Κυριακή 30 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λυρική σύνθεση και αφαίρεση

Αντιπροσωπευτικές δημιουργίες από όλες τις θεματικές ενότητες του ζωγραφικού έργου της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη, φιλοξενούνται στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη (7.30 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» (Ηρακλειδών και Θεσσαλονίκης, Θησείο). Η ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση ξεκινά από τις πρώιμες νεκρές φύσεις του 1958, όπου είναι σαφής η αφαιρετική ματιά των πραγμάτων και φτάνει έως το τελευταίο της έργο που εμπνέεται από το δράμα του Ιράκ. Ενδιάμεσοι σταθμοί, οι ενότητες: «Θαλασσινά δοκίμια», «Δίκυκλα πρελούδια», «Αθλητικοί συνειρμοί», «Μουσικές αποχρώσεις», «Μυθοπλασίες», «Ελεγείο στην άνοιξη»..., θέματα που επανήλθαν τα τελευταία χρόνια στη ζωγραφική της, ιδωμένα με μια πιο «φρέσκια» εικαστική ματιά.

Οπως σημειώνει ο Στέλιος Λυδάκης στον καλαίσθητο δίγλωσσο κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση: «Το έργο της ανεπιφύλακτα εντάσσεται στις μετασεζανικές, αφαιρετικές προσπάθειες, που τείνουν στον περιορισμό της έκφρασης σε ουσιώδη σχήματα και χρώματα, ενώ αξιοποιούνται οι χρωματικές ματιέρες σε έναν ύψιστο βαθμό... Η μακρά πορεία της Αλίκης Βενιέρη - Σκουλικίδη στη ζωγραφική της μεταπολεμικής Ελλάδας παρουσιάζει μια εξαιρετική συνοχή και συνέπεια. Εντάσσεται στους καλλιτέχνες εκείνους, που αντιμετώπισαν την πραγματικότητα ως ένα ακατάπαυστο γίγνεσθαι, όπου ο παράγων χρόνος αποτελεί μια επιπλέον διάσταση. Κατάφερε να κρατήσει σταθερό το βήμα σε έναν κόσμο που μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και όπου ο πλουραλισμός των εικαστικών θέσεων και απόψεων αποκαλύπτεται χαώδης».

«Η επιλογή των θεμάτων της», καταλήγει ο Στ. Λυδάκης, «ανταποκρίθηκε στην προσωπική της άποψη του φευγαλέου και του ασταθούς, που πρώτος διέγνωσε ο Ηράκλειτος και στην άποψη που συμπυκνώνεται στο "vita somnium breve" (η ζωή είναι ένα βραχύ όνειρο). Κάτι συλλαμβάνει και συγκρατεί κανείς από τη συνεχή ροή των πάντων, που τελικά μοιάζουν με μια ονειρική ανάμνηση».

Κυριακή 30/10
  • Μάνος Ξυδούς στο «Συρμό»
    Μάνος Ξυδούς στο «Συρμό»
    Πρεμιέρα, στην παιδική σκηνή του «Θεάτρου Τέχνης - Κουν» της Φρυνίχου με το έργο «Το βαρελάκι με το μέλι» του Λεβ Ουστίνωφ, σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη, μετάφραση Ανδρέα Στυλιανού, σκηνικά - κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη και μουσική και στίχους Σταύρου Σιόλα. Παίζουν: Φώτης Μακρής, Κώστας Βελέντζας, Δημήτρης Δεγαΐτης, Ηρώ Κωστή, κ.ά.
  • Στο «Τόπος Αλλού» ανεβαίνει το έργο για παιδιά «Μια φορά ένα αυγό στου Κολόμβου τον καιρό» σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή. Παίζουν: Βασίλης Κουκαλάνι, Κωνσταντίνος Μιζαράς, Χριστολίνα Καλιανιώτη, κ.ά.
  • Για παιδιά και στο «Αργώ» με το έργο «Το μεγάλο ταξίδι του μικρού γίγαντα» της Μαριάννας Κάλμπαρη, σε σκηνοθεσία Δέσποινας Σιδηροπούλου. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Πέτρος Αλατζάς, Θανάσης Ιωάννου, κ.ά.
Δευτέρα 31/10
  • Εκδήλωση για τα 30 της χρόνια πραγματοποιεί (8μ.μ.) στο Βυζαντινό Μουσείο, η Ενωτική Πορεία Συγγραφέων. Περιλαμβάνει αναγνώσεις ποιημάτων (Κ. Καβάφη, Γ. Σεφέρη, Ο. Ελύτη, Γ. Ρίτσου, Μ. Αναγνωστάκη, Κ. Κατσαρού, Κ. Καρυωτάκη) και λογοτεχνικών κειμένων, μουσική (Χορωδία Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πεύκης), ομιλίες κ.ά.
  • Στο πλαίσιο της έκθεσης της Τόνιας Νικολαΐδη στο χώρο «art - act» (Σφαέλου 3), η Δήμητρα Σιατερλή θα προσεγγίσει (8μ.μ.) το έργο της χαράκτριας.
  • Στη Μικρή Σκηνή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου που μετακομίζει στο «Από μηχανής θέατρο», ανεβαίνει η πρώτη παραγωγή «Τρία νεοελληνικά έργα σε πρώτη παρουσίαση - Συνεχόμενοι λυγμοί, Versus, Τραστ». Πρόκειται για τα έργα των Ηλία Πολλάτου, Χρήστου Στέπκου και Νίκου Λαμπρόπουλου, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, Δημήτρη Τιμπιλή και Ελένη Τριανταφυλλοπούλου αντίστοιχα. Παίζουν: Στάθης Μαντζώρος, Λουίζα Κωστούλα, Τάνια Παλαιολόγου, Δημήτρης Μυλωνάς, Στράτος Σωπύλης, Γιώργος Στάμος, Στέλιος Ιακωβίδης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Ελένη Ρουσσινού.
Τρίτη (1/11)
  • «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» στο «Μέο Ελληνικό Θέατρο»
    «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια» στο «Μέο Ελληνικό Θέατρο»
    «Τριτοπία» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Στάθη Λιβάνη, που εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στο χώρο Τέχνης «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121).
  • O Phil Collins, παρουσιάζεται (9μ.μ.) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
  • Πρεμιέρα στο «Αργώ» του έργου της Μάργκαρετ Εντσον «wit - εκτός κωδικού», σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη. Παίζουν: Αιμιλία Υψηλάντη, Λεωνίδας Κακούρης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Εκάβη Ντούμα, Αλέκος Κολλιόπουλος, κ.ά.
Τετάρτη 2/11
  • Στην αίθουσα τέχνης «Θεόφιλος» (Μητροπόλεως 59), εγκαινιάζεται (8μ.μ.) έκθεση έργων ζωγραφικής της Μάρτα Μπιατζίνι - Κωστρόγλου.
Πέμπτη 3/11
  • Στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», 210 - 5203.661), παρουσιάζεται το «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό».
  • Την κωμωδία του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο «Το ψέμα έχει μακριά ποδάρια», παρουσιάζει το «Νέο Ελληνικό Θέατρο» σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου και μουσική Διονύση Τσακνή. Παίζουν: Γιώργος Αρμένης, Χρήστος Μπίρος, Παντελής Παπαδόπουλος, Ηρώ Μουκίου, κ.ά.
  • Είκοσι πέντε έργα ζωγραφικής φιλοτεχνημένα στην ύπαιθρο, παρουσιάζει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, στην έκθεση που εγκαινιάζεται (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι).
Παρασκευή 4/11
  • «Φιλάργυρος» στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου
    «Φιλάργυρος» στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου
    Σήμερα και αύριο στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο), ο Μ. Ξυδούς, με την Β. Χριστοδουλίδου, το συγκρότημα «ΒΩΞ» και τη Μικαέλα με το ηλεκτρικό βιολί της, θα προσφέρουν μια αγκαλιά τραγούδια, υπό τον αστερισμό του ροκ.
  • Στη «Στοά» ανεβαίνει το έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Η ηδονή της τιμιότητας», με τους Θανάση Παπαγεωργίου, Λήδα Πρωτοψάλτη, Πολύκαρπο Πολυκάρπου, Γιώργο Ζιόβα, Σπύρο Σαραφιανό, Αλέκο Κούρο και Εύα Καμινάρη.
  • Πρεμιέρα, στο «Θέατρο Τέχνης - Κουν» της Φρυνίχου με τον «Φιλάργυρο» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη, διασκευή Γιάννη Βαρβέρη, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και μουσική Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Παίζουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Γιάννης Κρανάς, κ.ά.
Σάββατο 5/11
  • «Πορτρέτα γεύσεων» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της Χάρης Τσεκούρα, που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254). Διοργανώνεται από την γκαλερί «Ζυγός».

Εργο του Δ.Παπαδόπουλου
Εργο του Δ.Παπαδόπουλου


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ