Κυριακή 19 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κυριακή 19/6
  • Φ. Πλιάτσικας, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Τσακνής
    Φ. Πλιάτσικας, Λ. Μαχαιρίτσας, Δ. Τσακνής
    Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία παρουσιάζουν, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την Εκθεση Φωτογραφίας «Σύγχρονη Φωτογραφία - Ελληνικό Τοπίο», στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας 2005.
Δευτέρα 20/6
  • Τελευταία εβδομάδα της έκθεσης έργων της Κωνσταντίνας Καπανίδου στην Ενωση Πτυχιούχων Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19α).
Τρίτη 21/6
  • Ξεκινούν (7.30 μ.μ.) στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210-34.80.000) οι παραστάσεις «Χορικά '05 - Αιωνία θητεία στο κάλλος», της Ομάδας Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα Σπείρα» και του Σταμάτη Κραουνάκη. Πρόκειται για είκοσι χορικά από την αρχαία τραγωδία και αττική κωμωδία, σε μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, μελοποιημένα από εννέα συνθέτες, τους Στ. Κραουνάκη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Νίκο Ασλάνη, Κώστα Λειβαδά, Χρίστο Θεοδώρου, Στέφανο Κόκκαλη, Νίκο Κολλάρο, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο. Διάρκεια μέχρι 27/6.
  • Συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, στις 9 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη - κτίριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), όπου θα παρουσιάσει τη δουλιά του πάνω στους «Αχαρνής» και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Συμμετέχουν μέλη του Χοροθεάτρου Ροές, σε χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου. Είσοδος ελεύθερη.
  • «Ορέστης» στην Επίδαυρο από το «Θέατρο Διαδρομή»
    «Ορέστης» στην Επίδαυρο από το «Θέατρο Διαδρομή»
    Εργα ζωγραφικής του Κώστα Δέδε, κοσμήματα και αντικείμενα της C. van Leewen και σχέδια του Jack White, περιλαμβάνει η έκθεση, που φιλοξενείται έως το Σάββατο στην γκαλερί «Ζυγός» (Νίκης 48).
Τετάρτη 22/6
  • Ο «Οθέλλος» του Τζουζέπε Βέρντι ανεβαίνει στο Ηρώδειο από την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, διεύθυνση Χορωδίας Φανής Παλαμίδη, χορογραφία Ιρίνας Ακριώτη. Ερμηνεύουν: Χάικι Σιούκολα - Βαγγέλης Χατζησίμος (Οθέλλος), Φραντς Γκρούντχεμπερ - Βιτόριο Βιτέλι (Ιάγος), Δήμητρα Θεοδοσίου (Δεισδαιμόνα) κ.ά. Παραστάσεις επίσης στις 23, 24, 26/6.
  • Αναζητώντας έναν «Κοινό Τόπο» ανάμεσα στην εικαστική έκφραση, το θέατρο και την αρχιτεκτονική, 14 εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν (έως 17/7) τα έργα τους στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου και Λένορμαν). Πρόκειται για δημιουργίες των: Βασίλη Βασιλακάκη, Ανδρέα Βούσουρα, Δημήτρη Γκιζίνου, Βαγγέλη Γκόκα, Γιώργου Διβάρη, Δημήτρη Καραντινόπουλου, Κατερίνας Μπαραμπούτη, Ευαγγελίας Μπασδέκη, κ.ά.
Πέμπτη 23/6
  • Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Διονύσης Τσακνής και ο Φίλιππος Πλιάτσικας δίνουν συναυλία (9.30 μ.μ.), στο Δημοτικό Θέατρο Παπάγου.
  • Στο Θέατρο Πέτρας φιλοξενείται συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης (Μοντέρνο Τμήμα).
  • Εργο του Χρ. Αντωναρόπουλου
    Εργο του Χρ. Αντωναρόπουλου
    Συνεχίζεται στην γκαλερί «Mary Alexiou» (Δημοκρίτου Και Στρατ/κού Συνδέσμου 23), η έκθεση έργων ζωγραφικής του Χρήστου Αντωναρόπουλου. Τίτλος της «Νυχτερινά».
Παρασκευή 24/6
  • Η «Θεατρική Διαδρομή» παρουσιάζει, σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή. Το ρόλο του Ορέστη ερμηνεύει ο Αργύρης Ξάφης. Παίζουν: Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Γιάννης Νταλιάνης, Γιάννης Θωμάς, Θοδωρής Κατσαφάδος, κ.ά.
  • Στη Μαλακάσα ξεκινά το πρώτο μέρος του «Rockwave» φεστιβάλ. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: Marilyn Manson - Garbage - Matisse.
Σάββατο 25/6
  • Η παράσταση «Ο Ασυλλόγιστος» του Μολιέρου ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο των παραστάσεών της, στο Θέατρο «Περοκέ». Η παράσταση, που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά με τον Βασίλη Τσιβιλίκα στο ρόλο του Μασκαρέλου, στη συνέχεια θα εμφανιστεί σε όλα τα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ.
  • Στο πλαίσιο του «Rockwave» φεστιβάλ σήμερα εμφανίζονται οι: Black Sabbath - Velvet Revolver - Black Label Society - Wastefall.
  • Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, χορό, εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια και χάπενινγκς, περιλαμβάνει το διήμερο εκδηλώσεων, που διοργανώνει (σήμερα και αύριο, 7.30 μ.μ.) στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι), το Ανοιχτό Πρόγραμμα «Διάβαση».
Μια μεγάλη μουσική ιστορία

Μια από τις μεγάλες μορφές της κουβανέζικης μουσικής, ο πιανίστας Bebo Valdes, εμφανίζεται αύριο (Δευτέρα, 9 μ.μ.), στο Θέατρο Λυκαβηττού. Δημιουργός του ρυθμού batagna, γνωστός ως «Caballon» (Μεγάλο Αλογο) εξαιτίας του ύψους του, πατέρας του Chuco Valdes - ιδρυτή του συγκροτήματος «Irakere», ο Bebo έχει γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στην κουβανέζικη μουσική για έξι δεκαετίες. Αυτή θα αφηγηθεί στο αθηναϊκό κοινό, στην αυριανή του συναυλία - στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών - ο 86χρονος μουσικός, συνοδευόμενος από το κουαρτέτο του, που αποτελείται από τους Javier Colina (κοντραμπάσο), Rickard Valdes (κρουστά), Efrain Porro (κρουστά) και φυσικά τον ίδιο στο πιάνο.

Η μουσική ιστορία του Bebo ξεκινάει όταν αντικαθιστά τον Renι Hernαndez, πιανίστα της ορχήστρας Julio Cueva, μιας από τις πιο δημοφιλείς big bands της δεκαετίας του '40. Γι' αυτήν συνθέτει το mambo «La rareza del siglo» («Η σπανιότητα του αιώνα»). Λίγα χρόνια πριν, ο Cachao και ο αδερφός του Orestes, είχαν δημιουργήσει το mambo, και ο Bebo έγινε μαέστρος της πιο πρωτοποριακής μπάντας του είδους. «Οταν μιλάει κανείς για ενορχηστρώσεις, θα πρέπει να αποκαλεί τον Bebo Valdes, Sir», επισημαίνει ο Cachao... Εχοντας διανύσει μια μακρά, καρποφόρα μουσική ζωή, μόλις πέρσι ο Valdes εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής - να επισκεφτεί την πόλη Bahia της Βραζιλίας. Μέσα από τα μάτια του ο σκηνοθέτης Fernando Trueba γυρίζει την ταινία «The Miracle of Candeal» («Το θαύμα του Candeal») όπου ένας αγέραστος Bebo αναμειγνύει τα μουσικά είδη και εισέρχεται σε νέα μουσικά μονοπάτια παρέα με τους Carlinhos Brown, Caetano Veloso, Marisa Monte, Mateus Aleluia, Cesar Mendes και άλλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ