Τετάρτη 4 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στη χοάνη του πολέμου

Η ΕΕ του πολέμου δείχνει τα δόντια της, αναβαθμίζοντας τον βρώμικο ρόλο της στη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και στα άλλα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων.

Αυτό προέκυψε από την πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου συζητήθηκε η «επείγουσα ανάγκη» να δοθεί στην κυβέρνηση Ζελένσκι το «πράσινο φως» για να επιτίθεται με ΝΑΤΟικά όπλα στη ρωσική ενδοχώρα.

Η εξέλιξη αυτή, που ήδη γίνεται πράξη, ρίχνει «βενζίνη στη φωτιά» και καθιστά ακόμα μεγαλύτερο τον κίνδυνο να γενικευτεί ο πόλεμος, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Η αλλαγή του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας δείχνει προς τα πού σπρώχνουν τα πράγματα οι Ευρωατλαντικοί.

Πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η οικονομία της ΕΕ εξελίσσεται ταχύτατα σε πολεμική, κατευθύνοντας συσσωρευμένα κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ στη χοάνη της κατασκευής όπλων.

Δύο αποκαλυπτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν τη γρήγορη στροφή προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η πρώτη αφορά τα συμπεράσματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για τη στήριξη των «πράσινων» και «ψηφιακών» επενδύσεων στην ΕΕ. Δεν προσελκύει δηλαδή τον όγκο των επενδύσεων για τις οποίες σχεδιάστηκε.

Αυτό αποτυπώνεται τόσο στη χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων, που τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι λαοί, όσο και στις «χαμηλές πτήσεις» της ευρωπαϊκής οικονομίας, που βαδίζει προς μια νέα κρίση.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι η «μυστική» έκθεση Ντράγκι για την οικονομία της ΕΕ, όπου ρίχνει το «σύνθημα» για άνευ όρων και ορίων στήριξη της πολεμικής βιομηχανίας, με κρατικά κονδύλια και από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό!

Με φόντο την πολεμική προπαρασκευή ο Ντράγκι ζητάει «πλήρη πρόσβαση στη χρηματοδότηση» για τις πολεμικές βιομηχανίες και «να μην μπλοκάρονται οι συγχωνεύσεις τους», για να καλυφθεί το κενό της ανταγωνιστικότητας και «να ανακτήσει πλεονεκτήματα στην παγκόσμια σκηνή» η «πολεμική οικονομία» της ΕΕ.

Αν λοιπόν το «νέο σχέδιο Μάρσαλ» - όπως είχε χαρακτηριστεί το Ταμείο Ανάκαμψης - προέβλεπε την αναθέρμανση των επενδύσεων στην «πράσινη» οικονομία, στην καινούργια εκδοχή του, όπως την περιγράφει ο Ντράγκι, προτεραιότητα έχουν οι επενδύσεις τεράστιων κεφαλαίων στην πολεμική βιομηχανία.

Και επειδή τα όπλα δεν φτιάχνονται για να μένουν στα ράφια, ο εξοπλιστικός πυρετός της πολεμοκάπηλης ΕΕ και του ευρωατλαντικού άξονα αυξάνει την καύσιμη ύλη για μια γενικευμένη ανάφλεξη, που θα την πληρώσουν οι λαοί και με το αίμα τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για τη χώρα μας σε αυτόν τον επικίνδυνο σχεδιασμό.

Εκεί εντάσσονται και οι νόμοι που ψήφισε πρόσφατα για την «αναδιάρθρωση» της πολεμικής βιομηχανίας και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, που διευκολύνει την επένδυση κεφαλαίων και προωθεί την ευρωπαϊκή στρατηγική.

Το ίδιο ισχύει και με την πώληση των Ναυπηγείων Σύρου, Σκαραμαγκά και Ελευσίνας που περιλαμβάνεται στον ίδιο σχεδιασμό, με ιδιοκτήτη πλέον την αμερικανική ΟΝΕΧ.

Οι εξοπλιστικές δαπάνες που αυξάνονται, από τη μια, και από την άλλη η ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας ως μέρος του σχεδιασμού των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, είναι στοιχεία της μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο, δίπλα στη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο, στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, στη συμμετοχή με φρεγάτα και συστοιχία «Patriot» στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής.

Ολες οι δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου στοιχίζονται σε αυτήν την επικίνδυνη στρατηγική, που οδηγεί τον λαό σε μεγάλες περιπέτειες.

Η ανάγκη για μαζική λαϊκή κινητοποίηση απέναντι στα πολεμοκάπηλα σχέδια του ευρωατλαντισμού και των κομμάτων του είναι τώρα μεγαλύτερη από ποτέ.

Η αταλάντευτη καταδίκη των πολεμικών δαπανών, του ιμπεριαλιστικού πολέμου και κάθε ελληνικής εμπλοκής, η πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους οργανισμούς, ενάντια στην ίδια την εξουσία της αστικής τάξης, είναι η μόνη σωστή πλευρά της Ιστορίας για τον λαό!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ