Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολυφωνική συνάντηση

Η «Χαονία» σε παλιότερη συναυλία της
Η «Χαονία» σε παλιότερη συναυλία της
Σε μια βραδιά πλημμυρισμένη πολυφωνικά τραγούδια προσκαλούν η «Απειρος» και το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού, την Πέμπτη (30/9), στις 8 μ.μ., στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», στην Πλάκα. Θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του νεοσύστατου Αρχείου Πολυφωνικού Τραγουδιού που συμπεριλαμβάνει ήδη, σε μια αρχική ηλεκτρονική βάση δεδομένων, 3.300 ηχογραφήσεις πολυφωνικών τραγουδιών, 170 ώρες video υλικού, 2.400 φωτογραφίες, εκατοντάδες ερωτηματολόγια συμπληρωμένα από θεατές των Μεγάλων Συναυλιών και των Διεθνών Συναντήσεων Πολυφωνικού Τραγουδιού, δεκάδες βιβλία, περιοδικά, μουσικολογικές, λαογραφικές, ανθρωπολογικές έρευνες και μελέτες, κάποιες διπλωματικές εργασίες, δύο διδακτορικές διατριβές, αλλά και ερασιτεχνικές, ιδιόχειρες στιχουργικές καταγραφές. Επίσης, θα παρουσιαστεί το νέο CD «Οι φωνές της Πέτρας», που αποτελεί την τρίτη δισκογραφική έκδοση της «Απείρου» και περιλαμβάνει ζωντανές ηχογραφήσεις από τις συναυλίες πολυφωνικού τραγουδιού, που διοργανώθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια στο Θέατρο Πέτρας, με τη συμμετοχή δεκαεφτά ομίλων από την Ελλάδα, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και τη Σερβία.

Θ' ακολουθήσει συναυλία του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», που θα ερμηνεύσει ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια, αλλά και γυναικείες διφωνίες από την Κάτω Ιταλία και το Βόλακα Δράμας, με θέμα τον έρωτα και την ξενιτιά. Η «Χαονία» συμμετείχε και μόλις επέστρεψε από διεθνή φεστιβάλ φωνητικής έκφρασης στην Ουαλία και στην Πάντοβα της Ιταλίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο, θα διατίθεται και το νέο cd που δεν έχει κυκλοφορήσει στα δισκοπωλεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 7 Οκτώβρη στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων ξεκινούν και τα σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού. Ενα εργαστήρι πολυφωνίας που διαρκεί εννέα μήνες κάθε χρόνο και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, στις 5 μ.μ. Πληροφορίες στο 2103310919, στο apiros@otenet.gr και στο δικτυακό τόπο του Φεστιβάλ www.polyphonic.gr. Εγγραφές στο 2103250198 και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1-3, Πλάκα).

Κυριακή (26/9)
  • Μίμης Πλέσσας
    Μίμης Πλέσσας
    Τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου παρουσιάζει το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού. Μετάφραση - σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, μετάφραση χορικών Κωστή Κολώτα, σκηνικά Pawel Dobrzyncki, μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη, χορογραφίες Ελένης Χατζηγεωργίου. Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης, Γιώργος Ζιόβας, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νατάσσα Τριανταφύλλη, Αγάπη Βατιάνου, Χρυσάνθη Γεωργιάδου κ.ά.
  • Συναυλία στην Ελευσίνα πραγματοποιεί η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Με σολίστ τον Αρη Γαρουφαλή και μαέστρο το Βύρωνα Φιδετζή θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με έργα Μπετόβεν.
  • «Μαμά πετάω» τιτλοφορείται η παράσταση του Εικαστικού Θεάτρου Κούκλας «Πράσσειν Αλογα», στην Τεχνόπολη (Γκάζι), στις 9.30 μ.μ. Μια παράσταση κούκλας που αναφέρεται στις δυσκολίες που συναντούν οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στην κοινωνία.
  • Η Γλυκερία τραγουδά στη Δάφνη (Πλατεία Δημαρχείου), στις 9 μ.μ. Μαζί της οι: Νίκος Καραγιάννης και ο Βασίλης Φωτόπουλος. Επικεφαλής της ορχήστρας ο σολίστας του ακορντεόν Λάζαρος Κουλαξίδης.
Δευτέρα (27/9)
  • Η Θεατρική Ομάδα «Ακροβασία», που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες, παρουσιάζει στην Τεχνόπολη το έργο «Δάφνες και Πικροδάφνες» των Δ. Κεχαΐδη - Ε. Χαδιαρά.
  • Συναυλία της Μαρινέλλας στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.
Τρίτη (28/9)
  • Στον τεχνοχώρο «Το μήλο» (Αμύντα 11, Παγκράτι), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής της Αλέξιας Αλμπάνη. Πρόκειται για την πρώτη ατομική της έκθεση.
Τετάρτη (29/9)
  • Το Μουσικό Εργαστήρι και η Ρεμπέτικη Εστουδιαντίνα Δήμου Ηλιούπολης δίνουν συναυλία, στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους «Δ. Κιντής». Συμμετέχει το κουαρτέτο μπουζουκιών «Ραστ».
  • Γλυκερία
    Γλυκερία
    Η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Αττικα» παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Ο έρωτας στη Μεσόγειο», στο Κηποθέατρο Παπάγου. Ερμηνεύουν: Βάφια Παρασκευοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Ναταλία Κάντζια. Διεύθυνση: Αρης Δημητριάδης.
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο Μουσείο Φρυσίρα (Μονής Αστερίου 3 και 7, Πλάκα), αναδρομική έκθεση του Jean Rustin.
Πέμπτη (30/9)
  • Αφιερωμένη στο χαρτογραφικό έργο παλαιών χαρτογράφων που είχαν σχέση με τη Βενετία, είναι η έκθεση που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου). Διοργανώνεται από το Αρχείο Χαρτογραφίας του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών. Διάρκεια έως 5/11.
  • Συναυλία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Κρεμλίνου, με την Αλκηστη Πρωτοψάλτη στο τραγούδι, στο Ηρώδειο.
Παρασκευή (1/10)
  • Συναυλία προς τιμήν του Μίμη Πλέσσα πραγματοποιείται στο Κηποθέατρο Παπάγου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Πρεμιέρα στο θέατρο «Στοά», με το έργο του Μάριου Ποντίκα «Ο δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια», σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα και μουσική του νέου συνθέτη Νίκου Μενουδάκη. Το νέο έργο του Μ. Ποντίκα στηρίζεται στο σοφόκλειο «Οιδίποδα» και αποτελείται από δύο μονολόγους που ερμηνεύουν ο Θανάσης Παπαγεωργίου και η Λήδα Πρωτοψάλτη. Συμμετέχουν η Εύα Καμινάρη και η Μαρία Παπαστεφανάκη.
Σάββατο (2/10)
  • Οι «Cundu luna vini» εμφανίζονται στο «Μακάρι» (Ζ. Πηγής 125) προσκαλούν σ' ένα μελωδικό ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου.
  • Στο Δημοτικό Θέατρο Αλσους Ηλιούπολης «Δ. Κιντής» δίνουν συναυλία οι Καίτη Χωματά, Ρένα Κουμιώτη και Μιχάλης Βιολάρης.

«Ο δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια» από το Θέατρο Στοά
«Ο δολοφόνος του Λάιου και τα κοράκια» από το Θέατρο Στοά

Εργο της Αλέξιας Αλμπάνη
Εργο της Αλέξιας Αλμπάνη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ