Παρασκευή 21 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διακόπτης

Τη διετία 2022 - 2023, τα κέρδη των δύο μεγαλύτερων ομίλων διύλισης στη χώρα μας άγγιξαν τα 2,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικά ρεκόρ. Την ίδια περίοδο, ο λαός πλήρωνε πανάκριβα το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη θέρμανση, ή τα καύσιμα για το αυτοκίνητό του, όπως και όλα τα βασικά αγαθά, στις τιμές των οποίων ενσωματώνεται το αυξημένο κόστος μεταφοράς.

Κοντά στα 350 εκατ. ευρώ ήταν τα έσοδα και των ενεργειακών ομίλων, που πουλάνε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα στον λαό, το πρώτο τετράμηνο του 2023. Από τον μήνα που «τρέχει», απογειώνουν ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα, που σημαίνει ακόμα μεγαλύτερες ανάγκες στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα παραπάνω στοιχεία δίνουν την εικόνα της αγοράς Ενέργειας, που στη μια πλευρά της βρίσκονται τα τεράστια κέρδη των ομίλων και στην άλλη η μεγάλη δυσκολία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στο ηλεκτροσόκ της ακρίβειας, ενώ βυθίζονται όλο και περισσότερο στην ενεργειακή φτώχεια.

Τα παραμύθια της κυβέρνησης ότι οι τιμές στην Ενέργεια «ομαλοποιούνται» και ότι η ακρίβεια επιμένει μόνο στα ράφια των τροφίμων καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος.

Τα κόστη του ρεύματος είναι σταθερά υψηλότερα συγκριτικά με πριν από τρία χρόνια, όταν και τότε τα νοικοκυριά δυσκολεύονταν να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς. Σήμερα, κάθε διακύμανση προς τα πάνω είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Ομαλοποίηση» προς τα πάνω υπάρχει μόνο στα κέρδη των ομίλων, με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τάχα τις τιμές και θα «εξορθολογίσει» την αγορά να ακούγονται σαν ...κρύα ανέκδοτα. Διψήφιος είναι ο αριθμός των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σήμερα στην παραγωγή και στη διανομή της Ενέργειας, διψήφια και τα ποσοστά των αυξήσεων που θα πληρώσει ο λαός τους επόμενους μήνες.

Ολα αυτά είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων της. Το πανάκριβο ρεύμα προκύπτει από την εγκατάλειψη της λιγνιτοπαραγωγής στη χώρα μας, το «καπέλο» για το χρηματιστήριο ρύπων, το Χρηματιστήριο Ενέργειας που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και επέκτεινε η ΝΔ, την «ενιαία αγορά Ενέργειας», στο πλαίσιο της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι, σύμφωνα με μελέτη του 2018, το κόστος παραγωγής της Kwh στο ρεύμα ήταν σχεδόν διπλάσιο από τις ΑΠΕ σε σχέση με τον λιγνίτη, υπολογίζοντας το κόστος κατασκευής και λειτουργίας των υποδομών, τα καινούργια δίκτυα και τις διασυνδέσεις, τις απώλειες από την αδυναμία αποθήκευσης της Ενέργειας που παράγεται από τις ΑΠΕ. Τόσο ...φτηνό ρεύμα έφερε η «πράσινη μετάβαση» στον λαό, σε αντίθεση με τα κέρδη των ομίλων, όπου οι προβλέψεις για μεγάλη αύξηση έπεσαν διάνα!

Ο λαός πληρώνει χρυσάφι την κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλίων και περιορίζει στο ελάχιστο την κατανάλωση, ενώ υπάρχουν σήμερα όλες οι προϋποθέσεις για να απολαμβάνει ρεύμα φτηνό και με επάρκεια. Το κέρδος όμως είναι αυτό που ...κατεβάζει τον διακόπτη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και διαμορφώνει την ενεργειακή πολιτική στα μέτρα των μονοπωλίων της Ενέργειας.

Απ' αυτήν τη σκοπιά και με τα μηδενικά στους ισολογισμούς των ομίλων να δείχνουν ένα μέρος μόνο της αλήθειας, που είναι πολύ χειρότερη για τον λαό, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για διατήρηση της «έκτακτης φορολογίας» στα υπερκέρδη είναι πρόκληση και κοροϊδία ταυτόχρονα. Το μέτρο έχει δοκιμαστεί και πέρυσι, αποδίδοντας περί τα 300 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, χωρίς κανείς να ξέρει τι έκρυψαν κάτω από το στρώμα οι ενεργειακοί κολοσσοί και ποιο deal έκαναν με την κυβέρνηση, το οποίο πληρώνει από την άλλη τσέπη ο λαός.

Ο κόσμος άλλωστε «το 'χει τούμπανο» ότι τα ενεργειακά μονοπώλια έχουν βαθιά χωμένο το δάχτυλο στο μέλι του Ταμείου Ανάκαμψης και στα άλλα προνόμια των επενδυτικών νόμων, ώστε η έκτακτη φορολόγηση να μην αγγίζει ούτε μια παρωνυχίδα από την πραγματική κερδοφορία τους.

Καμιά ανοχή λοιπόν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κατευνάσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να διαχειριστεί το χαστούκι που δέχτηκε η πολιτική της στις ευρωεκλογές. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας για ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης του λαού από την ακρίβεια, παλεύοντας ενάντια στην Ενέργεια - εμπόρευμα και στην πολιτική του κέρδους. Για Ενέργεια φτηνή, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών, με αξιοποίηση όλων των πηγών και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ