Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Πρώην πράκτορας της CIA καταδικάστηκε την Τετάρτη σε 10ετή κάθειρξη για κατασκοπεία επ' ωφελεία της Κίνας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Πρόκειται για τον 71χρονο Αλεξάντερ Γιακ Τσινγκ Μα, που ομολόγησε τον Μάη την ενοχή του στην κατηγορία περί συμμετοχής σε «συνωμοσία με σκοπό τη συγκέντρωση και την παράδοση πληροφοριών σχετιζόμενων με την (αμερικανική) εθνική άμυνα» στην Κίνα. Ο 71χρονος εργάστηκε στη CIA από το 1982 ως το 1989, όπως και μέλος της οικογένειάς του από το 1967 ως το 1983.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει παράσημα και άλλες τιμητικές διακρίσεις που είχαν απονεμηθεί σε αξιωματικούς που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις του διεθνούς «αντιτρομοκρατικού» συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Αμυνας, Ρίτσαρντ Μαρλς, μίλησε για απόφαση απαραίτητη προκειμένου «να επανορθωθούν σφάλματα του παρελθόντος» και ενέργειες που αποτελούν «εθνική ντροπή». Πόρισμα σχετικής έρευνας κατέληξε στο ότι τα στρατιωτικά αυτά στελέχη «σκότωσαν παράνομα» 39 αμάχους και αιχμαλώτους.

ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ.-- Ο κυβερνήτης της αποστολής «Polaris Dawn» της «SpaceX», του δισεκατομμυριούχου Ιλον Μασκ, Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζάρεντ Αϊζακμαν, καθώς και η εργαζόμενη της «SpaceX» Σάρα Γκίλις περιπλανήθηκαν χτες έξω από το διαστημικό σκάφος τους κάνοντας τον πρώτο ιδιωτικό «διαστημικό περίπατο» στην ιστορία. Το εγχείρημα αναμεταδόθηκε απευθείας με βιντεοσύνδεση.

ΑΝΟΪ.-- Στους 226 έφτασαν χτες τα θύματα από το πέρασμα του τυφώνα «Γιάγκι» στη Νοτιοανατολική Ασία, με την πλειοψηφία τους να καταγράφονται στο Βιετνάμ. Οι αγνοούμενοι ήταν τουλάχιστον 104 άνθρωποι ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Ανεξέλεγκτες εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, κοντά στο Λος Αντζελες καθώς ο κυβερνήτης της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες του Λος Αντζελες και του Σαν Μπερναρντίνο. Παράλληλα, στη Λουιζιάνα ο κυκλώνας «Φρανσίν» προκάλεσε την Τετάρτη το βράδυ πλημμύρες και μπλακάουτ σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

ΛΙΜΑ.-- Σε ηλικία 86 χρόνων πέθανε από καρκίνο τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, Πέμπτη, ο πρώην δικτάτορας - Πρόεδρος του Περού (1990 - 2000), Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Αν και είχε καταδικαστεί από το 2009 σε 25 χρόνια κάθειρξης για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», τον Δεκέμβρη του είχε αποδοθεί χάρη. Με καταγωγή από την Ιαπωνία, ήταν από τους πιο στυγνούς και διεφθαρμένους πολιτικούς της Λατινικής Αμερικής. Παρ' όλα αυτά η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ντίνα Μπολουάρτε κήρυξε 3ήμερο πένθος στη χώρα και θα κηδευτεί με τιμές αρχηγού κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ