Πέμπτη 11 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Λίγες μέρες πριν συμπληρωθεί ένας χρόνος από την έναρξη του πολύνεκρου εμφυλίου στο Σουδάν (15/4/2023), υψηλόβαθμος αξιωματούχος της χώρας δήλωσε στο «Reuters» ότι ιρανικά στρατιωτικά drones έχουν βοηθήσει τον στρατό να αντιστρέψει το κλίμα στη σύγκρουση, σταματώντας την προώθηση των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) και ανακτώντας έδαφος γύρω από την πρωτεύουσα Χαρτούμ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι αρχές των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θεσπίζεται σε εθνικό επίπεδο ανώτατο όριο στο επίπεδο των συνθετικών (καρκινογόνων) χημικών ουσιών PFAS που μπορούν να περιέχονται στο πόσιμο νερό βρύσης, καθώς αυξάνεται η ανησυχία γύρω από τους κινδύνους που ενέχουν αυτές οι ουσίες για την υγεία των ανθρώπων. Ο νέος κανονισμός θα επιτρέψει να μειωθεί η έκθεση περίπου 100 εκατ. ανθρώπων στα PFAS και θα αποτρέψει «χιλιάδες θανάτους». Τα PFAS είναι γνωστά με την ονομασία «παντοτινά χημικά» και χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων στα αδιάβροχα υφάσματα, στα αντικολλητικά σκεύη μαγειρέματος, στα καλλυντικά, στα απορρυπαντικά και σε πολλά άλλα προϊόντα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σε έκθεση 400 σελίδων, η πρώην πρόεδρος του Βασιλικού Σώματος Παιδιατρικής και Βρεφικής Υγείας παρουσίασε χτες 32 συστάσεις τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσουν οι νέες υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Βρετανία για τα παιδιά και τους νέους που αναρωτιούνται για την έμφυλη ταυτότητά τους ή εμφανίζουν δυσφορία φύλου. Σημειώνει δε ότι δεν υπάρχουν «αξιόπιστα δεδομένα» για τις ορμονοθεραπείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ