Κυριακή 14 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αμεσότητα και εκφραστικότητα

«Μυθολογείν», είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής της Σοφίας Καλογεροπούλου που φιλοξενείται (έως 3/5) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20). Η δημιουργός υιοθετεί το «Ναϊβισμό», τον τρόπο, δηλαδή, που ζωγραφίζουν οι αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες, ο οποίος ξεχωρίζει για την αμεσότητα και την ενστικτώδη έκφραση. Πολύχρωμες εικόνες, φέρνουν στο νου την παιδική ζωγραφική και παραπέμπουν στη λαϊκή μας τέχνη.

«Η Μυθολογία», αναφέρει η Σ. Καλογεροπούλου, «αποτελεί την ιστορική μνήμη των λαών, όντας έτσι πολύ πιο αξιόπιστη από την ανθρώπινη, ίσως μεροληπτική, καταγραφή των γεγονότων που μαθαίνουμε σαν Ιστορία. Διαθέτει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να εκφράζεται υπερρεαλιστικά με την καθησυχαστική μεταμφίεση του "Ναϊβισμού", και να εκτείνεται διαχρονικά μέχρι τις μέρες μας και πολύ πέρα απ' αυτές...». Ετσι, το Πανόραμα της «Οδύσσειας», «Η παρτίδα τάβλι του Πολυβώτη με τον Ποσειδώνα στην πλατεία της Νισύρου» («Γιγαντομαχία»), «Η δημιουργία της Σαντορίνης από την άμμο της Λιβύης που κουβαλούσαν οι Αργοναύτες», «Οι θυγατέρες του Ανιου - Οινώ, Σπερμώ, Ελαΐς - στους περιστερεώνες τους», «Τα πρώτα Καλλιστεία στη μυθική Αρκαδία», το «Λούνα - Παρκ των μυθολογικών τεράτων», ο «Βόσπορος» με πάντες παρόντες (Φρίξος - Ελλη, Ηρώ - Λέανδρος, Αργοναύτες, Αγια-Σοφιά, κ.ά.) ή, επίσης, ο «Δούρειος Ιππος» (σαν παιδικό αλογάκι), είναι μερικά μόνον από τα θέματα της ενδιαφέρουσας αυτής παρουσίασης. Σημειώνουμε ότι η Σ. Καλογεροπούλου πρωτοεμφανίστηκε ως ζωγράφος το 1990. Μέχρι σήμερα, η αυτοδίδακτη δημιουργός έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Κυριακή 14/5
  • Λάκης Χαλκιάς
    Λάκης Χαλκιάς
    «Ο Χορός στην Ελληνική Παράδοση και η Διδασκαλία του», τιτλοφορείται το βιβλίο του Γιάννη Πραντσίδη, που παρουσιάζεται στις 12 μ., στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (Διογένους 1, Αέρηδες - Πλάκα). Θα μιλήσουν: Λάμπρος Λιάβας, Ρένα Λουτζάκη, Χαράλαμπος Μούτσελος.
  • Το αφιέρωμα στη μουσική της Κάτω Ιταλίας συνεχίζεται στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9270628) με την εμφάνιση του Sed Nove.
Δευτέρα 15/4
  • Ο Γιώργος Μεράντζας, μετά από απουσία 17 χρόνων από το τραγούδι, εμφανίζεται για μία μόνο βραδιά, στις 10.30 μ.μ., στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, τηλ. 210 3241610). Μαζί του οι Θ. Μικρούτσικος, Γ. Κούτρας, Χρ. Θηβαίος, Μ. Πασχαλίδης, Κ. Θωμαΐδης, Ελ. Τσαλιγοπούλου κ.ά.
  • Στην «Αλλη Οχθη» ο Γιάννης Λεμπέσης παρουσιάζει τη νέα του δισκογραφική δουλιά, με τη συμμετοχή της Μαριώς, του Παναγιώτη Λάλεζα κ.ά.
  • Συναυλία με έργα του Γιώργου Μηνά, στις 8 μ.μ., στο Ωδείο «Μουσικοί Ορίζοντες» (Αραχώβης 39, Εξάρχεια), όπου θ' ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο «Τρεις μέρες της Περσεφόνης πάνω στη Γη». Ερμηνεύουν: Φωτεινή Γραμμένου (σοπράνο), Ελλη Αρβανίτη (μέτζο σοπράνο), Τζούλη Καράλη (πιάνο) και Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο).
  • Εγκαινιάζεται, στις 7 μ.μ., η έκθεση μαθητικής ζωγραφικής, ψηφιδωτού, χαρτογλυπτικής και κατασκευών, που διοργανώνει το 53ο Γυμνάσιο Αθηνών (Γράμμου 23, Σεπόλια). Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση από μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος «Μωσαϊκά: Από τον έντεχνο διάκοσμο στα λαϊκά βοτσαλωτά και τα σύγχρονα δάπεδα».
Τρίτη 16/5
  • Εγκαινιάζεται (8.30 μ.μ.) στο χώρο τέχνης «Αιγόκερως» (Ξενοκράτους 45), αναδρομική ατομική έκθεση έργων του Κώστα Ευαγγελάτου. Τίτλος της «Multiform art - Πολυμορφική τέχνη».
  • Εργο της Μαρίας Βλαντή
    Εργο της Μαρίας Βλαντή
    Εκδήλωση προς τιμήν του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη πραγματοποιείται στις 8.30 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, «Ι. Μόραλης».
  • «Τα ελαιόδενδρα της Θράκης», είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Γκαρούδη, που φιλοξενείται στην γκαλερί της «Ερσης» (Κλεομένους 4).
Τετάρτη 17/5
  • Αφιέρωμα στους αμανέδες, στην «Αλλη Οχθη» με τους Νίκο Σαραγούδα, Μάνο Κουτσαγγελίδη, Μάριο Παπαδέα κ.ά.
  • Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει ολόκληρο τον κύκλο των 12 τραγουδιών «Σκοτεινός Ερωτας», σε ποίηση Φ. Γκ. Λόρκα (μετάφραση Σωτήρη Τριβιζά), στις 9 μ.μ., στον «Ιανό» (Σταδίου 24, τηλ. 210 3217917). Ερμηνεύει ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, ενώ στο πιάνο θα είναι ο συνθέτης.
  • Συνεχίζεται στην αίθουσα «Σκουφά» (Σκουφά 4), η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Χαδούλη. Πρόκειται για την τελευταία ενότητα της σειράς «Κολυμβητές».
Πέμπτη 18/5
  • Ο Λάκης Χαλκιάς συνεχίζει τις εμφανίσεις του «Στου Μοστρού» (Μνησικλέους και Λυσίου 22, Πλάκα), κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο.
  • «Πουλιά», είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, που παρουσιάζεται στον «Αστρολάβο - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11).
  • Μεγάλα γλυπτά από πηλό, σπονδυλωτά, σε ανοιχτόχρωμους γαιώδεις τόνους, παρουσιάζει η Μαρία Βλαντή στην αίθουσα τέχνης «Μέδουσα» (Ξενοκράτους 7). Ανάμεσά τους τοποθετημένες μεγάλου μεγέθους κεραμικές σφαίρες, σε σκούρους μεταλλικούς χρωματισμούς. Τίτλος των έργων: «Οψεις».
Παρασκευή 19/5
  • Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου προσφέρει στο «Οξυγόνο Live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, τηλ. 210 9240740) ένα μελωδικό ταξίδι γεμάτο ένταση και ευαισθησία. Οι παραστάσεις του (θ' ακολουθήσουν ακόμη στις 20, 26 και 27/5) σηματοδοτούν την έναρξη της καλοκαιρινής του περιοδείας παρέα με τους «1550», Τάνια Κικίδη, Hannibal (Αλεξ Μπαλακάκη) και Μαρλέν Αγγελίδη.
  • Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Βασίλης Παπακωνσταντίνου
    Στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Φίλιππος Πλιάτσικας και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ταξιδεύουν σε μια ακόμη ροκ συμφωνία. Παρέα τους οι Στάθης Δρογώσης, Ευσταθία, Διονύσης Τσακνής, Θεοδοσία Τσάτσου, Μανώλης Φάμελλος και η ροκ μπάντα του Φίλιππου Πλιάτσικα. Διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός.
  • Τον Μίκη Θεοδωράκη τιμούν οι μαθητές του νέου Ενιαίου Λυκείου Σκάλας Ωρωπού, στις 7 μ.μ., με αφορμή τα εγκαίνια του σχολείου τους. Θα ακολουθήσει συναυλία - αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές τους Μαρία Δημητριάδη, Δημήτρη Μπάση και «Τρίφωνο».
Σάββατο 20/5
  • Ο γνωστός τραγουδοποιός Σταμάτης Μεσημέρης παρουσιάζει κάθε Παρασκευή και Σάββατο (10.30 μ.μ.), στις «Επτά Νύχτες Live» (Ηρώνδα 6, πεζόδρομος, Καλλιμάρμαρο, τηλ. 210 7245385), τη μουσική παράσταση «Ανάποδες Στροφές», που βασίζεται στο καινούριο ομώνυμο προσωπικό του cd. Συμμετέχουν: Δημήτρης Νεονάκης, Χρήστος Δαλιάνης, Αλέξανδρος Αντωνίου.

Οι μαθητές του 53ου Γυμνασίου Αθηνών εκθέτουν έργα τους
Οι μαθητές του 53ου Γυμνασίου Αθηνών εκθέτουν έργα τους


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ