Τρίτη 16 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Πάνω από 10 εκατ. στρέμματα δασών κινδυνεύουν στη Ρωσία, όπου ακόμη πιο αχανείς περιοχές απ' ό,τι προηγούμενες χρονιές έχουν καεί ήδη, ανακοίνωσαν αυτές τις μέρες οι αρχές της χώρας. Γιγαντιαίες δασικές πυρκαγιές καταστρέφουν κάθε χρόνο πελώριες δασικές εκτάσεις στη Ρωσία, συχνά σε απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, απειλούν, ωστόσο, και κατοικημένες ζώνες. Περισσότερο πλήττονται η ανατολική Σιβηρία και η ρωσική Απω Ανατολή, ιδίως η Γιακουτία. Από την αρχή της χρονιάς, έχουν καταγραφεί σχεδόν 6.000 εστίες πυρκαγιών σε επιφάνεια 35 και πλέον εκατομμυρίων στρεμμάτων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΠΑΚΟΥ.-- Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν επιβεβαίωσε πως άνοιξε χτες την πρεσβεία της στην Τεχεράνη σε νέα διεύθυνση, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση των διμερών εντάσεων. Οι σχέσεις είχαν διαταραχθεί όταν ένας ένοπλος τον Ιανουάριο του 2023 είχε επιτεθεί στην πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν στο Ιράν, σκοτώνοντας έναν φρουρό ασφαλείας και τραυματίζοντας άλλους δύο. Επιπρόσθετη ένταση προκάλεσε τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς το άνοιγμα αζέρικης πρεσβείας στο Ισραήλ.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Εναν 33χρονο άνδρα συνέλαβε χτες η αστυνομία στην Κένυα, με την κατηγορία πως πρόκειται για τον «κατά συρροή δολοφόνο» 42 γυναικών και της γυναίκας του, τα διαμελισμένα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν σε εγκαταλελειμμένο λατομείο που έχει μετατραπεί σε χωματερή. Σύμφωνα με την αστυνομία ο Τζομαΐσι Χαλίσια ομολόγησε τις δολοφονίες που έκανε από το 2022.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ