Κυριακή 27 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λυρική «νυχτερίδα»

Η πρώτη μεγάλη οπερέτα της Βιέννης, η «Νυχτερίδα» του Johannes Strauss II, παρουσιάζεται φέτος από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Θέατρο «Ολύμπια», για 12 βραδιές (1 έως 23 Απρίλη), σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, με εναλλασσόμενο θίασο. Θεωρείται το καλύτερο του είδους και είναι βασισμένο σε λιμπρέτο των Carl Haffner και Richard Gene. Παραπέμπει στην ανέμελη ατμόσφαιρα της μπελ επόκ της αστικής και αριστοκρατικής τάξης στη Βιέννη, που γίνεται άμεσα αισθητή κυρίως μέσα από τα βαλς του έργου. Με τη «Νυχτερίδα» ξεκίνησε τη λειτουργία της η ΕΛΣ το 1940. Πηγή της οπερέτας θεωρούνται δύο προγενέστερα έργα, δύο κωμωδίες, η «Φυλακή» του Bendix και το «Μεσονύκτιο δείπνο» των Henri Meilhac και Ludovic Halvy.

Η μετάφραση είναι του Αγγελου Τερζάκη, η μουσική διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου και του Βλαδίμηρου Συμεωνίδη, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Ζιάκα, η χορογραφία του Αγγελου Χατζή, οι φωτισμοί του Σπύρου Ευαγγελάτου και Γιάννη Θεοδωρίδη. Διεύθυνση χορωδίας: Φανή Παλαμίδη. Ερμηνεύουν: Ζάχος Τερζάκης, Θάνος Πετράκης, Τζένη Δριβάλα, Μαρία Κόκκα, Τάσος Αποστόλου, Ακης Λαλούσης, Μαρία Μαρκέτου, Ελένη Λιώνα, Νίκος Σπανός, Χάρης Ανδριανός, Κώστας Μαυρογένης, Θανάσης Ευαγγέλου, Τζίνα Πούλου, Βασιλική Καραγιάννη, κ.ά.

Κυριακή 27/3
  • Παπακωνσταντίνου - Πασχαλίδης, σε τραγούδια του Α. Μπουλασίκη, στο «Συρμό»
    Παπακωνσταντίνου - Πασχαλίδης, σε τραγούδια του Α. Μπουλασίκη, στο «Συρμό»
    Ξεκινούν οι συναυλίες της Ελένης Καραΐνδρου στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου, με τίτλο «Η Ελεγεία του Ξεριζωμού» (27, 28, 29/3), με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Manfred Eicher, τη συμμετοχή της Μαρίας Φαραντούρη, συνόλου παραδοσιακών οργάνων και της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ.
  • Στη μουσική σκηνή «Μεθυσμενάκι» (Καλογήρου Σαμουήλ 2 και Διπύλου, πλατεία Κουμουνδούρου), τρεις μουσικοί και τρεις ηθοποιοί με παιχνιδιάρικη διάθεση λένε τραγούδια της καρδιάς «περνώντας» από την ατμόσφαιρα του καμπαρέ, της τζαζ, της Μεσογείου και του ελληνικού τραγουδιού και καταλήγοντας στα λαϊκά και ρεμπέτικα.
Δευτέρα 28/3
  • Ο Κώστας Μακεδόνας δίνει το δικό του «Ρεσιτάλ τραγουδιού ανάμεσα σε δύο πιάνα», στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), στις 8.30 μμ. Μια ανθολόγηση από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της προσωπικής του δισκογραφίας, ανάμεσα στους πιανίστες Γιώργο Παπαχρηστούδη και Νίκο Καλαντζάκο.
  • Η Σοφία Τσέρου με τον Βασίλη Καρόζα και το σχήμα «Αέρας» (σήμερα και αύριο), στον «αέρα» (Κάσσου 11, κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Ωρα έναρξης 10.00 μμ.
  • Ο Ross Daly και ο Μιχάλης Νικολούδης φιλοξενούνται στο «Coronet» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι) στις 28 και 29/3 στις 9 το βράδυ.
Τρίτη 29/3
  • Κώστας Μακεδόνας
    Κώστας Μακεδόνας
    Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14 - πλατεία Καραϊσκάκη), ο Αποστόλης Μπουλασίκης παρουσιάζει τραγούδια από τον καινούριο του δίσκο. Τραγουδούν Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης κ.ά.
  • Εγκαινιάζεται (7.30μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Σκουφά» (Σκουφά 4), έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Κανά. Πρόκειται για 38 δημιουργίες των τριών τελευταίων χρόνων, που έχουν ως θέμα τους τη γυναικεία φιγούρα.
  • Αφιέρωμα στους Μπιτλς παρουσιάζεται στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), με τη συμμετοχή των σπουδαστών μοντέρνας φωνητικής του Ωδείου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Τετάρτη 30/3
  • Οπως κάθε Τετάρτη, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14- πλατεία Καραϊσκάκη) φιλοξενούνται τα «Μακρινά Ξαδέρφια», που, με τη σειρά τους, αυτή την Τετάρτη φιλοξενούν τους Μ. Αχαλινωτόπουλο, Μ. Νικολούδη.
  • Ρεσιτάλ τρομπονιού της Σουηδής Jessica Gustavsson στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), στις 8.30 μμ.
Πέμπτη 31/3
  • Συνεχίζεται στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλεξ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ζιαμπάρα. Παρουσιάζονται έργα από την καινούρια του δουλιά (λάδια, ακριλικά, ακουαρέλες και μελάνια). Δημιουργίες με θέμα απλές καθημερινές εικόνες ή αντικείμενα.
  • Ελένη Καραΐνδρου
    Ελένη Καραΐνδρου
    Συνεχίζει τις εμφανίσεις της στο «Ποντίκι» (Επτανήσου 9 και Ανδρου, Κυψέλη), η Νάντια Καραγιάννη. Μαζί της ο Νίκος Καραγιάννης και οι «Αιθεροβάμονες».
Παρασκευή 1/4
  • «Ταξίδια του χειμώνα» είναι ο τίτλος της μουσικής παράστασης που παρουσιάζεται, σήμερα και αύριο, στον «αέρα» (Κάσσου 11, κεντρική πλατεία Πετρούπολης), με τον Πάνο Κατσιμίχα και τους «Αργοναύτες». Συμμετέχει ο Νίκος Μαΐντας (11.00 μμ).
  • Ο Λάκης Παπαδόπουλος και ο Σάκης Μπουλάς συναντούν (Σάββ. - Κυρ.) ένα συγκρότημα της νέας γενιάς, τους «ΟΝΑΡ», «Δίπλα στο ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι). Ωρα έναρξης 10.30 μμ.
  • Ο Νότης Μαυρουδής παρουσιάζει (1 και 2/4) την παράσταση «Το μινόρε της φωνής» με άξονα την ελληνική μπαλάντα. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Μάργαρης (κιθάρα) και ερμηνεύει η Μόρφω Τσαϊρέλη.
  • Πρεμιέρα, στο «Κορονέτ» (Φρύνης 11 και Υμηττού, Παγκράτι), «Ρωμαίου και Ιουλιέτας» από το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Ολομους της Τσεχίας.
Σάββατο 2/4
  • Στην Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας (Ιπποκράτους 41), η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους νέους» συνεχίζεται με τη Ραλλού Γεωργουσοπούλου στο ρεσιτάλ όμποε, στις 7 το απόγευμα. Στο πιάνο η Χρύσα Γρένδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Εργο Κώστα Ζιαμπάρα
Εργο Κώστα Ζιαμπάρα

Εργο της Ειρήνης Κανά
Εργο της Ειρήνης Κανά


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ