Κυριακή 25 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Πενταγιώτισσα» αλά ... Μποστ

Το Θέατρο «Διαδρομή», στην καλοκαιρινή περίοδο, θα παρουσιάσει στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της Ελλάδας, μια θρυλική βουκολική παράσταση, τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ. Στην Αθήνα, η παράσταση θα παιχτεί αύριο, στο θέατρο «Πέτρας» στην Πετρούπολη και την Τετάρτη στο θέατρο Βύρωνα. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, μουσική Γιούρι Στούπελ, χορογραφίες Κώστα Τσιάνου και Τάνιας Μιλτένοβα, με τον Πέτρο Φιλιππίδη που υποδύεται την ακόλαστη ηρωίδα Μαρία Πενταγιώτισσα.

Στο έργο «Μαρία Πενταγιώτισσα» ο θρύλος και η παράδοση αποτελούν μόνο τις αφορμές. Το ομώνυμο δραματικό ειδύλλιο, είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο ο Μποστ κέντησε, με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, μια ξεκαρδιστική σουρεαλιστική κωμωδία, μια παρωδία ηθών και εθίμων. Μέσα από συνεχείς ανατροπές, η μεγαλοστομία, ο διδακτισμός και η σύγχρονη ιστορία μας, με φορείο τον εθνικό δεκαπεντασύλλαβο, γίνονται στα χέρια του Μποστ όπλα. Η ομορφιά της Πενταγιώτισσας, που «στην ποδιά της σφάζονταν παλικάρια», τη βοηθά στο να αποχαλινωθεί, να απογειωθεί και να χάσει το μέτρο, τόσο η ίδια, όσο και αυτοί που τη συνερίζονται. Ουσιαστικά, η φεμινίστρια Πενταγιώτισσα - Ελλάδα έχει χάσει κάθε ηθικό μέτρο και δικαιολογεί με ανέξοδο λεκτικό ηρωισμό εσωτερικής κατανάλωσης τον εαυτό της και τα λάθη της.

Κάτω από την καυστική ματιά του Μποστ, τίποτα δε μένει όρθιο. Οι ευκολίες της διαφήμισης, η κουτσομπολίστικη διάθεση όλων μας, η αλλοτρίωση που επιφέρουν στα κόμματα οι παροχές στα δικά μας παιδιά, ο ρόλος της εκκλησίας, του διεφθαρμένου κράτους, τα στερεότυπα του φεμινισμού, η στάση των ανδρών, ο οχαδερφισμός, οι πολυπλόκαμες διαπλοκές, η τρέχουσα ηθική και ό,τι μας περιβάλλει υποσκάπτονται και κατεδαφίζονται. Παίζουν επίσης: Γιώργος Λέφας, Χριστίνα Τσάφου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου, Γιώργος Ψυχογιός, Πάνος Σταθακόπουλος, Κώστας Αποστολάκης, κ.ά.

Κυριακή 25/6
  • Π. Κατσιμίχας
    Π. Κατσιμίχας
    Αφιέρωμα στην Σοφία Βέμπο, για δεύτερη συνεχή βραδιά, στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή της ερμηνεύουν η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου.
  • Το έργο του Μαριβώ «Η τέλεια στρατηγική» ανεβαίνει από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, στο «Σχολείον» (Πειραιώς και Βενιζέλου, πλάι στην ΙΟΝ). Μετάφραση - σκηνοθεσία: Νίκου Χατζόπουλου.
  • Διήμερο χορού, στο Θέατρο «Κοτοπούλη - Ρεξ» (Πανεπιστημίου 48), όπου σήμερα και αύριο το Χοροθέατρο «Οκτάνα» παρουσιάζει την παράσταση «Σχεδίασμα Β`», σε σκηνοθεσία - χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου.
  • Το έργο του Γιώργου Μεσολογγίτη «Λυσιστρώ όνειρα γλυκά» ανεβαίνει από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα, στο «Θέατρο Βράχων», στο Βύρωνα, σε σκηνοθεσία Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.
Δευτέρα 26/6
  • Η Φιλαρμονική της Βιέννης δίνει συναυλία στο Ηρώδειο, με έργα Σμέτανα, Προκόφιεφ και Μπερλιόζ. Μουσική διεύθυνση: Ντάνιελ Χάρντινγκ. Αφηγητής: Λάκης Λαζόπουλος. Σολίστ: Christian Frohn (βιόλα).
  • Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας, στις 9 μ.μ., στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, πραγματοποιείται συναυλία των Χορωδιακών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου, σε διεύθυνση του Θανάση Μιχαλόπουλου. Σολίστ: Νίκος Θεοδωρόπουλος. Συνοδεία: Θανάσης Θάνος.
  • Η Ομάδα Χορού «Ελατήριο» παρουσιάζει σήμερα και αύριο στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) το έργο «The Seed», σε χορογραφία Μαριλία Χρυσοπάθη.
  • Το Θέατρο «Προσκήνιο» ανεβάζει το έργο «Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ», στο «Θέατρο Βράχων», στο Βύρωνα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη. Παίζουν: Καρυοφιλιά Καραμπέτη, Πέμη Ζούνη, Στέλιος Μάινας, Χρύσα Ρώπα κ.ά.
Τρίτη 27/6
  • Χρόνης Αηδονίδης
    Χρόνης Αηδονίδης
    Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, στις 9 μ.μ., το Τμήμα Κλασικού Χορού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας παρουσιάζει την παράσταση «Ο χορός μέσα στο χρόνο». Υπεύθυνη Τμήματος: Λένα Λιούταγια - Κεσίδη.
  • Συναυλία του Λάκη Παπαδόπουλου και του Γιάννη Γιοκαρίνη, στο Θέατρο του Αττικού Αλσους.
Τετάρτη 28/6
  • Η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη, στο Θέατρο του Αττικού Αλσους. Συμμετέχουν: Παναγιώτης Λάλεζας, Νεκταρία Καρατζή, Λάκης Χαλκιάς, Γιάννης Κωνσταντίνου, Κάτια Παπαδοπούλου.
  • Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στο Θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη.
  • Το έργο «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ παρουσιάζεται από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, στην «Πειραιώς 260», σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάιερ.
  • Στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας, στις 8.30 μ.μ., τα Τμήματα Ενηλίκων Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Νίκαιας προσκαλούν σε ένα «Σεργιάνι στην παράδοση». Υπεύθυνη Τμήματος: Στέλλα Σύρου.
Πέμπτη 29/6
  • Το έργο του Σαίξπηρ «Κοριολανός» ανεβαίνει στο Ηρώδειο, σε μετάφραση - σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη.
  • Οι Μανώλης Ρασούλης, Πάνος Κατσιμίχας και Μάνος Ξυδούς συναντώνται για πρώτη φορά επί σκηνής, στο «Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Βύρωνα.
  • Συναυλία του Μπάμπη Τσέρτου στο Θέατρο του Αττικού Αλσους.
  • Το Θέατρο «Προσκήνιο» ανεβάζει το έργο «Μια νύχτα με τον Σαίξπηρ», στο θέατρο Πέτρας, στην Πετρούπολη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καλογρίδη.
Παρασκευή 30/6
  • Αφιερωμένη στη μουσική διαδρομή και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη είναι η εκδήλωση που πραγματοποιεί το Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσσης), στις 9 μ.μ. Το αφιέρωμα είναι προϊόν συνεργασίας του μουσικού, χορευτικού και εικαστικού τμήματος του Πνευματικού Κέντρου και τμημάτων του Δημοτικού Ωδείου και τη Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
  • Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
    Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
    Το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Βύρωνα, παρουσιάζει στο «Θέατρο Βράχων», στο Βύρωνα, το έργο του Γιάννη Ξανθούλη «Μέσα στο νερό δασκάλα», σε σκηνοθεσία Λίλιαν Δημητρακοπούλου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Τζαζ - μπλουζ διαδρομές από την «Big Band» του Δήμου Αθηναίων, στο Θέατρο του Αττικού Αλσους. Διεύθυνση: Θανάσης Ζέρβας. Σολίστ: Αντώνης Λαδόπουλος (σαξόφωνο).
Σάββατο 1/7
  • Συναυλία του Βασίλη Λέκκα και του Γιάννη Σπάθα, στις 9 μ.μ., στο Θέατρο του Αττικού Αλσους. Είσοδος ελεύθερη.

Μ. Ρασούλης

Eurokinissi

Μ. Ρασούλης

Χ. Αλεξίου - Δ. Γαλάνη
Χ. Αλεξίου - Δ. Γαλάνη


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ