Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φουμίο Κισίντα, ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματός του τον επόμενο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται το τέλος της θητείας του στο αξίωμα του πρωθυπουργού. «Το πρώτο και πιο προφανές βήμα για να δείξουμε ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα αλλάζει, είναι να αποσυρθώ», δήλωσε ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για νέο ηγέτη τον Σεπτέμβρη. Η δημοτικότητα του Κισίντα έχει πέσει κατακόρυφα εξαιτίας της ανόδου των τιμών, που πλήττει σκληρά τα νοικοκυριά, και σειράς πολιτικοοικονομικών σκανδάλων στην παράταξή του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Δύο γαλλικά μαχητικά «Rafale» συγκρούστηκαν στον αέρα προχτές στην ανατολική Γαλλία. Ο ένας πιλότος βρέθηκε σώος και ασφαλής, ανέφερε ο υπουργός Αμυνας, Σ. Λεκορνί, και η έρευνα διάσωσης συνεχίζεται για έναν εκπαιδευόμενο πιλότο ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα αεροσκάφη και τον δεύτερο πιλότο.

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στο Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας που συνεργάζονται με τον αμερικανικό στρατό, σιιτικές πολιτοφυλακές και δυνάμεις του συριακού στρατού συμφώνησαν σε τερματισμό των συγκρούσεων που ξέσπασαν από τις 6 Αυγούστου προκαλώντας τον θάνατο 18 αμάχων και τον τραυματισμό 48 άλλων. Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας.

ΒΕΡΝΗ.-- Οι ΗΠΑ συνδιοργανώνουν, μαζί με Σαουδική Αραβία και Ελβετία, από την Τετάρτη στην Ελβετία ενδοσουδανικές ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν, παρά την απουσία των σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που απέρριψαν το σχήμα που επιλέχθηκε. Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν στα μέσα Απρίλη 2023 με επιθέσεις των παραστρατιωτικών «Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης» κατά της κυβέρνησης του Σουδανού Προέδρου, στρατηγού Α. Φ. Μπουρχάν, που είχε επιδιώξει την αποστρατιωτικοποίησή τους και την ενσωμάτωσή τους στον κανονικό στρατό.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Παναμέζος ομόλογός του, Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, συμφώνησαν την Τετάρτη στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης να αρχίσουν μέσα στον τρέχοντα μήνα πτήσεις επαναπατρισμού μεταναστών που πέρασαν παράνομα στην παναμαϊκή επικράτεια μέσω της ζούγκλας του Νταριέν, με χρηματοδότηση της Ουάσιγκτον. Ο Παναμάς και η Ουάσιγκτον συμφώνησαν τον Ιούλη στο σχέδιο αυτό στο πλαίσιο ευρύτερης συμφωνίας για να μειωθεί η παράτυπη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ από ή μέσω της Λατινικής Αμερικής. Ωστόσο ο Χ. Μουλίνο δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι η κυβέρνησή του ακόμη περιμένει την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ για να αρχίσει να υλοποιείται το πρόγραμμα αυτό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ