχη της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) με θέμα τη μαζική και βίαιη απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ