Κυριακή 15 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η περιπέτεια της ενηλικίωσης

Το έργο «Η κοιμωμένη ξύπνησε», της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου, ανεβαίνει στις 21 Οκτώβρη στη «Μικρή Πόρτα», σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, χορογραφία Μάρθας Κλουκίνα και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Παίζουν: Ιωάννα Παππά, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Δάφνη Δαυίδ, Παντελής Δεντάκης, Θοδωρής Πετρόπουλος, Θάνος Τοκάκης, Βίκυ Χατζοπούλου.

Το έργο αξιοποιεί τις διάφορες εκδοχές του παραμυθιού «Η ωραία κοιμωμένη» από τον Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, τον Σαρλ Περό και τους αδελφούς Γκριμ. Η Κοιμωμένη ξυπνά στη σημερινή εποχή, σε μια πραγματικότητα χωρίς νεράιδες, πύργους και πριγκιπόπουλα. Σε μια πραγματικότητα με αυτοκινητόδρομους, τηλεόραση και κινητά τηλέφωνα. Μπορεί να υπάρξει παραμύθι σ' έναν τέτοιο κόσμο; Στην παράσταση της «Μικρής Πόρτας», ο σύγχρονος κόσμος παραμένει μαγικός με έναν τρόπο εντελώς διαφορετικό από των κλασικών παραμυθιών. Το βασικό θέμα εξακολουθεί να είναι η περιπέτεια της ενηλικίωσης. Σε μια εποχή σαν τη δική μας, όπου όχι μόνο τα παιδιά, αλλά και πολλοί ενήλικοι δυσκολεύονται να «μεγαλώσουν», η προσαρμογή της μαγεμένης βασιλοπούλας, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πρόταση για μικρούς και μεγάλους, για τους οποίους μάλιστα θα παίζεται και κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ. Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Ιούνη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Κυριακή 15/10
  • Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
    Γ. Σπάθας - Β. Λέκκας
    Τελευταία βδομάδα (θα διαρκέσει έως τις 21/10) της έκθεσης ζωγραφικής της Σόνιας Κραντονέλλη στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8).
  • Η Ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας πραγματοποιεί τη δεύτερη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Μάρεκ Γιανόφσκι, με έργα Ντιτιγιέ, Μπετόβεν και Μπραμς. Σολίστ στο βιολί είναι ο Νικολάι Σνάιντερ.
Δευτέρα 16/10
  • Κάθε Δευτέρα (έως 18/12) στο Θέατρο «Πορεία» (Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου, Πλατεία Βικτωρίας), ο θίασος «Δόλιχος» του Δημήτρη Τάρλοου, σε μετάφραση του ίδιου και σε συνεργασία με τον Στρατή Πασχάλη, παρουσιάζει (για δεύτερη χρονιά), το έργο των Πίτερ Μπρουκ - Μαρί-Ελέν Εστιέν «The man who» («Αυτός που νόμιζε»). Σκηνοθεσία: Ρενάτε Τζέι. Σκηνικά - κοστούμια: Σύλβια Βέμπερ. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος. Ερμηνεύουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου, Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας.
  • Εργα των Ιάκωβου Χαλιάσα, Γιάννη Α. Παπαϊωάννου, Λεωνίδα Ζώρα, Αντίοχου Ευαγγελάτου, Γιώργου Σισιλιάνου και Δημήτρη Δραγατάκη θα ερμηνεύσει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, σε διεύθυνση Θόδωρου Αντωνίου, στην αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής. Ερμηνεύουν: Αγγελική Καθαρίου, Μαργαρίτα Συγγενιώτου, Τάσος Αποστόλου, Βαγγέλης Μανιάτης.
  • «The man who», στο θέατρο «Πορεία»
    «The man who», στο θέατρο «Πορεία»
    Στην αίθουσα «Αλ. Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής ανεβαίνει, σήμερα και αύριο, η κωμική όπερα - μπαλέτο του Jean Philippe Rameau «Plate».
  • Βραδιά με τσιγγάνικη μουσική και τραγούδια από τους Κώστα Παυλίδη και Λιζέτα Καλημέρη, στο «Αλάβαστρον». Θα παρουσιαστούν επίσης λαϊκά με λάτιν διάθεση, καθώς και τραγούδια από τη νέα δισκογραφική δουλιά του Αντώνη Απέργη.
Τρίτη 17/10
  • Εως τις 21/10 λειτουργεί η έκθεση της Ασπασίας Γιαννέτα, στον Τεχνοχώρο «Το Μήλο» (Αμύντα 11, πλατεία Προσκόπων). Εκτίθενται χάρτινα ανάγλυφα πορτρέτα.
  • Εγκαινιάζεται (7.30 μ.μ.) στην αίθουσα «ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ» (Ρίζου και Νικαίας 10, πλατεία Βικτωρίας), έκθεση του Βαγγέλη Διονά.
Τετάρτη 18/10
  • «Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και η Ελλάδα» είναι το θέμα της διάλεξης του Ιρλανδού συγγραφέα - βιογράφου του Λόρκα - Ιαν Γκίμπσον, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής (7 μ.μ.). Θα ακολουθήσει συναυλία με μελοποιημένη ποίηση του Λόρκα και τραγούδια από την Ανδαλουσία, με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Enrique Morente.
Πέμπτη 19/10
  • Στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» (Φρυνίχου 14, Πλάκα) αρχίζουν οι παραστάσεις του έργου του Τένεσι Ουίλιαμς «Τριαντάφυλλο στο στήθος», σε σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzales. Παίζουν: Αθηνά Τσιλύρα, Γιώργος Καραμίχος, Μαρίνα Καλογήρου, Γιώργος Χρανιώτης, Αλίκη Αλεξανδράκη, Θοδωρής Μπογιατζής, Θοδώρα Σιάρκου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, κ.ά.
  • Φ. Γκ. Λόρκα (Πορτρέτο)
    Φ. Γκ. Λόρκα (Πορτρέτο)
    Επαναλαμβάνεται το έργο «Σκηνές από ένα γάμο» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν στο Θέατρο «Προσκήνιο», που μετέφρασε ο Ζαννής Ψάλτης και σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κοντούρη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.
  • Στο «Μπαράκι του Βασίλη» (Διδότου 3, Κολωνάκι), κάθε Πέμπτη του Οκτώβρη, δίνουν συναυλία η Δανάη Παναγιωτοπούλου και οι Αγγελος Αγγέλου και Παντελής Ραβδάς.
Παρασκευή 20/10
  • O Βασίλης Λέκκας και ο Γιάννης Σπάθας συναντώνται και πάλι στη σκηνή του «Αέρα» της Πετρούπολης, για να προσφέρουν μερικές από τις πιο όμορφες δημιουργίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Γιώργου Τρανταλίδη, αλλά και του ίδιου του Γιάννη Σπάθα. Θα παρουσιάσουν επίσης νέα κομμάτια από την επικείμενη δισκογραφική τους δουλιά.
  • Η Λίτσα Διαμάντη, η Πίτσα Παπαδοπούλου και η Λένα Αλκαίου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους στο «Χάραμα», ξεδιπλώνοντας ένα πρόγραμμα με λαϊκά τραγούδια.
  • Τσιγγάνικοι ήχοι στο «Half Note», όπου από σήμερα (μέχρι 26/10) ανεβαίνει ο Ντοράντο Σμιτ, ένας από τους πιο εκφραστικούς καλλιτέχνες του λεγόμενου gypsy σουίνγκ. Με καταγωγή από τη Λορένη της Γαλλίας παίζει κυρίως κιθάρα, αλλά δε χάνει ευκαιρία να φανερώνει και τη δεξιοτεχνία του ως βιολονίστας.
  • Ο Παύλος Παυλίδης, παρέα με τους B-MOVIES, παρουσιάζει στο «Gagarin», τη δεύτερη προσωπική του δισκογραφική δουλιά, με τίτλο «Αλλη μια Μέρα», μαζί με γνωστά τραγούδια - παιγμένα με τρόπο εντελώς ξεχωριστό - από την εποχή των «Ξύλινων Σπαθιών».
Σάββατο 21/10
  • Συνεχίζεται (έως 4/11) στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20), η έκθεση έργων της Βένιας Μπεχράκη με τίτλο «Within - Without».

Εργο της Αναστασίας Γιαννέτα
Εργο της Αναστασίας Γιαννέτα


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ