Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καλή αγωνιστική χρονιά

Με το «καλημέρα» της σχολικής χρονιάς, τα προβλήματα που είχαν φανεί και καταγγελθεί εδώ και μέρες από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο. Δεν πρόλαβε να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι και η μαγική εικόνα που προσπάθησε να φτιάξει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Για άλλη μια χρονιά, τα κενά των εκπαιδευτικών θα πάρουν μήνες να καλυφθούν. Οι 10.000 διορισμοί μονίμων είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, αφού πέρσι είχαν χρειαστεί 56.000 αναπληρωτές.

Η κοροϊδία της κυβέρνησης «πνίγεται» στα νερά της Γαύδου, όπου η πολυδιαφημισμένη «αυτόνομη τάξη» του νησιού ανήκει στο Γυμνάσιο - Λύκειο των Σφακίων που δεν μπορεί να λειτουργήσει, επειδή έχει μόνο δυο διευθυντές και δυο εκπαιδευτικούς!

Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους διορισμούς, οι διορισμένοι που έχουν κλείσει διετία δεν μονιμοποιούνται με το πρόσχημα της αντιδραστικής αξιολόγησης...

Η κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης των γονιών επικεντρώνεται φέτος στα εκατοντάδες τμήματα που συγχωνεύονται, στριμώχνοντας τα παιδιά σε τμήματα με 25 έως 27 μαθητές, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη διαγνώσεις, με τους εκπαιδευτικούς της Παράλληλης Στήριξης να μοιράζονται σε δυο και σε τρία παιδιά...

Κι αυτή η δικαιολογημένη πέρα για πέρα αγανάκτηση λοιδορείται προκλητικά από την κυβέρνηση, που λέει ότι από τα 61.000 τμήματα συγχωνεύονται «μόνο τα 1.600» και πως αυτό είναι «για το καλό των παιδιών»! Το θράσος και η ξετσιπωσιά τους σε βγάζει πραγματικά από τα ρούχα σου.

Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις απ' αυτά τα προβλήματα που επαναλαμβάνονται και οξύνονται από χρόνο σε χρόνο, θα βρεις από κάτω την ίδια διαχρονική πολιτική, που θεωρεί κόστος τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, την ανάγκη να υπάρχουν παντού σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Η κυβέρνηση μαζεύει από φόρους 4,5 δισ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα, ξεπατώνοντας κυριολεκτικά τον λαό, αλλά η ταμπέλα στο νέο σχολείο γράφει ...«ζητείται χορηγός». Μ' αυτή την κατάσταση βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπα τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς από το ...βάθος ξεπροβάλλει ο ελέφαντας στο δωμάτιο, που δεν είναι άλλος από την υποχρηματοδότηση της Παιδείας.

Ειδικά τα σχολεία σε δήμους όπου έχουν καταργηθεί οι σχολικές επιτροπές, δεν έχουν να αγοράσουν ούτε απουσιολόγια για να λειτουργήσουν! Κι άρχισαν ήδη από τον αγιασμό σε πολλά σχολεία να «ενημερώνουν» τους γονείς για να τσοντάρουν στα λειτουργικά έξοδα των σχολείων...

Αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο εγγυάται η κυβέρνηση με την πολιτική της, είναι ότι τα αδιέξοδα θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και η Παιδεία να γίνεται ακόμα χειρότερη και πιο ακριβή για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Το ίδιο το περιεχόμενο του σχολείου ακολουθεί κατά πόδας τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στη δομή και στη λειτουργία του.

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, αποτελούν αισιόδοξο στοιχείο και δίνουν μια πρώτη απάντηση στην κοροϊδία της κυβέρνησης, που κάνει «σημαία» το «κινητό στην τσάντα» για να κρύβονται η υποχρηματοδότηση, η εμπορευματοποίηση και όλες οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της, που βοούν στα σχολεία.

Το πιο σπουδαίο «μάθημα», αυτό της διεκδίκησης και της διαμόρφωσης αγωνιστικής στάσης, μπήκε από την πρώτη μέρα στη ...διδακτέα ύλη συλλόγων, ενώσεων γονέων και εκπαιδευτικών, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για την αναγκαία αγωνιστική συνέχεια, σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα της Εκπαίδευσης.

Καλή αγωνιστική χρονιά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ