Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνήμη Κάλλας

Ηταν Σεπτέμβρης του 1977, όταν η είδηση του θανάτου της Μαρίας Κάλλας σκορπούσε τη θλίψη στα εκατομμύρια των θαυμαστών της σε όλο τον κόσμο. Εχουν περάσει κιόλας είκοσι οκτώ χρόνια από το θάνατο της αξεπέραστης λυρικής τραγουδίστριας, η οποία υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα καλλιτεχνικά φαινόμενα του 20ού αιώνα. Της φωνής, που σηματοδότησε μια νέα εποχή στην ιστορία της όπερας. Η καλλιτέχνις, το όνομα της οποίας παραμένει μύθος για τους φίλους του λυρικού τραγουδιού, άφησε ως παρακαταθήκη μια πορεία πολύπτυχη και άκρως δημιουργική. Μια πορεία που σημαδεύτηκε από μεγάλες επιτυχίες σε όλα τα σημαντικά λυρικά θέατρα του κόσμου (Il Teatro alla Scala di Milano, Metropolitan Opera of New York, Covent Garden, Lyric Theatre of Chicago κλπ.), εκδηλώσεις λατρείας από το κοινό, αλλά και μεγάλες απογοητεύσεις στα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Οπως κάθε χρόνο, ανήμερα της επετείου του θανάτου της (16/9), έτσι και φέτος το Διεθνές Καλλιτεχνικό Κέντρο «Αττενέουμ» παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στη μνήμη της, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ελληνικού Φεστιβάλ. Στη μουσική βραδιά θα συμπράξουν τέσσερις σπουδαίοι καλλιτέχνες, ο Βίκτορ Τρετγιακόφ (βιολί), ο Γιούρι Μπασμέτ (βιόλα), η Νατάλια Γκούντμαν (βιολοντσέλο) και ο Βασίλι Λομπανόφ (πιάνο).

Κυριακή 11/9
  • Ελευθερία Αρβανιτάκη
    Ελευθερία Αρβανιτάκη
    Την «Αγγέλα Παπάζογλου» παρουσιάζει η Αννα Βαγενά, σήμερα, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα. Την επιλογή και θεατρική προσαρμογή των αποσπασμάτων από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου «Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης», έκανε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας. Αναγνώστρια η Νίκη Καράλη.
  • «Ορέστης» του Ευριπίδη, από τη «Θεατρική Διαδρομή», στο Κηποθέατρο Παπάγου, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τους Αργύρη Ξάφη, Καρυοφιλλιά Καραμπέτη, Στέλιο Μάινα κ.ά.
Δευτέρα 12/9
  • Στο Κατράκειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Νίκαια - Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2005», θα παρουσιαστεί η συναυλία «Η γυναίκα στη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη», με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης». Τραγουδούν: Σόνια Θεοδωρίδου, Νένα Βενετσάνου, Παντελής Θεοχαρίδης.
  • Συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Θέατρο Λυκαβηττού. Θα παρουσιάσει κομμάτια από τις «Περιπέτειες ενός προσκυνητή» και από τους προηγούμενους δίσκους του, καθώς και τραγούδια άλλων δημιουργών, διασκευασμένα από τον ίδιο για κουαρτέτο εγχόρδων, πιάνο, κρουστά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά όργανα.
  • Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου παρουσιάζεται, στην Ηλιούπολη, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Γιάννη Μπέζο, στον επώνυμο ρόλο. Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Περικλής Μουστάκης, Ελένη Κοκκίδου, Νίκη Παλληκαράκη κ.ά.
  • Τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη, παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Αλσος Βεΐκου, στο Γαλάτσι.
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, στο Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης», στις 9μμ, παρουσιάζεται αφιέρωμα στον Μ. Θεοδωράκη. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 13/9
  • Τον «Προμηθέα Δεσμώτη» παρουσιάζει, στην Ηλιούπολη, το Θεσσαλικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και με τον ίδιο να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο. Παίζουν επίσης: Φιλαρέτη Κομνηνού, Κωνσταντίνος Καζάκος, Βασίλης Κολοβός, Δημήτρης Ναζίρης, Χρήστος Κάλλοου κ.ά.
  • Αλκίνοος Ιωαννίδης
    Αλκίνοος Ιωαννίδης
    Η Ελευθερία Αρβανιτάκη δίνει συναυλία στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα. Θα παρουσιάσει κομμάτια από τον τελευταίο δίσκο της «Ολα στο φως» και παλιότερα αγαπημένα της τραγούδια.
  • Στο Κερατσίνι (Πλατεία Κύπρου) δίνουν συναυλία τα «Υπόγεια Ρεύματα» και οι «Ενδελέχεια». Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 14/9
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η Εταιρία Θεάτρου «ΕΥΜΟΛΠΙΣ» παρουσιάζουν, στο θέατρο Πέτρας, τον «Βιολιστή στη Στέγη» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου. Παίζουν: Γρηγόρης Βαλτινός, Ρένια Λουιζίδου, Κοσμάς Ζαχάρωφ κ.ά.
  • Τους «Αχαρνείς» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Κηποθέατρο Παπάγου, σε μετάφραση Παντελή Μπουκάλα, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μουσική Θάνου Μικρούτσικου. Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Δημήτρης Πιατάς, Κώστας Γαλανάκης, Λαέρτης Μαλκότσης, Σωτήρης Τζεβελέκος κ.ά.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη και μουσική Νίκου Ξυδάκη. Παίζουν: Γιώργος Μωρόγιαννης, Αννα Φόνσου, Πασχάλης Τσαρούχας, Λουκία Πιστιόλα κ.ά.
  • Ο «Αρχοντοχωριάτης» του Μολιέρου παρουσιάζεται, στο Κερατσίνι, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τον Γιάννη Μπέζο, στον επώνυμο ρόλο.
  • «Το Βλέμμα της Γης» από το Χοροθέατρο Νατάσσας Ζούκα, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.
  • Συναυλία Μαχαιρίτσα - Πλιάτσικα - Τσακνή, στα Βριλήσσια.
  • Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στην πλατεία Παναγίας Ελεούσας (Δημαρχείο Αγ. Βαρβάρας), στις 9μμ, με τους Πετρολούκα Χαλκιά και Κώστα Βιτζηλαίο. Είσοδος ελεύθερη.
Πέμπτη 15/9
  • Τις «Βάκχες» του Ευριπίδη παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, κοστούμια Ερσης Δρίνη, μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Θεμιστοκλής Πάνου κ.ά.
  • «Ο βιολιστής στη στέγη»
    «Ο βιολιστής στη στέγη»
    Η Παιδική Σκηνή «Αργώ» της Αιμ. Υψηλάντη παρουσιάζει στο Κερατσίνι (Πάρκο Παπανδρέου) την παράσταση «Η πριγκίπισσα και ο βάτραχος».
  • Την παιδική παράσταση «Ο μεγάλος βασιλέας» - λαϊκό παραμύθι από την Κω - παρουσιάζει το Θέατρο Τέχνης «Κ. Κουν» στο Θέατρο Πέτρας, σε θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη.
  • Στο Θέατρο Ηλιούπολης παρουσιάζεται «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με τον Στράτο Τζώρτζογλου και τη Μάνια Παπαδημητρίου.
Παρασκευή 16/9
  • Στο Θέατρο Βράχων στο Βύρωνα, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού «Sinequanon», ανεβάζει την παράσταση «Μυστικός δείπνος».
Σάββατο 17/9
  • «Δον Κιχώτης» από το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας, στο Θέατρο Βράχων, στο Βύρωνα.
  • Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου παρουσιάζει, στο Κηποθέατρο Παπάγου, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Νένα Βενετσάνου
Νένα Βενετσάνου

Σόνια Θεοδωρίδου
Σόνια Θεοδωρίδου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ