Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το μόνο γιατρικό

«Βράζουν» τα νησιά για την άθλια κατάσταση στην Υγεία. Υγειονομικοί, κάτοικοι και επισκέπτες του καλοκαιριού φωνάζουν πως «δεν πάει άλλο» με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, με την πολιτική της υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, που βάζει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή των νησιωτών.

Η αγωνία τους γίνεται ακόμα μεγαλύτερη τώρα που θα σβήσουν τα φώτα της τουριστικής σεζόν και θα επιστρέψει το γνώριμο σκηνικό της εγκατάλειψης. Ειδικά σε εκείνα να νησιά που το καράβι κάνει μέρες να φανεί τον χειμώνα και αν τύχει κι αρρωστήσεις ...κλάφτα Χαράλαμπε!

Η στάση της κυβέρνησης απέναντι στα αδιέξοδα που οξύνονται είναι άθλια και προκλητική. Οχι μόνο δεν κάνει τίποτα για να ικανοποιήσει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη αιτήματα υγειονομικών και νησιωτών, αλλά στις καλοκαιρινές επισκέψεις του στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα που ζει ο λαός 365 μέρες τον χρόνο.

Βρίσκει όμως τον δάσκαλό της η κυβέρνηση στις ξεδιάντροπες φιέστες που στήνει! Η λαϊκή κινητοποίηση χαλάει τη βιτρίνα και βγάζει μπροστά τις δίκαιες διεκδικήσεις για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών εδώ και τώρα, για σύγχρονες υποδομές και ασθενοφόρα, για υπηρεσίες Υγείας αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, στο ύψος των πραγματικών αναγκών του λαού και των δυνατοτήτων που προσφέρει σήμερα το επίπεδο της επιστημονικής έρευνας και γνώσης.

Τι είναι όμως αυτό που εμποδίζει τους υγειονομικούς και τον λαό σε όλη τη χώρα, όχι μόνο στα νησιά, να απολαμβάνουν ένα τέτοιο δημόσιο σύστημα Υγείας; Η απάντηση είναι κατηγορηματική: Το κέρδος! Αυτό που υπηρετούν με την πολιτική τους η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, που ως προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν βάλει διαχρονικά το λιθαράκι τους στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Το κέρδος υπηρετεί η κυβέρνηση όταν ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην επιχειρηματική δράση και διαβεβαιώνει τους μεγάλους ιατρικούς ομίλους ότι δημόσιο και ιδιωτικό είναι πυλώνες του ίδιου, ενιαίου συστήματος Υγείας! Το κέρδος υπηρετεί με την πολιτική που στηρίζει την επένδυση συσσωρευμένων κεφαλαίων στην Υγεία, στο όνομα της «ανάπτυξης».

Το κέρδος υπηρετεί όμως η πολιτική της και όταν μετατρέπει τα δημόσια νοσοκομεία σε «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που καλούνται από τα έσοδά τους να πληρώνουν κι ένα μέρος των γιατρών. Οταν νομοθετεί τα επί πληρωμή απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία, όπου πρέπει να τα «ακουμπήσεις» για να γλιτώσεις από τις πολύωρες - πολύμηνες αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία και στα τακτικά χειρουργεία.

Το κέρδος υπηρετεί βάζοντας τις λαϊκές ανάγκες στη μέγγενη των «αντοχών της οικονομίας», της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των πρωτογενών πλεονασμάτων, που βρίσκονται πίσω από τη διαρκή συρρίκνωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία και την ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαού από την Υγεία - εμπόρευμα.

Για τη φρεγάτα στην Ερυθρά, που συμμετέχει σε έναν δολοφονικό πόλεμο, με θύματα χιλιάδες αμάχους και παιδιά, η κυβέρνηση βρίσκει και διαθέτει 500.000 ευρώ τη μέρα. Για έναν επιπλέον καρδιολόγο όμως στη Σάμο, για να γλιτώσουν τα εγκεφαλικά οι εργαζόμενοι, ή για ένα ασθενοφόρο στην Κω, για να μην πεθαίνουν άρρωστοι στις καρότσες, «δεν υπάρχει μία» στα κρατικά ταμεία.

Ως εδώ λοιπόν με το θράσος και την κοροϊδία της κυβέρνησης, την ώρα που κινδυνεύουν άνθρωποι και τα νοσοκομεία καταρρέουν!

Κέρδος και Υγεία του λαού δεν συναντιούνται πουθενά. Αγώνας για προσλήψεις, κρατική χρηματοδότηση και υποδομές, πάλη για σύγχρονο, δωρεάν, καθολικό δημόσιο σύστημα Υγείας, σύγκρουση με την άγρια αντιλαϊκή πολιτική του κέρδους και της εμπορευματοποίησης, με την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν. Αυτό είναι το μόνο «γιατρικό» και αυτόν τον δρόμο πρέπει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να βαδίσει ο λαός!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ