Κυριακή 19 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φιγούρες, γυμνά, πορτρέτα...

Εγκαινιάζεται στις 21/11 (7.30 μ.μ.), στην γκαλερί «έκφραση γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), έκθεση έργων ζωγραφικής του Θανάση Μακρή με τίτλο «Προφίλ». Ο Θ. Μακρής αγαπάει την ανθρώπινη φιγούρα. Τα έργα που παρουσιάζει είναι φιγούρες, γυμνά και πορτρέτα. Οι φόρμες πυκνές, λιτές, δημιουργούνται μέσα από εγκεφαλικές διεργασίες, που δεν επηρεάζονται από εξωτερικά καλλιγραφικά, φιλολογικά ή περιγραφικά στοιχεία. Μια ουσιαστική ζωγραφική χωρίς πολυπλοκότητες, χωρίς ευφυολογήματα με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα, προσωπικές εμπειρίες, αλλά κυρίως από βαθιά γνώση και πολυετή ενασχόληση.

Οπως ο ίδιος σημειώνει: «Οταν ένας άνθρωπος στέκεται απέναντί σου και σε κοιτάει κατάματα, γίνεται μάχη. Το βλέμμα ανακρίνεται και ανακρίνει. Πολλές φορές, η προσπάθεια διείσδυσης συναντάει προβλήματα, ίσως γιατί το άτομο εξαναγκάζεται να κρύψει ή να δηλώσει κάτι με υπερβολικό τρόπο. Το βλέμμα είναι από μόνο του χώρος. Η φιγούρα σε προφίλ απαλλαγμένη από την άμεση σύγκρουση του βλέμματος διοχετεύει άμεσα στο χώρο την ειδική της αύρα, το φορτίο που μεταφέρει κάθε μορφή, η οποία ανάλογα με την ένταση που εκπέμπει παραμορφώνει και αναδημιουργεί το χώρο. Αυτό το φαινόμενο προσπάθησα να το ερμηνεύσω εικαστικά». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 9/12.

Κυριακή 19/11
  • Γιάννης Χαρούλης
    Γιάννης Χαρούλης
    Ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Ομάδα «Σπείρα Σπείρα» παρουσιάζουν στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480000) το μουσικοχορευτικό θεατρικό έργο «Οι Δουλάρες», βασισμένο σε κείμενα με θέμα τη ζωή των δούλων. Παραστάσεις κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (9.30 μ.μ.).
  • «Ο έρωτας σε μια ανάσα» από την Κρινιώ Νικολάου, κάθε Κυριακή (9 μ.μ.), στα «εννέα όγδοα» (210-8235841), σ' ένα πρόγραμμα με όμορφες στιγμές του ελληνικού και ξένου τραγουδιού.
  • Ο Hugh Cornwell, ιδρυτής και τραγουδιστής των «Stranglers», δίνει συναυλία, στο «Underworld» (Θεμιστοκλέους και Γαμβέτα 5, Εξάρχεια). Οι πόρτες ανοίγουν στις 9 μ.μ.
Δευτέρα 20/11
  • «Το σήμερα και το εχτές, το αύριο και το προχτές», τιτλοφορείται η μουσική παράσταση του Νίκου Δημητράτου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη (11 μ.μ.), στα «Εννέα όγδοα» (Λ. Αλεξάνδρας 40, 210.8235.841). Ενα πρόγραμμα με τα καλύτερα τραγούδια σπουδαίων συνθετών και στιχουργών, με παραδοσιακά αστικά τραγούδια, έντεχνα, λαϊκά και ρεμπέτικα. Μαζί του η Νανά Παναγιώτου.
  • Εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην «Titanium Yiayiannos gallery» (Βασ. Κωνσταντίνου 44), έκθεση έργων του Σταύρου Χατζηιωάννου.
  • Συνεχίζεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης η έκθεση έργων της Οπυς Ζούνη με τίτλο «Διαδρομές στο χρώμα και το φως».
Τρίτη 21/11
  • Ο «Τεχνοχώρος» της Ενωσης Χαρακτών (Λεμπέση 4 και Μακρυγιάννη) παρουσιάζει έκθεση της Ράνιας Γριμάλδη - Κορομηλά με τίτλο «Εικόνες μιας πόλης».
Τετάρτη 22/11
  • Στον στιχουργό Ισαάκ Σούση είναι αφιερωμένη η βραδιά, που διοργανώνει το Δεύτερο Πρόγραμμα της ΕΡΑ στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24), με ομιλητές τους Λ. Μαχαιρίτσα, Μ. Μάτσα και Χ. Ποντίδα. Τραγουδούν: Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιάννης Κότσιρας, Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Αλκης Κωνσταντόπουλος με το συγκρότημα του «Sleeping Band». Ωρα προσέλευσης: 7.30 μ.μ. Τηλ. Κρατήσεων: 210 3217917 (εσωτ. 203).
  • Εργο της Ράνιας Γριμάλδη - Κορομηλά
    Εργο της Ράνιας Γριμάλδη - Κορομηλά
    Συνεχίζεται στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλατεία Κολωνακίου 20) η έκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Μόραλη.
  • «Αποσπάσματα υγρής κατάστασης», είναι ο τίτλος της έκθεσης της Χαράς Παρθένη, που εγκαινιάζεται (8 μ.μ.) στην γκαλερί «Αστρα» (Καρυατίδων 8).
Πέμπτη 23/11
  • Η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου διοργανώνουν συναυλία, στις 8.30 μ.μ., στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (Ιπποκράτους 41), με έργα των Ελλήνων και ελληνικής καταγωγής μουσουργών της διασποράς Ανατόλ Βαρελά, Ντμίτρι Βαρελά, Ντίνου Κωνσταντινίδη, Γιώργου Τσιλίκα, Γιώργου Τσοντάκη και Γιάννη Ψαθά. Ερμηνεύει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου. Είσοδος ελεύθερη. Η συναυλία αφιερώνεται στη μνήμη του Αλέξη Ζακυθηνού.
  • Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας SWR του Μπάντεν - Μπάντεν, με έργα Στραβίνσκι, Varese και Ravel, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μουσική διεύθυνση: Sylnain Cambreling. Σολίστ: Helen Grimaud (πιάνο).
  • Στο νέο χώρο του (Καρνεάδου 20), ο «Εικαστικός Κύκλος» φιλοξενεί (έως 24/12), έκθεση έργων του Γιώργου Σταθόπουλου με τίτλο «Ανοιξη μες στο χειμώνα».
Παρασκευή 24/11
  • Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαρία Λούκα προσφέρουν ξεχωριστές μουσικές διαδρομές, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλατεία Καραϊσκάκη, τηλ. 210 5203661).
  • Ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιώργος Ανδρέου πραγματοποιούν το τελευταίο διήμερο εμφανίσεών τους, «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210 2610444).
  • Η αίθουσα «Ζαχαρίου» (Ομήρου 21) φιλοξενεί (έως 6/12) ατομική έκθεση του Armeno Mattioli.
  • Ο Παντελής Αμπαζής παρουσιάζει κάθε Παρασκευή (10.30 μ.μ.), στο «Blue cafι live» (Πατησίων 99 και Χάμιλτον, τηλ.210 8215280) τη χιουμοριστική μουσική παράσταση «Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια», με ελαφρά τραγούδια και βαριά λαϊκά, με τζαζ διάθεση και ροκ ήχο...
Σάββατο 25/11
  • «Δουλάρες» από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη «Σπείρα Σπείρα»
    «Δουλάρες» από τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη «Σπείρα Σπείρα»
    Ο Morrissey, τραγουδιστής και ηγετική μορφή των «Smiths», δίνει συναυλία στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου.
  • Παράλληλα με την παράσταση του Ζαν Κοκτώ, «Ιερά τέρατα», στο αίθριο του θεάτρου «Αλμα» (Αγ. Κωνσταντίνου και Ακομινάτου 15 - 17), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής των: Μαρίας Μπαχά, Στέφανου Ρόκου και Κώστα Χριστόπουλου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ